Voeding

Recept voor je baby: linzen met groentestoof

Zoals ik al vaker heb gezegd, ik ben regelmatig op zoek naar wat meer variatie in maaltijden voor onze baby, M. En dan kijk ik vooral ook naar gezonde maaltijden, waar hij zoveel mogelijk goede voedingstoffen uit kan halen. Zo kwam ik ook op een recept voor linzen met groentestoof en heb daar mijn eigen variant van gemaakt, een dikke hit bij onze baby. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je het moet maken.

Ingrediënten

Hieronder de ingrediënten die je nodig hebt om dit recept ‘linzen met groentestoof’ te maken voor je baby.

 • Gedroogde linzen. Ik gebruik vaak de groene.
 • 1 prei
 • 1 grote paprika. Een rode of gele, die zijn het zoetst.
 • 1 courgette
 • 1 teen knoflook
 • 1 wortel
 • Optioneel: kruiden, bijvoorbeeld wat oregano. Of rozemarijn.

Bereiding

Was alle groente en snij deze in kleine stukken. Maak je niet teveel zorgen over de grootte, je gaat het toch nog pureren.

Doe een beetje olie in een (hoge) pan. En fruit daar vervolgens de knoflook even in.

Daarna doe je alle groenten erbij en bak je ze even kort aan.

Eventueel kun je er nu wat kruiden bij doen.

Ingrediënten recept linzen groentestoof baby
Alles in de pan

Dan doe je wat water erbij in de pan, een kwart kopje ongeveer. Dan de deksel erop en op laag vuur laten stoven. Je kunt het gerust 20 – 30 minuten laten staan.

Check dan even of de wortel die erin zit zacht is geworden. Zo ja, zet je even kort een blender erin en pureer je het geheel tot een structuur die jij fijn vindt voor je baby. Een baby die al wat verder is met het eten van vast voedsel kan grotere stukken wellicht wat beter hebben.

Voor de bereiding van de linzen raad ik je aan vooral even op de verpakking van de linzen te kijken. Deze hebben soms wat langer nodig en soms ook niet.

Als alles klaar is meng je de linzen met de groentenstoof. En check voor je het op tafel zet ook nog even of het voldoende is afgekoeld.

Extra tips

 • De hoeveelheid water die je erbij doet is even zoeken. Als je te weinig doet brandt het aan en je hebt wel wat vocht nodig om te stoven. Maar, als je teveel doet wordt het geheel erg waterig. Mocht je uiteindelijk toch teveel hebben gedaan, giet dan wat vocht af voordat je gaat pureren.
 • Mocht je teveel vocht hebben kun je dat wat je afgiet ook nog hergebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een gehaktballetje in te koken of doe het bij het water voor rijst, dat geeft het wat extra smaak. Mocht je het niet meteen kunnen gebruiken, vries het dan gewoon in en gebruik het later.
 • Je kunt de groentestoof heel goed invriezen. Ik doe dit altijd in afgemeten porties, zodat ik ’s ochtends een portie voor de maaltijd van die avond uit de vriezer kan halen en meteen klaar ben.
 • De linzen maak ik altijd op de dag zelf. Wellicht kun je die ook mee invriezen. Dat doe ik bewust niet zodat ik de groentestoof ook nog in combinatie met iets anders kan gebruiken.
 • Je kunt natuurlijk ook andere groenten er doorheen doen. Doperwten, broccoli, etc. Ik heb een keer een portie gemaakt met tomaatjes erin en dat werd erg waterig, raad ik dus niet per sé aan.
 • Een andere leuke variatie is om er wat (wit)vis doorheen te doen. Bijvoorbeeld tilapiafilet of kabeljauw.
 • Houd er rekening mee dat het een bende kan worden en dat je de volgende dag nog steeds opgedroogde linzen van de vloer af kunt krabben 😉
 • Ik kwam pas bij dit recept toen M een maand of 9 was. Maar ik denk dat als je alles goed pureert, ook de linzen, je het al kan geven als je baby pas net begint met eten.

Bon appétit! Laat je weten als je dit recept voor linzen met groentestoof ook voor jouw baby hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd of het voor jullie ook een succes is!

Ik heb overigens ook een recept voor een makkelijke pasta, ook een winnaar hier aan tafel.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

  • Hanneke

   Ik maakte ook nooit iets met linzen klaar totdat ik las dat ze heel gezond zijn voor je baby, hoog in ijzer en vezels. En dat heeft je baby nodig. Door het hoge ijzergehalte schijnen linzen ook een goede vervanging te zijn voor vlees. Dus toen ben ik het toch maar gaan proberen en dit recept is een hit bij onze baby 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.