Voeding

Recept voor een lekkere pasta voor je baby

Ik vind het vaak al lastig genoeg om voor mezelf te bedenken wat ik ga eten. Dus helemaal om voor mijn baby, die zelf nog niet kan aangeven wat hij wil, iedere dag te bedenken wat hij dan weer moet eten. Eén van mijn favorieten voor onze baby, M, is dit recept voor pasta met ‘bolognese’ saus. Je leest hier waarom en hoe ik die klaar maak.

Waarom is deze pasta een favoriet?

Om meerdere redenen is dit recept voor pasta met saus een van mijn favorieten om te maken voor M, onze baby:

  • Je kunt de saus in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Zo heb je altijd wat voorhanden en kun je snel een maaltijd op tafel zetten. Je hoeft alleen de pasta even te koken.
  • Je kunt er allerlei verschillende ingrediënten in kwijt, verschillende groenten, kruiden, etc.
  • Het is een voedzame maaltijd.
  • Deze pasta kun je zelf ook eten en dus is het een fijne maaltijd om samen met je baby te eten. En daarnaast hoef je dan niet dubbel te koken.

Ingrediënten voor de pasta

Je kunt lekker variëren met deze pastasaus. Hier het recept voor mijn meest recente variant:

  • 1 halve rode ui.
  • 1 knoflook teen.
  • Kipgehakt. Ik denk dat het ongeveer 50 gram was. Dit had ik toevallig in balletjes in de vriezer liggen.
  • 5 tomaten.
  • Wat broccoli van de dag ervoor die ik nog over had.
  • Wat wortel van de dag ervoor die ik nog over had.
  • Een klein beetje oregano
  • Een klein beetje rozemarijn

Een paar extra opmerkingen:

Je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken in plaats van kip.

Je gaat de saus uiteindelijk nog met de blender bewerken dus je kunt ook stukjes vlees toevoegen, het hoeft niet per sé al gehakt te zijn. Dan moet jouw blender / keukenmachine het natuurlijk wel aan kunnen om het te malen.

Lees dit ook eens  Avondfles laten vallen

De basis van deze saus is vlees met tomaten. Verder kun je optioneel nog andere groenten toevoegen als je toevallig wat hebt liggen.
Bewaar bijvoorbeeld de broccolistam als je die zelf niet eet en verwerk die in deze pasta, er zitten heel veel gezonde voedingsstoffen in dus zonde om weg te gooien. Ook courgette doet het goed in pastasaus. Of aubergine. Kortom, wat je maar hebt liggen 🙂

Ook met kruiden kun je wisselen. Ik gebruikte nu oregano en rozemarijn. Maar basilicum bijvoorbeeld werkt natuurlijk ook prima.

Zoals ik eerder al schreef zou het proeven van 100 smaken voor de eerste verjaardag een goed effect hebben op het smakenpallet van je kind. Knoflook, ui en andere kruiden zijn daar natuurlijk ook onderdeel van. Ben alleen wel voorzichtig met het toevoegen van deze smaakmakers. Probeer ze één voor één zodat je bij een eventuele allergische reactie kunt achterhalen waar de voedselallergie wordt getriggerd.
Daarnaast kan ui bijvoorbeeld voor gasvorming zorgen als je daar meteen veel van toevoegt. Even opbouwen dus.

Gebruik in het begin witte pasta. De darmen van je baby moeten langzaam wennen aan vezels. Bron: Voedingscentrum

Dit recept voor pasta voor je baby bevat geen zout of suiker. Zout kunnen de nieren van je baby nog niet aan. En toegevoegde suikers heeft je baby echt nog niet nodig.

Bereiding

  • Snij de ui en knoflook fijn.
  • Snij de tomaten in grove stukken.
  • Fruit de ui en de knoflook in een hoog pannetje.
  • Doe het vlees erbij en bak dit rondom aan.
  • Vervolgens doe je hier de tomaten bij en eventuele kruiden. Deksel er op en op laag vuur laten sudderen. Dit mag best wel even staan, zo’n 20 minuten is prima.
  • Zet ondertussen een pannetje water op voor de pasta. Ik gebruik vaak pasta zoals deze Fusili pasta van Albert Heijn, die houdt door zijn vorm de saus goed vast. Daarnaast is die vorm pasta ook makkelijker vast te pakken voor je baby. Spaghetti slierten gaan er bij M bijvoorbeeld niet in. Kook de pasta goed gaar zodat hij lekker zacht (maar niet té) is en dus makkelijk te pakken en te verwerken voor je baby.
  • Eventuele extra groenten kun je er de laatste 5 minuten bij doen, als ze al gaar waren. Als ze nog rauw zijn doe je die erbij als je de tomaten erin doet.
  • Als het allemaal gaar is zet je nog even de blender in de pan of doe je het geheel in de keukenmachine. Je kunt dan zelf kijken hoever je het pureert, passend bij wat jouw baby aankan.
  • Laat het vervolgens voldoende afkoelen voordat je het serveert.
Lees dit ook eens  Pureren of Rapley methode?

Bon appétit!


Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat, wanneer jij via deze link besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.