Recept: groente fritters voor je baby
Soms wil je je baby wat meer variatie geven tijdens het eten. En dan wil je ook zorgen dat hij genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgt én het het liefst ook nog lekker vindt. Ik vind koken met voldoende afwisseling soms best lastig voor mijn baby. En dan is dit recept groente fritters voor je baby ideaal om je eens op een andere manier groente te geven.
Wat zijn fritters?
‘Fritter’ is niet echt een Nederlands woord. Eerlijk gezegd ziet het er ook raar uit en zo klinkt het ook. Een fitter is eigenlijk een soort pannenkoekje, hartig en zoet te maken. De vertaling is vaak ook ‘beignet’, al moet ik dan zelf eerder aan een enorm zoete bol met appel erin denken. Maar goed, beignet of pannenkoekje, of iets anders, het maakt niet zoveel uit. Deze groente fritters voor je baby zijn een ideale snack of bijgerecht, een handig recept als je het mij vraagt.
Ingrediënten groente fritters voor je baby
Voor dit recept heb je geen hele ingewikkelde dingen nodig:
- Medium broccoli
- 1 groot ei
- 65 gram bloem
- 2 eetlepels ricotta
- Optioneel: (bos)uitje. Ik had toevallig nog 2 kleine bosuitjes liggen, die heb ik erin verwerkt.
Bereiding
Kook de broccoli en snij deze vervolgens klein. Kook en snijd ook de stam, die is namelijk heel voedzaam.
Meng de broccoli, het ei, de bloem en de ricotta in een kom. Zorg dat alle ingrediënten goed door elkaar geroerd zijn.

Het wordt geen samenklevend beslag en dat hoeft ook niet. Dat samenkleven gebeurt in de pan.
Voor 1 fritter neem je een ruime eetlepel. In de pan kun je hem een beetje pletten zodat je hem gelijkmatig kunt doorbakken.
Bak ze vervolgens aan beide kanten. Zet het vuur niet te hoog want dan wordt hij te knapperig voor je baby. Maar zorg wel dat het goed gaar is want er zit rauw ei en dat kun je je baby niet geven.
Laat ze vervolgens goed afkoelen voordat je ze serveert aan je baby.
Opmerkingen bij het recept
Je kunt natuurlijk wat afwisseling in dit recept uitproberen:
- Je kunt in dit recept bijvoorbeeld broccoli vervangen voor courgette, of een andere groente, als je baby dat lekkerder vindt.
- Ricotta kun je vervangen voor mozzarella of een andere kaas. Let hierbij wel op het zoutgehalte van de kaas. Veel kazen hebben een hoog zoutgehalte en zijn daarom niet geschikt voor baby’s – dit kunnen de nieren nog niet verwerken. Ook voor kinderen tot 4 jaar wordt teveel zout afgeraden. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit artikel van Voedingscentrum.
- Je kunt er wat kruiden aan toevoegen.
- De fritters kun je per stuk invriezen. Doe ze bijvoorbeeld in een bakje met tussen iedere fritter een stukje bakpapier, dan kleven ze niet aan elkaar.
- Als je ze uit de vriezer haalt kun je ze op laag vuur nog even opwarmen en ze ook weer een beetje ‘opbakken’.
- Zoals eerder ook beschreven kan het voor de smaakontwikkeling enorm helpen je baby voor het eerste jaar kennis te laten maken zoveel mogelijk smaken. Dit soort recepten zijn ideaal om je baby kennis te laten maken met nieuwe smaken, zoals bijvoorbeeld een bosui of andere kruiden.
Ik denk dat je deze ook in een muffinblik kunt maken maar heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd.
Bon Appétit!
Laat me weten als je dit recept ook een keer hebt uitgeprobeerd. Ben erg benieuwd wat jouw baby ervan vond 🙂