Praktische tips voor het inrichten van de babykamer
Als er eenmaal een baby onderweg is krijg je misschien meteen al de babykamerkriebels. Wil je een hele mooie kamer inrichten met de mooiste en leukste spulletjes? Of ga je juist voor de recht toe, recht aan variant? Of misschien is er in je huis helemaal geen ruimte voor een babykamer en komt je baby gezellig op jouw kamer. Hoe dan ook, er zijn een paar babykamer meubels die echt handig zijn om te hebben. Ik heb een paar praktische tips voor het inrichten van de babykamer.
Een aantal meubelstukken heb je zeker nodig: een commode, stoel, ledikant en/of wieg en een fijne kast. Door de volgende praktische tips toe te passen kun je de babykamer mooi maar ook handig inrichten.
Commode / Aankleedmeubel
De commode is een, van origine uit Frankrijk afkomstige, lage kast met grote laden om linnengoed in op te bergen. Wij kennen de commode vooral als een aankleedmeubel voor baby’s. Maar, aankleedmeubel of niet, de commode is eigenlijk gewoon een lage kast waar je je baby op kunt leggen voor het verschonen, aankleden, verzorgen, etc.
Een commode is heel fijn om te hebben. Ik heb een paar tips voor je waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf.
- Zorg dat je een commode hebt met ruimte voor je voeten eronder. Een kast op pootjes dus. Omdat je veel tijd doorbrengt aan de commode moet je een goede houding kunnen aannemen. Je gaat dicht tegen de commode aan staan en dus is het prettig als je je voeten onder de kast kunt schuiven. Anders sta je met je billen naar achter en krijg je last van je rug.
- Kijk naar een meubel met lades in plaats van vakken met deurtjes. Een lade schuif je open en dan heb je meteen overzichtelijk wat er in ligt. Daarnaast kun je makkelijk pakken wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een vakje hebt met een deurtje onderin de kast, en je baby ligt bovenop de commode, kun je niet veilig iets achter uit de kast pakken.
- Het is fijn om voldoende ruimte naast of boven je commode te hebben voor luiers, doekjes, etc. Kijk goed naar de breedte van de commode, vaak zijn ze zo breed dat er net een aankleedkussen dwars op past (die zijn 70cm lang). Dus kijk bijvoorbeeld naar een breedtemaat van minimaal 100cm, zodat je wat meer ruimte hebt naast het kussen.
Als je baby nog klein is en volledig op het aankleedkussen past kun je alles lekker op de commode ernaast zetten. Maar, zodra je baby wat langer wordt gaan die benen alles wat naast het kussen staat eraf trappen. En dan wil je je spulletjes ergens anders binnen handbereik kwijt. Denk aan een plank boven je commode, de eerste lade in de commode of een tafeltje ernaast.
Extra tip: er staan vaak mooie, vintage commodes op Marktplaats. Likje verf en hij is weer zo goed als nieuw.
Ledikant / Wieg
De eerste weken / maanden is het fijn om je baby dichtbij je te hebben, op je kamer. Een co-sleeper is een uitkomst, die kun je aan je eigen bed vast koppelen. Zo kun je ’s nachts je baby heel makkelijk uit z’n bed vissen zonder een voet op de koude vloer te zetten of bijvoorbeeld troosten vanuit je eigen bed.
Na verloop van tijd wil je je baby misschien wel in zijn eigen bed, in zijn eigen kamer laten slapen. Bij ons was dat rond 3 maanden, door de geluiden die die van ons ’s nachts produceerde deed ik namelijk geen oog dicht. Dus iets verder bij ons vandaan maar wel met de deuren open werkte prima. We hebben op zijn kamer gewoon het simpelste ledikant van Ikea neer gezet, helemaal prima.
Stoel
Een stoel op de babykamer is wat mij betreft een must, je wil even ergens fijn kunnen zitten als je je baby bijvoorbeeld moet troosten of voeden. Als je kijkt naar alle babykamer inspiratie zie je prachtig gestylede kamers met vaak enorm onpraktische stoelen.
Wat mij betreft moet het vooral praktisch zijn en twee features zéker hebben zodat je ook comfortabel zit:
- Een hoge rugleuning. Je moet lekker, ontspannen kunnen zitten. Zeker als je je baby in je armen hebt. Een hoge rugleuning waar je met je hoofd naar achter kunt leunen is dan heel fijn.
- Armleuningen op goede hoogte. Die heb je nodig. Echt. Met baby in je armen (die steeds zwaarder wordt), wil je je armen even kunnen laten rusten. Let even op de hoogte van de armleuningen, je schouders moeten niet in je nek eindigen want dan zit je alsnog niet comfortabel.
Bedenk ook dat je makkelijk moet kunnen opstaan uit de stoel zonder je slapende kind wakker te maken 😉

Kast
Het is fijn om een extra kast te hebben voor babykleding, beddengoed, handdoeken, etc. Zo kun je alles wat je nodig hebt voor je baby op de babykamer kwijt en heb je alles bijdehand.
Ik zorg dat ik de rompers en kleding in de maat van dat moment in de commode heb liggen, evenals linnengoed dat ik vaak nodig heb. Zo liggen er altijd ook washandjes en hydrofiele doeken binnen handbereik. Op die manier voorkom je dat je naar de kast moet terwijl je een baby die net de boel heeft ondergeplast op de commode hebt liggen.
Maar, mocht je nou een commode hebben met veel opslag ruimte, of genoeg ruimte ergens anders om spullen op te ruimen kun je deze kast ook achterwege laten.
Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste, praktische tips voor het inrichten van de babykamer. Heb jij nog andere tips? Laat ze vooral hieronder achter 🙂
En wil je weten wat je dan verder nog voor je baby nodig hebt? Lees dan ook eens ‘Wat heb ik nodig‘.