Overige

Oppas voor je kind

Er komt een moment dat je wat wil gaan doen zonder je baby. Een oppas kan dan een fijne uitkomst zijn. Maar, hoe kom je aan een oppas voor je kind en waar moet je aan denken?

Toen wij eenmaal terug waren in Nederland en de COVID regels het toelieten zijn we voor het eerst weer samen uit eten gegaan. Dat hadden we eigenlijk, door COVID, al 1,5 jaar (!) niet meer gedaan. Ik was tot dat moment dus eigenlijk al 1,5 jaar non-stop met M. Daardoor vond ik het misschien nog wel lastiger om een avondje weg te gaan en vond ik een oppas inschakelen ook best een beetje spannend.

Hoe kom je aan een oppas voor je kind?

Er zijn een aantal manieren om aan een (betrouwbare) oppas voor je kind te komen.

Vraag je vrienden en familie die in de buurt wonen of zij een fijne oppas hebben die nog een adresje zoekt. Op die manier weet je zeker dat je iemand in huis hebt die je met gerust hart bij je kind kunt achterlaten. Familie en vrienden zouden immers niet iemand aanraden als ze hun eigen kind er niet bij achter laten.

Er zijn ook verschillende platforms die een oppas aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Charly Cares. Hier hebben wij in Amsterdam een keer een oppas via ingeschakeld. Je kunt dan zelf aangeven wat je belangrijk vindt (ervaring, leeftijd, etc.) en krijgt op die manier een selectie waar je uit kunt kiezen. Heel handig! Charly Cares is helaas (nog) niet landelijk dus kijk even of jij ze al kunt inschakelen in jouw woonplaats. Ik kreeg ook de tip voor Sitly maar heb hier zelf (nog) geen gebruik van gemaakt.

Tips voor het inschakelen van een oppas

Als je eenmaal een oppas hebt gevonden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden of die je kunt voorbereiden vooraf. Op die manier ga je wellicht met een nog geruster hart de deur uit.

  • Schrijf dingen die jij belangrijk vindt op zodat je oppas het ook op die manier kan doen. Denk aan het ritme van je kind (als je wat langer dan een paar uurtjes weg gaat), wat waar ligt, wat wel en niet werkt als je kind huilt, etc.. Klinkt misschien een beetje overdreven maar als het jou helpt met een gerust(er) hart weg te gaan, vooral doen! En daarnaast is het voor je kind ook fijn om op dezelfde manier ‘behandeld’ te worden – rust, reinheid, regelmaat 😉
  • Plan, vóór de eerste keer oppassen, een kennismaking in. Vraag de oppas bij je langs te komen als je kind thuis is zodat ze elkaar al een keer gezien hebben en je ook kunt kijken of er een klik is.
  • Bedenk vooraf wat je verwacht van de oppas, wel of niet naar buiten met je kind, wel of niet eten geven, tv tijd, etc. En als je oppas dan komt kennismaken kun je dit meteen bespreken.
  • Als je op een of andere manier twijfelt aan de oppas, het idee hebt dat het misschien niet helemaal klikt met je kind of er is iets anders dat je niet lekker zit, ga dan op zoek naar iemand anders! Het is belangrijk dat je met een goed gevoel je baby bij de oppas achterlaat.
  • Stem vooraf met je oppas af of ze verwacht dat er wat te eten in huis is voor haar. En zo ja, wat dan.
  • Stem ook vooraf het tarief en manier van uitbetalen af. Via een tikkie of liever cash?
  • Bereid je kind voor op het feit dat de oppas komt, vertel hem wat ze komt doen, dat jij (even) weg gaat en weer terug komt en dat zij er voor hem is. Ook als je kind nog heel jong is – ze begrijpen al snel meer dan je denkt. Als jij er vertrouwen in hebt en dat uitstraalt, is het voor je kind ook makkelijker.

Heb jij nog andere tips? Laat ze vooral hieronder achter!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.