Reizen

Op vakantie met een baby van 8 maanden

Op vakantie met een baby van 8 maanden, dat hebben wij vorige week gedaan. Het werd een weekje Vancouver Island. We wilden natuurlijk zo veel mogelijk van het eiland zien maar beseften ons ook dat het tempo waarin we dit voorheen zouden doen nu niet meer gaat lukken. Het moest immers voor onze baby, M, ook leuk blijven. We zijn in een week tijd op 3 plekken geweest. We hadden dus best wat reisdagen maar ook dagen om leuke dingen te doen. Hier lees je hoe we een vakantie met een baby van 8 maanden hebben aangepakt.

Algemene tips

Laat ik beginnen met een paar algemene tips die je sowieso kunt toepassen als je op vakantie gaat met een baby.

 • Blijf een paar dagen op dezelfde plek zodat je niet iedere dag weer die hele volksverhuizing hoeft te doen. Want jeetje wat kun je voor een baby veel spullen bij je hebben, ook op vakantie 🙂
 • Daarnaast is een ‘reisdag’ voor iedereen vermoeiend. Het is daarom fijn om een reisdag te hebben en daarna even wat dagen op een vaste plek voordat je weer een reisdag hebt.
 • Kies daarom een plek vanaf waar je genoeg te doen hebt in de omgeving.
 • Zorg dat je baby zoveel mogelijk in zijn eigen ritme blijft. Daarover hieronder meer.
 • Boek een kamer waar genoeg plek is voor een babybedje. Of, als je budget het toelaat, boek een suite met aparte slaapkamer. Zo kun je zelf wat vrijer bewegen terwijl je baby al ligt te slapen in de slaapkamer.
 • Wij vonden het geen fijn idee om in een restaurant te gaan zitten eten terwijl M lag te slapen. Hem meenemen naar een restaurant vonden we voor onszelf niet echt een ontspannen idee, dan ben je meer met hem bezig dan met lekker uit eten gaan. Dus, wij zorgden ervoor dat we een kamer hadden met balkon. Dan konden we zelf nog lekker buiten zitten/eten terwijl M binnen lag te slapen. Voordeel van in de zomer op vakantie gaan 😉
 • Beste aanschaf ooit: de Slumberpod*. Ik heb het al eerder gezegd, dit is één van mijn favoriete items om onze baby te helpen slapen. Hierin heeft M altijd zijn eigen plek om te slapen. En doordat het een soort tentje is heeft hij geen last van ons als we in de kamer rondlopen. We hebben ook Hummy (zie ook het artikel hierboven genoemd) meegenomen en op die manier dezelfde slaapsituatie als thuis gecreëerd.
  *Helaas verzendt Slumperbod nog niet naar NL. Ik heb ze gevraagd wanneer ze dat wel gaan doen en de plannen zijn er, ze weten alleen nog niet wanneer precies.
 • Neem (bijna) altijd een thermos met warm water, een fles en melkpoeder mee. Ook als je het niet nodig denkt te hebben. Dan heb je in ieder geval een fles achter de hand in geval iets langer duurt dan je dacht of anders loopt.
 • Stop altijd wat speelgoed in je tas voor afleiding en vermaak.
 • En een baby crackertje voor als het speelgoed niet meer werkt. Een jengelende baby achterin de auto kun je wel even zoet houden met een cracker om op te sabbelen. Ik ging er dan wel naast zitten zodat ik hem in de gaten kon houden.
 • Thuis krijgt hij zelf gemaakt eten, gepureerd of gewoon uit het vuistje. Maar op vakantie is dat niet altijd haalbaar. Zeker als je in een hotelkamer zit zonder eigen keuken. Daarom had ik wat potjes en van die knijpzakjes meegenomen. En dat vulde ik aan met banaan uit het vuistje of een ter plekke geprakte avocado, dingen die je wel makkelijk kunt meenemen en geven.
 • Ik had, o.a. voor de vorige tip, wel wat bakjes en bestek meegenomen. Zo had ik in ieder geval een bakje en wat babylepels voor de ‘maaltijden’ en daarnaast een mes om bijvoorbeeld de avocado te snijden.
 • We vonden achteraf 3 plekken in 1 week wat veel. Vooral omdat het een halve dag koste om naar de laatste plek te rijden. Helaas vindt M autorijden niet heel leuk en slaapt dan ook niet lekker dus 5 uur lang met een miemelende baby was pittig. Daarnaast is het echt iedere keer weer een enorme verhuizing en daar ben je op een gegeven moment ook wel klaar mee 😉
 • Zodra we aankwamen op een nieuwe plek zorgden we eerst dat M zo snel mogelijk gesetteld was. Dus meteen een doek op de grond met wat speelgoed voor hem om even te liggen, bewegen en spelen. En ondertussen zijn bed opzetten, eten voor hem maken, etc.

Ritme op vakantie

Zoals gezegd denk ik dat het fijn is voor je baby om ook op vakantie zoveel mogelijk het schema van thuis aan te houden zodat hij een beetje weet wat er komen gaat. Natuurlijk wijkt er op vakantie weleens of vaak iets af van hoe het thuis gaat. Dat is ook echt niet erg. Het is immers gewoon vakantie, ook voor je baby 😉 Wij houden de regelmaat daarom vast waar mogelijk en zijn wat flexibeler als het moet.

Naast bovenstaande tips daarom nog een aantal dingen waar wij rekening mee hebben gehouden:

 • We wilden hem zijn langste dutje, zo’n 2 uur ergens tussen 12 – 15 in ieder geval in bed laten doen. Dus zorgden we dat we dan even op de hotelkamer waren. Hij kon dan slapen en wij konden lunchen, een boekje lezen, van het uitzicht genieten, plannen maken voor de middag, etc.
 • Ik hield zijn uren slaap overdag in de gaten. Als ik bijvoorbeeld wist dat we tijdens het lange dutje onderweg zouden zijn naar een volgende plek dan liet ik hem ’s ochtends wat langer slapen. Ik weet inmiddels dat hij in de auto niet lang slaapt en op die manier deden we ons best hem in ieder geval z’n uren te laten pakken.
 • Als hij overdag niet genoeg had geslapen, wat uiteindelijk toch vaak het geval was, dan legden we hem eerder in z’n bed. Vaak sliep hij dan om 18:30, waar het thuis eerder 19:00/19:30 is.
 • We gingen in de ochtend en in de middag vaak wat doen. Zo hebben we een aantal keer ’s ochtends een hike gedaan in de prachtige natuurparken daar. Ik nam hem dan mee in de draagzak en wiegde hem in slaap als het tijd was voor het dutje. Hij sliep dan prima zolang ik maar bleef bewegen.
 • We namen gewoon de fles of fruit mee als we ergens heen gingen zodat hij op zijn ‘vaste’ tijd kon eten. Hij heeft inmiddels op een aantal prachtige plekken gegeten 🙂 Vergeet niet doekjes, een slab, schone kleding, etc. mee te nemen.

Op vakantie met een baby van 8 maanden heeft wat voeten in aarde en ik kan niet zeggen dat ik uitgerust ben. Maar, hoewel we nu iets meer moeten plannen gedurende de dag en wat minder slapen hebben we een topvakantie gehad. Hopelijk helpen deze tips jou ook een fijne vakantie tegemoet te gaan. Veel plezier!

En mocht je nog op zoek zijn naar een fijne vakantiedeal, kijk bijvoorbeeld eens op TravelHunter.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.