Reizen

Op vakantie met een 6 weken oude baby. Hoe pak je dat aan?

Ik was begin januari uitgerekend en eind februari gingen we op wintersport met familie. Met een beetje mazzel zou onze baby, M, dus 2 maanden oud zijn. Hij werd echter een week later geboren en dus gingen we met een baby 6 van weken oud op vakantie. Best spannend, hij was toch nog wel érg klein. En daarnaast ook nog in een niet al te comfortabele fase (hij had reflux). Dan gingen we ook nog met mijn hele familie, we waren in totaal met 8 volwassenen en 4 kinderen. Al met al keek ik er heel erg naar uit maar stiekem ook een beetje tegen op. Ik vertel je hoe we op vakantie met een 6 weken oude baby hebben aangepakt en heb een paar extra tips voor je. Die kun je natuurlijk ook toepassen op een stedentripje of zonvakantie 🙂

Goede voorbereiding is het halve werk

We wisten natuurlijk al een tijd wanneer we zouden vertrekken dus ik kon me er (mentaal) goed op voorbereiden. En dat maakt een wereld van verschil op de reisdag en vakantie zelf.

Omdat het toch al gauw 9 uur rijden was besloten we om op de heenweg, op driekwart van de route, te overnachten in een fijn hotelletje. De eerste dag was dus 6 à 7 uur rijden. En op de tweede dag hoefden we nog maar 2 uur. Althans, dat dachten we. We kwamen in een dikke file en hebben er dus alsnog een halve dag over gedaan. Maar goed, we made it. En het was dus extra fijn dat we geen ‘haast’ hadden die tweede dag.

We gingen naar een klein bergplaatsje in Zwitserland, een plek waar ik al kom sinds ik klein ben. Bekend terrein dus, dat was heel prettig. Wel heb ik even gecheckt bij de huisarts en consultatiebureau of het ok was om M mee te nemen naar die hoogte (1650m).

vakantie met een 6 weken oude baby

Paklijst

Voordat M er was begon ik altijd al op tijd met nadenken over wat ik zelf zou gaan inpakken voor iedere vakantie. En nu hij er is gaat dat dus keer 2. En daarnaast neem ik voor hem meer mee dan voor mezelf 🙂 Ik had dus even een lijstje gemaakt met spullen die ik zeker niet mocht vergeten, die zie je hieronder.

In de auto, bij de hand voor de rit:

  • Dekentje
  • Speen plus reserves
  • Speenkoord. Niets zo irritant als die speen die continu op de grond terecht komt. Een speedkoord bevestig je aan de kleding van je baby, of de riem van de maxi cosi. Als je baby de speen dan uitspuugt valt hij niet op de grond.
  • Extra kleding voor het geval er omgekleed moet worden.
  • Laagjes kleding, zodat je ook wat uit kan doen als het te warm wordt, of andersom. Denk ook aan een muts en sokken.
  • Poedertoren met afgemeten melkpoeder (in geval je geen borstvoeding geeft).
  • Fleswarmer. Je leest hier welke wij hebben gebruikt, deze kun je in de auto gebruiken en vind ik heel handig. Het voorkomt dat je bij een wegrestaurant moet gaan zoeken naar een plek om verwarmd water te krijgen. Of bij gebrek aan restaurant überhaupt geen warm water hebt.
  • Voldoende luiers, luierdoekjes, luierzakjes.
  • Verschoonmatje of doek waar je hem op kunt leggen. De verschoontafels in de wegrestaurants zijn niet altijd even schoon of überhaupt aanwezig. Ik heb hem overigens ook gewoon op de achterbank verschoond, beetje krap maar werkt prima.

Achterin de auto / in de koffers:

  • Kinderwagen met reiswieg. Hij was nog zo klein dat hij prima in de reiswieg (kinderwagenbak) kon slapen, dus we hadden geen campingbedje o.i.d. nodig.
  • Dekens. Een dikke en een wat dunnere zodat we konden kiezen. Je weet immers niet hoe warm/koud de kamer waar je verblijft is.
  • Hydrofiele doeken (groot en klein).
  • Omslaghanddoek voor na een bad.
  • Skipak en/of een lekkere dikke onesie in geval je ook op wintersport gaat.
  • Draagzak
  • Zonnebrand creme
  • Zonnebrilletje
  • Muts/hoedje
  • Wipper. Een onhandig ding om mee te nemen maar wel heel erg prettig, dan kun je je kindje even kwijt op een veilige plek.
  • Voedingskussen. Ook een onhandig ding. Maar in ons geval sliep M nog vaak tussen ons in op het voedingskussen, dus voor ons een must om mee te nemen.
  • Goede schoenen voor jezelf. Zeker ook in de sneeuw is het belangrijk dat je goede grip hebt als je je baby in de draagzak draagt.

Extra tips:

Nog een paar extra tips voor een vakantie met een baby van 6 weken oud. Ik heb ze hierboven ook al deels benoemd maar hier nog even op een rij:

  • Als je baby nog klein is kan hij prima in de kinderwagenbak slapen, je hoeft dan echt geen extra campingbedje mee te nemen.
  • Op een lange rit de route in 2 delen en ergens overnachten. Geeft net even wat meer rust en is voor jezelf ook comfortabeler.
  • Als je kiest voor een ’tussenovernachting’ zoals hierboven genoemd, pak dan een tasje met de noodzakelijke dingen voor die nacht. Dan hoef je niet al je koffers uit de auto te halen.
  • Omdat M een fles krijgt is hem voeden iets meer ‘werk’.
    Tijdens de rit heb ik z’n ritme goed in de gaten gehouden. Zo’n 15 – 20 min. voordat ik dacht dat hij honger zou krijgen (en honger = krijsen) gingen we vast kijken waar de eerstvolgende stop zou kunnen zijn. En ondertussen ging ik z’n fles vast voorbereiden en verwarmen (ideaal met een flessenwarmer die in de auto aan kan). Tegen de tijd dat hij écht honger had was de fles klaar én stonden we op een veilige plek om die te geven. Zo voorkom je dat je halsoverkop een afrit moet pakken en een fles moet gaan maken terwijl je een krijsend kind naast je hebt.
  • Check af en toe ook even of hij het niet te warm krijgt in de maxi-cosi. Ik merk dat M in die van ons het al vrij snel heel warm krijgt en een beetje klammig wordt op z’n rug. Dat is natuurlijk niet zo lekker dus daar moet ik hem op kleden.
  • Ga naar bekend terrein. Het is prettig dat je weet waar je heen gaat / terecht komt. Zeker met een eerste kindje, dan heb je al genoeg waar je aan moet denken en dan hoef je je dáár in ieder geval niet druk om te maken.
  • Als je met een grotere groep op vakantie bent (zoals wij), trek je ook vooral terug als je denkt dat je baby (of jij zelf) daar even behoefte aan heeft. Wij hebben ons eigen ritme aangehouden zodat dat voor M in ieder geval hetzelfde bleef.

En last but not least, mocht je twijfelen of je wel op vakantie moet gaan als je baby nog maar 6 weken oud is: als je kindje gewoon gezond is, vooral gaan! M deed het supergoed in de auto en heeft vooral veel geslapen – ook weer een voordeel als ze zo jong zijn. En ook tijdens de vakantie zelf, met zoveel mensen en lawaai makende kindjes, deed hij het super goed.
En ik vond het zelf héél prettig om even in een andere omgeving te zijn, even weg uit die bubbel. Ik denk dat zowel M als ikzelf er beter van terug kwamen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor een vakantie, met baby van 6 weken oud (of welke leeftijd dan ook).

Veel plezier!


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.