Verzorging

Oogontsteking bij je baby

Eerder kon je al de 8 tips bij verkoudheid lezen. Inmiddels heeft onze dreumes, M, zijn eerste échte verkoudheid te pakken (want gestart op de kinderopvang, dus dan weet je het wel) inclusief ontstoken ogen. Feest dus. Hier lees je wat je kunt doen bij een oogontsteking bij je baby.

Hoe herken je een oogontsteking bij je baby?

Er zijn een aantal kenmerkende ‘symptomen’ bij die je zult zien bij oogontsteking bij je baby.

  • De ogen worden dik, de huid eromheen zwelt op.
  • Rode ogen
  • Er kan wat (opgedroogd) slijm in de ogen zitten. Dit is geel/groenig van kleur en hoopt zich vaak op bij de traanbuis, aan de binnenkant van het oog. Maar het kan bijvoorbeeld ook in de wimpers blijven hangen.
  • Traanogen.
  • Na het slapen kunnen de ogen dichtgeplakt zitten, het slijm heeft zich verspreid en is opgedroogd waardoor je baby de ogen niet echt goed open krijgt.

Hoe komt je baby aan een ontstoken oog?

Vaak krijgen wat oudere baby’s een ontstoken oog door een virusje of een bacterie. Bijvoorbeeld als ze verkouden zijn. Ze vegen dan hun neus af en zitten vervolgens aan hun oog. Op die manier kan het virus zich verspreiden en een ontstoken oog veroorzaken. En als er één oog ontstoken is kun je er op wachten dat het andere oog ook gaat ontsteken. Jonge kinderen snappen namelijk niet dat ze niet aan hun ogen moeten zitten 🙂

Een oogontsteking kan ook besmettelijk zijn dus grote kans dat je baby op de kinderopvang iets oploopt.

Hoe kom je van een ontstoken oog af?

Een oogontsteking bij je baby gaat in principe vanzelf over, meestal na een paar dagen. Antibiotica is vaak niet nodig. Wel is het goed om de ogen zo schoon mogelijk te houden.

Spoelen met water

Ik heb zelf altijd geleerd om, bij een oogontsteking, een bakje met kokend water te laten afkoelen en daar vervolgens met open ogen in te gaan hangen en te knipperen. Op die manier komt het vuil los en kan het je oog uit. Nou, leg dat proces maar eens uit aan je baby 🙂

Onze huisarts gaf aan dat het oog schoonhouden met een watje met koud kraanwater al voldoende is. Je hoeft het dus niet per sé te koken, het Nederlandse water is gelukkig erg schoon. Let er daarbij wel op dat je per oog een nieuw watje neemt en niet gaat ‘double dippen’ in het water. Op die manier voorkom je eventuele besmetting naar het andere oog.

Houd er vooraf maar vast rekening mee; je baby gaat het schoonmaken niet leuk vinden. Het oog doet misschien een beetje pijn en/of is geïrriteerd en je baby snapt nog niet dat het, door het schoonmaken, beter wordt. Maar goed, je hebt niet veel keus dus blijf lief, niet te hardhandig maar doe het wel.

Wanneer de huisarts bellen?

Mijn idee is altijd dat als je het niet vertrouwt of simpelweg ongerust bent: gewoon bellen. Je baby/dreumes kan nog niet praten en dus niet vertellen hoe het zich voelt. We weten dus eigenlijk alleen wat we zien qua gedrag en symptomen. Een een goede huisarts zal je altijd te woord staan en met je meedenken.

Is je baby jonger dan 10 dagen oud of duurt het allemaal wel erg lang (1 – 2 weken), bel dan ook je huisarts.

Ik heb zelf na 3 dagen flink ontstoken ogen toch even gebeld om te vragen of ik iets moest doen. Omdat het oogwit zelf ook rood was gaf de assistente aan dat ze M dan toch graag even wilden zien. Maar, eenmaal bij de huisarts was het al snel duidelijk; gewoon een virusje, niets ernstigers aan de hand. Gelukkig. De huisarts gaf aan dat als het na 5 dagen nog steeds niet echt beter ging ze een zalfje kon voorschrijven maar dat is gelukkig niet nodig geweest. Na 6 à 7 dagen waren zijn ogen niet meer gezwollen en was er nauwelijks meer vuil.

Bronnen: oogfonds, thuisarts.nl

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.