Voeding

Oefenhapjes voor een baby van 7 maanden

Ik heb al eerder verteld hoe we zijn gestart met oefenhapjes. Inmiddels zijn we weer een maand verder en is er dus weer het een en ander veranderd in zijn eetpatroon. Oefenhapjes voor een baby van 7 maanden zien er toch alweer wat anders uit, hieronder vertel ik je hoe we het aanbieden en wat. Over het wanneer lees je in zijn schema bij 7 maanden.

Hoe bied ik zijn eten aan?

Ik probeer nu een combinatie aan te bieden tussen de Rapley methode en pureren. Waarbij ik steeds meer nijg naar Rapley, om het hem zelf te laten doen, zelf te laten ervaren. Door deze methode leren ze ook hoe hun mond werkt, wat ze met hun tong kunnen, wanneer een hap te groot is, etc.

Dus ik bied nu vaker eten aan in grotere stukjes, meestal even groot als mijn vinger. Daarbij zorg ik wel dat het zacht is en als dat het van zichzelf niet is kook ik het.

Kokhalzen

Bij deze methode heeft je baby zelf de ‘controle’ over wat er in z’n mond gaat. En omdat ze eten nog moeten leren gaat het niet altijd helemaal goed. Met als resultaat een kokhalzende baby. Je kunt veel lezen over deze methode en overal wordt ook het verschil tussen kokhalzen en stikken benoemd. Baby’s krijgen veel sneller een kokhals reflex dan volwassenen, blijkbaar ligt de drempel daarvoor eerder op de tong dan bij ons. Anyway, je gaat bij de Rapley methode dus vaak je baby zien kokhalzen. Dit zou niet erg zijn en juist een teken dat je baby aan het leren is en dat zijn lijf dus werkt zoals het zou moeten.

Dat gezegd hebbende blijf ik het ook altijd nog wel spannend vinden. Vooral de wat kleffere dingen zoals brood en een omelet of de hardere dingen zoals komkommer zijn een trigger voor kokhalzen. Maar, ik vind het zelf iedere keer spannender dan hij lijkt wel. En je ziet dat hij inderdaad doet wat hij moet doen; het hapje naar buiten werken. Dus vooralsnog vertrouw ik op zijn instinct.

Wat krijgt hij te eten?

De hapjes die hij eerder al kreeg, krijgt hij nog steeds. Daarbij heeft hij sinds hij ongeveer 7 maanden is ook de volgende oefenhapjes gekregen.

Ei

Samen met pindakaas is ei een van de voedingssoorten die je gegeven moet hebben voordat je baby 8 maanden is (zie voedingscentrum). Dit schijnt allergie te kunnen voorkomen.

Ik heb eerst een ei hard gekookt, helemaal klein geprakt en door doperwtjes puree gedaan. En dat heb ik langzaam opgebouwd om goed te kunnen zien of het een reactie zou hebben. Dus dag 1 een halve theelepel, dag 2 een hele theelepel, dag 3 anderhalve theelepel en dag 4 twee theelepels. Niks aan de hand.

Daarna heb ik een keer ei geklopt en gebakken en als omelet aangeboden. Omelet blijft in zijn gehemelte hangen en daarvan gaat hij regelmatig kokhalzen. Dat is dus nog niet zo makkelijk om te verwerken.

Vervolgens heb ik een aantal keer een hard gekookt ei in partjes gegeven. Dat gaat beter dan de omelet, kan hij makkelijker vastpakken en ook goed verwerken.

Brood

Ik geef af en toe een half sneetje volkoren brood. Zo is het in ieder geval niet te klein en kan hij er een beetje op sabbelen. De eerste keer dat ik het hem gaf keek hij me aan alsof ik gek was geworden, maar nu écht. De 2e en 3e keer zelfde verhaal. En op dag 4 ging het er ineens wel in. Sterker nog; hij had een veel te grote hap dus ik wilde het afpakken maar dat werd niet gewaardeerd 😉

Maar, ik moet wel eerlijk zeggen dat ik brood dus wel spannend vind. Het wordt zo’n deegballetje in z’n mond en ben toch bang dat hij er in blijft hangen. Er blijft inderdaad weleens wat achter in z’n gehemelte. Maar op wat kokhalzen af en toe na gaat het over het algemeen prima.

Avocado

Vindt hij helemaal leuk. En lekker. Ik geef hem reepjes die hij zelf naar binnen kan werken. Het is natuurlijk wel vrij glibberig en dus niet heel makkelijk vast te pakken. Je zou een stuk schil eraan kunnen laten zodat ze wat houvast hebben maar dan gaat bij M die hele schil mee naar binnen dus dat zie ik niet zitten. Dan maar glibberen.

Kiwi

De wat zure smaak hem verraste hem even maar hij vond het erg lekker. Ik schil de kiwi en snij hem in 8 partjes. Dan haal ik het witte hart er vanaf, dat is wat harder en geeft dus meer kans op verslikken. Je houdt dus alleen het groen met pitjes over.

Banaan

Een halve banaan gaat er al makkelijk in. Banaan geef ik op 3 manieren:
– Snij een banaan door de helft en laat eerst de schil aan de onderkant nog zitten zodat hij een beetje grip heeft. Naarmate hij dichter op de schil komt haal ik die er ook af.
– Een stuk banaan zonder schil. Gaat wel lekker alle kanten op glibberen.
– Als je een stukje banaan tussen je vingers een beetje samenknijpt zie je dat hij vanzelf in 3 stukjes gaat. Wat je ook kunt doen is je vinger door het midden van de banaan duwen, dan gebeurt hetzelfde. Hoe dat werkt zie je hieronder. #bananahack
– Gepureerde banaan zodat ik er pindakaas doorheen kan mengen.

Banaan klaarmaken voor baby #bananahack

Komkommer

Ik blijf komkommer toch nog wat spannend vinden omdat het natuurlijk nog best hard is. Maar hij geniet er wel van, zit er eindeloos op te kauwen en gaat enorm kwijlen van al dat vocht. Eén grote bende. Ik schil de komkommer overigens wel en het hart (met alle zaadjes) laat ik zitten.

Tomaat

Tomaat bied ik in partjes aan maar ik haal wel het velletje eraf. Een tomaat ontvellen is heel makkelijk; snij hem aan de onderkant even kruislings in leg hem vervolgens even in gekookt water. Daarna trek je het vel er heel makkelijk af. Tomaat is tot nu toe steeds een grote favoriet bij M.

Courgette

Courgette heb ik gekookt in in hele dunne reepjes gegeven. Gewoon met de schil eraan. Die zie je de dag erna in de luier weer terug 😉
Ik kook hem steeds wel best ver door zodat de schil echt zacht is en hij die makkelijk kan verwerken.

Kip

Beginnen met vlees vond, en vind ik nog steeds, toch lastig. Uiteindelijk ben ik begonnen met kip en heb ik deze (heel saai) gekookt. In de supermarkt vond ik wat kipgehakt dus dat was lekker makkelijk, hoefde ik zelf niet meer te snijden. Die heb ik in een laagje water gekookt en daarna nog even verder klein gemalen. Tot nu toe heb ik het steeds ergens doorheen gedaan, door gepureerde doperwten, zoete aardappel, wortel.

Citroen

We hebben, naast het ‘gewone’ eten een schijfje citroen gegeven. Een hele zure smaak had hij nog niet gehad, behalve een kiwi. Hij schrok er wel een beetje van maar heeft tot 4 keer toe het schijfje zelf gepakt en ook zo goed als opgegeten/leeg gezogen. Ik moest er overigens wel goed op letten dat het schijfje niet met schil en al in z’n mond zou verdwijnen.

Combinaties

Ik ben nog niet heel erg bezig met combinaties aanbieden, al ‘moet’ dat nu wel een beetje gaan gebeuren gezien hij nu wel richting een hele maaltijd zou moeten gaan. Oefenhapjes zijn tot 7 maanden en vanaf 8 maanden geeft het Voedingcentrum aan dat een maaltijd een fles kan/moet vervangen.

Dus langzaamaan ga ik dat opbouwen.
Wat ik tot nu toe gecombineerd heb gegeven:
– Tomaat en ei
– Tomaat en courgette
– Doperwtpuree met wat kip erdoor en tomaat ernaast
– Avocado en ei ernaast
– Zoete aardappel/wortel puree met kip erdoor.

Gepureerde voeding

Hij krijgt dus ook nog gepureerd eten. Dit doe ik als we wat minder tijd hebben of in combinatie met hele stukken. De puree schep ik op een babylepel en hij pakt hem aan en stopt het zelf in z’n mond.

Overigens geef ik ook weleens puree als ik even geen zin heb in het gedoe van zelf laten eten. Zelf eten is leuk maar het duurt lang en het wordt een zooi 🙂

Volgende stap

Nu hij met 7 maanden toch al aardig wat smaken / oefenhapjes heeft gehad gaan we dus verder opbouwen naar volwaardige maaltijden, natuurlijk wel in baby hoeveelheden 😉

Binnenkort dus ook maar eens wat pasta, rijst of aardappelen proberen. En brood met wat beleg, margarine bijvoorbeeld.

Wordt dus weer vervolgd!


>> Eten 8 maanden


Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.