Verzorging

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag, volgens mij heeft iedere baby er weleens last van. Er zijn honderdduizend tips wat te doen bij luieruitslag. Moedermelk erop, maizena, zinkzalf, Sudocreme, Bepanthen, talkpoeder; de opties zijn eindeloos. Maar, waarom ontstaat luieruitslag bij je baby? En wat heeft ons goed geholpen? Dat lees je hier.

Waarom krijgt een baby luieruitslag?

Er zijn verschillende redenen waarom je baby last kan hebben van luieruitslag, bijvoorbeeld:

  • De luier wordt niet vaak genoeg verschoond waardoor de ontlasting gaat ‘bijten’ in de huid.
  • Doorkomende tandjes. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit luieruitslag veroorzaakt maar wordt wel vaak genoemd.
  • Starten met vaste voeding of wijzigen van voeding kan er uitslag ontstaan. Zo kreeg M laatst voor het eerst frambozen en door de ontlasting die hij daarbij kreeg, kreeg hij ook luieruitslag.
luieruitslag bij je baby

Wat te doen bij luieruitslag?

Toen M voor het eerst last kreeg van luieruitslag ben ik natuurlijk op zoek gegaan hoe ik het kon verlichten en verhelpen. Ik kwam een paar dingen tegen die ik fijn vind om te weten.

  • Maizena wordt vaak genoemd als tip, het zou helpen het gebied droog te maken. Het valt denk ik in de categorie ‘Oma weet raad’ / huis-tuin-en-keuken middelen. Tegenwoordig wordt er juist gezegd dat je dit absoluut niet moet gebruiken, het zou juist ontstekingen veroorzaken. Heb een vriendinnetje die Maizena wel als tip gaf. Maar ik ga het toch maar niet uitproberen.
  • Je hoeft niet bij iedere keer verschonen de hele boel in te smeren (als er geen uitslag is). Belangrijker is dat de huid droog is voordat je weer een luier omdoet.
  • Een natte en vieze luier gaat broeien. Dat broeien maakt de luieruitslag alleen maar erger.
  • Smeren doe je vooral om een afwerend laagje te creëren op de huid tegen het vocht.
  • Het liefst smeren met een zalf met hoog percentage Zinkoxide omdat dat de huid beschermt. Zinkoxide is namelijk waterafstotend. 40% zink schijnt het maximale te zijn dus daar zoek ik onze zalf op uit.

Wat werkt voor ons?

Tot nu toe heeft voor M het volgende steeds gewerkt:

  • Luier vaak verschonen. Echt héél vaak. Handig dus om veel luiers in huis te hebben, actuele aanbiedingen kun je vaak op Luierdeals of via deze tool van 24baby vinden.
  • Laten drogen aan de lucht. Dus veel in de blote bilpartij spelen; ik hou ongeveer 20 minuten aan en dat 3 keer op een dag. Dit is denk ik het enige dat écht altijd helpt.
  • Crème smeren. De Bepanthen is inmiddels op en hier in Canada niet te krijgen dus moest ik op zoek naar iets anders. Ik kwam uit op Burt’s Bees Baby ‘Diaper Rash Ointment’. Een natuurlijk product met 40% zink, wat de maximale sterkte is. M had inmiddels al best flinke uitslag en deze was na 1 keer smeren al stukken minder. Ik heb dus een nieuwe favoriet 🙂 En hij is ook te krijgen in NL, hier bijvoorbeeld.

Drogen aan de lucht

Dat drogen aan de lucht is natuurlijk helemaal prima als je lekker buiten in het gras ligt. Maar in huis is het niet erg handig om je baby zonder luier op de vloer te leggen. Ze geven namelijk geen seintje voordat ze gaan plassen. Al zou dat wel heel handig zijn.

Anyway, ik heb een paar van deze dingen in huis: ‘molton lakens waterdicht’ van de Hema. Als ze daarop plassen lekt het er niet doorheen. Wel raad ik je aan om, zodra je baby kan rollen en draaien, er dan even bij te blijven en de molton steeds onder z’n billen te houden. M is nogal bewegelijk en blijft dus niet netjes om de molton liggen 😉

Wat je ook kunt doen is een vuilniszak om het boxmatrasje heen leggen en daar een handdoek op. Dan hoef je niet de hele tijd naast je baby te blijven zitten maar wordt wel je boxmatras beschermd.

Als ik dit een paar dagen doe wordt de luieruitslag gelukkig al snel weer minder. Heb jij nog andere tips? Let me know!

Bijgewerkt op 2 oktober 2020

Dit artikel bevat affiliate links. Dat houdt in dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.