Overige

Luieruitslag bij je baby

Bijgewerkt op 2 oktober 2020

Luieruitslag, volgens mij heeft iedere baby er weleens last van. Er zijn honderdduizend tips wat te doen bij luieruitslag. Moedermelk erop, maizena, zinkzalf, Sudocreme, Bepanthen, talkpoeder; de opties zijn eindeloos. Maar, waarom krijgt een baby luieruitslag? En wat heeft ons goed geholpen? Dat lees je hier.

Waarom krijgt een baby luieruitslag?

Er zijn verschillende redenen waarom je baby last kan hebben van luieruitslag, bijvoorbeeld:

 • De luier wordt niet vaak genoeg verschoond waardoor de ontlasting gaat ‘bijten’ in de huid.
 • Hij krijgt tanden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit luieruitslag veroorzaakt maar wordt wel vaak genoemd.
 • Maar ook bij het starten met vaste voeding of wijzigen van voeding kan er uitslag ontstaan. Zo kreeg M laatst voor het eerst frambozen en door de ontlasting die hij daarbij kreeg, kreeg hij ook luieruitslag.

Wat te doen bij luieruitslag?

Toen M voor het eerst last kreeg van luieruitslag ben ik natuurlijk op zoek gegaan hoe ik het kon verlichten en verhelpen. Ik kwam een paar dingen tegen die ik fijn vind om te weten.

 • Maizena wordt vaak genoemd als tip, het zou helpen het gebied droog te maken. Het valt denk ik in de categorie ‘Oma weet raad’ / huis-tuin-en-keuken middelen. Tegenwoordig wordt er juist gezegd dat je dit absoluut niet moet gebruiken, het zou juist ontstekingen veroorzaken. (Ik ga het dus maar niet uitproberen.)
 • Je hoeft niet bij iedere keer verschonen de hele boel in te smeren (als er geen uitslag is). Belangrijker is dat de huid droog is.
 • Een natte/vieze luier gaat broeien en dat broeien maakt de luieruitslag alleen maar erger.
 • Smeren doe je vooral om een laagje te creëren op de huid tegen het vocht.
 • Het liefst smeren met een zalf met hoog percentage Zinkoxide omdat dat de huid beschermt. Zinkoxide is namelijk waterafstotend.

Wat werkt voor ons?

Tot nu toe heeft voor M het volgende steeds gewerkt:

 • luier vaak verschonen. Echt héél vaak.
 • laten drogen aan de lucht. Dus veel in de blote bilpartij spelen; ik hou ongeveer 20 minuten aan en dat 3 keer op een dag.
 • Bepanthen smeren. De Bepanthen is inmiddels op en hier in Canada niet te krijgen dus moest ik op zoek naar iets anders. Ik kwam uit op Burt’s Bees Baby ‘Diaper Rash Ointment’. Een natuurlijk product met 40% zink, wat de maximale sterkte is. M had inmiddels al best flinke uitslag en deze was na 1 keer smeren al stukken minder. Ik heb dus een nieuwe favoriet 🙂 En hij is ook te krijgen in NL, hier bijvoorbeeld.

Dat drogen aan de lucht is natuurlijk helemaal prima als je lekker buiten ligt maar in huis is het niet erg handig om je baby zonder luier op de vloer te leggen. Ze geven namelijk geen seintje voordat ze gaan plassen. Al zou dat wel heel handig zijn. Anyway, ik heb een paar van deze dingen in huis: ‘molton lakens waterdicht‘ van de Hema. Als ze daarop plassen lekt het er niet doorheen. Wel raad ik je aan om, zodra je baby kan rollen en draaien, er dan even bij te blijven en de molton steeds onder z’n billen te houden. M is nogal bewegelijk en blijft dus niet netjes om de molton liggen 😉

Als ik dit een paar dagen doe wordt de luieruitslag gelukkig al snel weer minder. Heb jij nog andere tips? Let me know!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.