Moet je een luieremmer kopen of niet?
Een luieremmer is één van de babyitems waar sommige mensen helemaal voor zijn en andere mensen vinden het onnodig. In feite is het gewoon een prullenbak waar je de vieze luiers van je baby in kwijt kunt. Er zijn verschillende varianten te koop en die hebben allemaal hun voor- en nadelen. Welke dat zijn, lees je hier. En moet je een luieremmer kopen of niet? Heb je hem écht nodig? Ook dat probeer ik te beantwoorden 🙂
Verschillende soorten luieremmers
Er zijn verschillende varianten van de luieremmer op de markt:
- simpele luieremmer met deksel
- luieremmer met pedaal en dubbele deksel
- luieremmer met een tussenruimte
- luieremmer met een cassette
Simpele luieremmer met deksel
De luieremmer met deksel is in feite gewoon een emmer/prullenbak met een losse deksel erop. Zodra je een vieze luier hebt til je de deksel op, gooit de luier erin, deksel weer dicht.
Voordelen
- Deze luieremmers zijn vrij goedkoop in aanschaf
- Je kunt ze heel makkelijk schoonhouden
Nadelen
- Vieze luchtjes gaan zich toch verspreiden. Iedere keer dat je de emmer open doet zullen de luchtjes eruit komen.
Luieremmer met pedaal en dubbele deksel
Deze emmers kun je open maken met een voetpedaal, handig als je een baby en luier in je armen hebt. Daarnaast heeft het een dubbele deksel waardoor de luchtjes er niet uit komen. Je opent de deksel, gooit de luier er in, deksel dicht en dan gaat de luier erdoor.
Voordelen
- Handig als je je handen vol hebt
- Vieze luchtjes verspreiden zich niet
- Je kunt in deze emmer ook een gewone vuilniszak gebruiken
Nadelen
- Doordat je een gewone vuilniszak gebruikt zullen vieze luchtjes alsnog vrijkomen als je de emmer opent. Al kun je dit voorkomen door een luierzakje te gebruiken. Maar dan is het hele idee van een luieremmer ook weg.
Luieremmer met tussenruimte
Deze emmers hebben een tussenruimte, je gooit een luier erin en dan moet je vaak een hendel overtrekken die de luier uit de tussenruimte in de opvangbak laat vallen.
Voordelen
- Vieze geurtjes komen niet vrij als je een nieuwe luier in de bak doet.
- Makkelijk in gebruik.
- Doordat je het ook met een vuilniszak kunt gebruiken zijn ze goedkoper dan luieremmers met cassettes.
Nadelen
- Doordat het een open zak is in de bak komen die geurtjes alsnog vrij bij het vervangen van de zak.
- Je moet iedere keer een handeling doen.
Luieremmer met cassette
Deze hebben wij, de Tommee Tippie. Deze konden we lenen dus ideaal om uit te proberen. Je gooit een luier in de emmer, draait een schijf rond waardoor de luier in een apart ‘vakje’ van de zak terecht komt. De luiers worden één voor één verpakt en je krijgt een soort slinger van luiers in de opvangbak.
Voordelen
- Vieze geurtjes komen niet vrij omdat iedere luier apart is verpakt.
- Je kunt bij plasluiers ervoor kiezen om niet aan de schijf te draaien en zo wat minder van de zak te verbruiken.
- Legen is heel eenvoudig, je snijdt de vuilniszak los met het ‘schaartje’ wat aan de emmer zit. Dan houd je dus een slinger van luiers over en die gooi je zo in een afvalbak.
Nadelen
- Je moet deze emmers vullen met cassettes en die dus los aanschaffen. Dat maakt het gebruik wel duurder.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een luieremmer?
Als je besluit een luieremmer te kopen zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Het ene is voor jou misschien belangrijker dan voor een ander, het is een persoonlijke keuze.
- Formaat. Handig is om de emmer naast de commode te zetten zodat je er makkelijk bij kunt als je je baby verschoont. De vraag is dan even wat er naast jouw commode past.
- Materiaal. Plastic houdt sneller geurtjes vast dan metaal. Al is plastic dan vaak wel wat goedkoper dan metaal.
- Vuilniszak of cassette. Ook hier is, denk ik, de vraag wat betreft geurtjes de belangrijkste. Met cassettes kun je die geurtjes voorkomen.
- Lange termijn. Er komt natuurlijk een moment dat je kind zindelijk wordt en dus geen luiers meer nodig heeft. Wil je dan een emmer die je ook voor ander vuilnis kunt gebruiken? Ook kun je de luieremmer natuurlijk weer verkopen op Marktplaats bijvoorbeeld, of doorgeven aan vrienden die een baby krijgen.
Moet je een luieremmer kopen of niet?
Ik denk dat het antwoord op die vraag dus echt een persoonlijke is. De één zal het prima redden met een normale vuilnisbak, de ander vindt een luieremmer wel een must.
De eerste 5 maanden hadden wij een luieremmer op de kamer staan, die van Tommee Tippie met cassette. Ik vond dat, ondanks de kosten van de navulverpakkingen, wel heel handig. Als we dan in de woonkamer een luier verschoonden ging deze gewoon in de prullenbak. En bij een enorme stinkluier deed ik er nog even een zakje omheen. Het afgelopen jaar in Vancouver hebben we geen luieremmer en gooien we luiers gewoon in de vuilnisbak. Ik doe er hier alleen geen zakjes omheen, is me te veel werk. En eerlijk is eerlijk, de vuilnisbak stinkt soms wel als hij open gaat. Als we straks weer in Nederland zijn gaan we denk ik weer terug naar hoe we het eerst deden. Luieremmer op de kamer en de rest in de vuilnisbak.
Luiers recyclen
Wist je trouwens dat je luiers ook kunt recyclen? Vaak gebeurt dit al bij de crèche. En Pampers is een pilot in Amsterdam gestart om ook luiers te recyclen. Dat vind ik een mooi initiatief! Je leest er meer over op de Pampers recycling site. Gemiddeld gebruikt een baby in het eerste jaar 2555 luiers. Dat zijn er nogal wat! Het zou daarom mooi zijn als deze pilot verder wordt uitgebreid zodat we allemaal makkelijk onze luiers kunnen recyclen.
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂