Loopwagen voor je baby
Tegen de tijd dat je baby 1 wordt gaat hij misschien wel de eerste stappen zetten. Al zijn sommigen wat eerder en anderen juist weer wat later. Je baby gaat vanzelf leren lopen, op het moment dat hij er klaar voor is. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, en ook het lopen komt dus vanzelf. Een loopwagen is een heel leuk item om in huis te hebben als je baby eenmaal gaat lopen.
Wat is een loopwagen?
Een loopwagen (ook wel loopkar of loopauto genoemd) is eigenlijk een soort karretje met een stang die je baby vast kan houden bij zijn eerste stappen. Ze zijn vaak van hout of plastic. En daarnaast zijn er verschillende varianten, de één is enkel een wagentje en de ander heeft ook nog allerlei andere features voor je baby om mee te spelen.
Waarom een loopwagen?
Een loopwagen is een leuk en handig middel om je baby te ondersteunen bij het leren lopen. Door het kunnen vasthouden van de stang kan je baby zijn balans houden en ook op eigen tempo stappen zetten.
Wanneer koop je een loopwagen?
Wij hebben een loopwagen gekocht toen M 1 jaar werd. Dat was ook het moment dat hij uit zichzelf ging staan en zich steeds meer ging optrekken aan meubels. Goed moment dus om een loopwagen aan te schaffen, dachten we toen. Uiteindelijk was hij 1 jaar en 5 maanden toen hij er werkelijk aan ging lopen (en ruim 1,5 jaar toen hij zelfstandig ging lopen).
Kijk dus goed naar je eigen baby en wanneer je denkt dat hij er klaar voor is om vanuit de staande positie daadwerkelijk stappen te gaan zetten. En vaak is het bij de eerste stappen nog makkelijker voor hem om jou vast te houden dan het al zelfstandig aan een wagentje te doen. Neemt niet weg dat je je baby wel kunt stimuleren en er één in huis kunt zetten, ze gaan er vanzelf mee aan de wandel.
Welke loopwagen is leuk?
Er zijn vele varianten; plastic, hout, met geluidseffecten, met speelelementen, vol kleur of juist wat soberder. Hieronder een aantal opties die allemaal hun eigen voordelen (en wellicht ook nadelen) hebben.
Tips bij het kopen en gebruiken van een loopwagen
- Bij sommige loopwagens is het nodig die in het begin te verzwaren. Zeker als je baby zich nog optrekt aan de stang en zelf nog wat wankel is kan de loopwagen nog weleens te snel gaan voor je baby. Dat ik die van ons nog moest verzwaren vond ik persoonlijk toch irritant, dat je daar nog iets extra’s voor moet doen. Dus kijk goed naar de mogelijkheden om de snelheid er wat uit te halen. Vaak kun je dit doen door de wielen wat aan te draaien zodat hij stroever gaat.
- Waar ligt het zwaartepunt van de wagen? Met andere woorden, in hoeverre is de wagen wankel? Zeker in het begin, als je baby nog niet zo stabiel loopt, is er groter ‘kantelgevaar’.
- Als je de wagen wilt verzwaren kun je dit heel eenvoudig doen met een stapel dikke boeken of een paar flessen water bijvoorbeeld.
- Wij hadden een vrij simpele maar er zaten wel een paar ‘extra’s’ op. Dat maakt zo’n wagen eigenlijk wel leuker, dan is het niet alleen maar lopen maar ook spelen.
- Check of de hoogte van de duwstang aansluit bij de lengte van jouw baby.
- Kijk ook of er genoeg ruimte is voor je baby om zijn benen kwijt te kunnen als hij er achter loopt.
- Wat voor wielen zitten eronder (rubber, hout of plastic) en wat vind je prettig? Zelf vind ik rubber fijn omdat deze de houten vloeren in huis niet bekrassen en ook weinig lawaai maken.
Loopstoel als alternatief, niet doen!
Een loopstoel ziet men vaak als alternatief voor de loopwagen. Of als voorloper erop, als je baby nog niet kan lopen. Het is eigenlijk niet meer dan een stoel op een frame met wielen eronder. Doordat je baby dan met zijn voeten bij de grond kan, kan hij tegen met lopen.
Deze loopstoelen zijn echter in een aantal landen al verboden en ook in Nederland worden ze afgeraden door o.a. de Consumentenbond en Veiligheid.nl. Niet alleen gebeuren er veel ongelukken met die dingen, ook vertragen ze de ontwikkeling van je baby. Lees je dus goed in voordat je eventueel besluit toch een loopstoel te kopen.