Ontwikkeling

Lanugo beharing bij je baby

Sommige baby’s worden geboren met haar over het hele lichaam. Dit kan de lanugo beharing zijn. Het zijn donshaartjes die op het hele lijf kunnen zitten. Hoewel niet iedere baby het bij de geboorte (nog) heeft is het wel een heel normaal verschijnsel. Wat het precies is en waarom baby’s het hebben lees je hier.

Wat is Lanugo beharing?

Over het hele lijf van je baby (en eigenlijk bij iedereen) zitten haarzakjes. Rond de 14e week van je zwangerschap komt er uit die haarzakjes het eerste haar, de zogenoemde lanugo beharing. Je kunt het zien als een soort donsvachtje dat je baby krijgt over zijn hele lijf. Het groeit dus ook op de plekken waar normaal geen haar groeit. Het groeit eerst op de wenkbrauwen en rond de neus en mond en daarna verspreidt het zich over het hele lijf.

Wat is de functie van lanugo?

Het lanugo donsvachtje heeft een aantal functies: je baby warm houden, huidsmeer vasthouden en ondersteunen van de ontwikkeling van de darmen. Waarom dat belangrijk is lees je hieronder.

Je baby warm houden

Je baby krijgt pas rond de 30 weken een laagje vet en tot die tijd kan hij zichzelf nog niet zo goed warm houden of op temperatuur houden. Het donslaagje haar helpt je baby hierbij. De term lanugo zou afstemmen van het Latijnse woord ‘Lana’, wat wol betekent. En lekker wollig laagje haar dus.

Huidsmeer vasthouden

Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap creëert je baby een laagje vernix op de huid, dat is het witte laagje huidsmeer dat je baby heeft bij de geboorte. Vernix heeft ook weer meerdere functies. Zo zou het als een soort glijmiddel dienen tijdens de bevalling, zou het helpen je baby warm te houden na de geboorte en heeft het een voedende functie om de kwetsbare huid van je baby te beschermen na de bevalling.

En lanugo zou dan weer helpen om het vernix vast te houden.

Ondersteuning ontwikkeling darmen

Terwijl je baby nog lekker in de baarmoeder zit gebeurt er al een hele hoop qua ontwikkeling van het lijf en alle organen. Zo ook de ontwikkeling van de darmen. Je baby slikt vruchtwater in en tegen het einde van de zwangerschap gaat de lanugo los laten en komt in dat vruchtwater terecht, samen met andere afvalstoffen zoals dode huidcellen. Deze afvalstoffen prikkelen de darmen en zet ze aan het werk. Uiteindelijk zorgt dit voor de eerste poep van je baby, het zogeheten meconium. Lanugo helpt dus om de darmen van je baby te activeren.

Lanugo of vellus haar?

Na ongeveer 30 – 40 weken zwangerschap verdwijnt lanugo weer en wordt het vervangen door veel dunner en zachter haar, genaamd vellus. Vellus komt ook over het hele lichaam voor en heeft in feite iedereen.

Zo’n 30% van alle baby’s wordt geboren met lanugo, wat vanzelf verdwijnt. En wordt je baby prematuur geboren is er grotere kans dat er nog lanugo op het lijf zit omdat je baby het moment van het afstoten nog niet bereikt heeft. De grootste hoeveelheid donshaar zit rond de 28 weken zwangerschap op het lichaam van je baby en neemt daarna af.

Lanugo op latere leeftijd

Lanugo kan ook voorkomen op latere leeftijd, bij volwassenen, en vaak heeft het dan een medische reden. Bijvoorbeeld bij mensen met een zeer laag vetgehalte, dan kan het donsvachtje (net als bij baby’s) helpen om de warmtehuishouding van het lichaam te ondersteunen.

Als je kindje al wat ouder is en (nog steeds) lanugo heeft kun je altijd even contact opnemen met je consultatiebureau of huisarts als je je daar zorgen om maakt.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.