Voeding

Kunstvoeding voor je baby

Als je een baby krijgt kun je ook gaan nadenken of je hem kunstvoeding wilt geven of borstvoeding. In mijn geval is het kunstvoeding geworden omdat borstvoeding niet helemaal lukte, dus ik ben (bijna) niet anders gewend. Al vond ik stoppen met kolven toch best even een ding en vroeg ik me van alles af over de kwaliteit van kunstvoeding en welk merk ik dan moest hebben. Dus, hier lees je alles over kunstvoeding voor je baby.

Kunstvoeding versus borstvoeding?

Wat mij mateloos irriteert is dat je op allerlei plekken geconfronteerd wordt met de boodschap “borstvoeding is het beste voor je baby”. Ik heb altijd geroepen: ik probeer borstvoeding en als dat niet lukt stap ik over op kunstvoeding. Maar, puntje bij paaltje, toen borstvoeding inderdaad niet lukte en het fulltime kolven me begon op te breken vond ik overstappen toch lastiger dan ik dacht. En dat komt o.a. doordat je steeds die boodschap voor je neus krijgt – kijk maar eens op verschillende sites van bijvoorbeeld de Consumentenbond, Voedingscentrum maar ook van bijvoorbeeld Nutricia. Dat kan je behoorlijk onzeker maken en je doen twijfelen.

Waarom is borstvoeding beter?

De Consumentenbond geeft aan dat er in borstvoeding afweerstoffen zitten die je baby beschermen tegen bepaalde ziekten. Die afweerstoffen zitten niet in kunstvoeding voor je baby. Daarnaast is de samenstelling van borstvoeding zo complex en past het zich daarnaast aan aan de behoeften van je baby.

Meer weten over de voordelen van het geven van borstvoeding? Kijk dan eens op deze pagina’s van de Consumentenbond en het Voedingscentrum.

Kunstvoeding

Maar, gelukkig is kunstvoeding een goed alternatief als borstvoeding niet lukt of als je überhaupt al besloten hebt kunstvoeding te willen geven. Ieder zijn keuze en ieder zijn eigen situatie.

Welke kunstvoeding voor je baby is het beste?

Hier heb ik natuurlijk uitgebreid over nagedacht toen wij kunstvoeding gingen kopen voor onze, toen pasgeboren, baby M. Wij zijn destijds voor Nutricia gegaan omdat we dat merk nu eenmaal kennen. Maar, als je iets verder gaat kijken kom je erachter dat er eigenlijk geen één merk beter is dan een ander.

De wet

In de wet staat aan welke eisen kunstvoeding moet voldoen, wat er allemaal in mag zitten en vooral ook wat er niet in mag zitten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert kunstvoeding om te checken of alle merken de wet naleven.

Zuigelingenvoeding

Als je je gaat oriënteren op kunstvoeding voor je pasgeboren baby kun je allerlei keuzes maken; je hebt verschillende merken, biologisch of niet biologisch. En als het nodig is, is er ook speciale kunstvoeding, bijvoorbeeld koemelkvrije kunstvoeding of voeding voor baby’s met reflux. Ga echter niet zomaar over op een dergelijke speciale voeding, overleg eerst met het consultatiebureau, een huis- of kinderarts.

Belangrijk bij het kopen van kunstvoeding is dat er op de verpakking ‘volledige zuigelingenvoeding’ staat. Dan weet je zeker dat je kunstvoeding koopt die alle voedingstoffen bevat die je baby nodig heeft.

Merk in het buitenland

Wij zijn toen M 5 maanden oud was verhuisd naar Canada voor een jaar. Ik heb toen overlegd met de jeugdarts bij het consultatiebureau omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik goede kunstvoeding kocht. Ook hij gaf aan dat het in feite niets uit maakt omdat het aan bepaalde eisen moet voldoen. Nu is Canada ook een ‘voorzichtig land’ en zou je daar geen kunstvoeding kunnen kopen die niet aan de eisen voldoet. Wellicht zijn er ook landen waar je iets zorgvuldiger moet kiezen.

Uiteindelijk hebben we in Canada gekozen voor één van de goedkopere merken; Parent’s Choice, een supermarkt huismerk. Dure merken zijn vaak zo duur omdat ze ook veel geld uitgeven aan marketing, ze hebben dus niet per sé een beter product qua inhoud. Wel merkten wij dat de voeding die wij gekocht hadden heel klonterig bleef en je echt heel erg goed moest schudden, waarna er weer veel lucht in zat. Ik vond het zelf niet helemaal prettig en ook bij M leek het niet te helpen bij zijn reflux. We zijn uiteindelijk overgestapt naar Similac.

Overstappen van het ene merk naar het andere

Het werd mij door mijn kraamzorg aangeraden om, eenmaal gekozen, bij één merk te blijven. De maag en darmen van je baby zijn nog zo in ontwikkeling dat het overstappen op andere voeding voor problemen kan zorgen. Je baby kan wat maag- en/of darmklachten krijgen en dus oncomfortabel worden. Nu zijn die eerste maanden toch al best pittig voor een baby (en voor de ouders) dus ik zou wat terughoudend zijn om daar ‘zomaar’ een voedingswissel aan toe te voegen.

Als je wel wilt overstappen, bijvoorbeeld omdat je baby niet lekker reageert op een bepaald merk, wordt er aangeraden om dit geleidelijk te doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de verhouding steeds wat op te schuiven, eerst een schepje vervangen voor het nieuwe merk en dat steeds verder opbouwen tot je helemaal over bent.

Overigens wordt er ook wel gezegd dat geleidelijk overstappen niet nodig is omdat de basis samenstelling van alle kunstvoeding toch hetzelfde is en het dus niet uit zou maken. Maar, merken zijn wel vrij om andere dingen zoals vitaminen en mineralen toe te voegen dus het misschien wel zijn dat je baby daarop reageert. Ik heb dus het zekere voor het onzekere genomen en ben langzaam overgestapt.

Opvolgmelk

Als je baby 6 maanden is stap je over op opvolgmelk. De samenstelling hiervan is ook weer afgestemd op de behoeften van een baby tussen de 6 maanden en 1 jaar oud. In principe heeft je baby vanaf 1 jaar geen kunstvoeding meer nodig en volstaat de vaste voeding.

Wij gebruiken echter nog steeds kunstvoeding, inmiddels Dreumesmelk 4 van Nutricia, dat is vanaf 1 jaar. M krijgt nog 1 fles kunstvoeding per dag, vlak voor hij naar bed gaat. Soms drinkt hij hem wel helemaal op en soms ook niet. Soms doe ik er nog een klein beetje pap doorheen, als hij bijvoorbeeld niet goed heeft gegeten. Op die manier weet ik zeker dat hij niet met lege maag naar bed gaat en toch weer voedingsstoffen binnen heeft. Zodra de kunstvoeding ervoor gaat zorgen dat hij het ‘echte eten’ laat staan of bijvoorbeeld ’s ochtends geen honger meer heeft gaan we die fles afbouwen. De vaste voeding is namelijk de basis en daar zit ook alles in wat hij nodig heeft. Maar, zolang hij de kunstvoeding niet laat staan (en er dus nog behoefte aan heeft) en verder goed de vaste voeding eet, vind ik het helemaal prima.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

    • Hanneke

      Hoi Jasmijn, ik vind kunstvoeding inderdaad ook niet bepaald een fijne term. Maar, flesvoeding dekt wat mij betreft de lading dan weer niet omdat dat net zo goed gekolfde borstvoeding uit een fles gegeven kan zijn. Mocht je nog een andere goede benaming weten, let me know! Groet!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.