Verzorging

Het kraampakket – ook handig te gebruiken voor je baby

Als je zwanger bent moet je tegen het einde van je zwangerschap ook zorgen dat je een kraampakket in huis hebt. Wat een kraampakket precies is en hoe je deze vooral ook ná je bevalling voor je baby kunt gebruiken lees je hier.

Wat is een kraampakket en wat zit er in?

Een kraampakket is een doos die alle spullen bevat die je (de verloskundige) nodig heeft in geval jij thuis wil bevallen. Er zitten allerlei (medische) producten in die je niet standaard in huis hebt. Ook zijn er dingen die in het pakket zitten die tijdens de kraamperiode worden gebruikt door de kraamzorg. Er zit dus van alles in. Denk aan matrasbescherming, desinfecterende gel, gaaskompressen, navelklem, onderleggers, etc. Houd er dus vast rekening mee dat er een flinke doos bij je thuis wordt afgeleverd 😉

kraampakket

Hoe kun je je kraampakket gebruiken voor je baby?

Wellicht beval je in het ziekenhuis en heb je de meeste spullen in het kraampakket helemaal niet nodig. Er zitten dan een aantal hele handige items in die je alsnog kunt gebruiken voor je baby.

Onderleggers. Deze zijn ideaal om je baby op te verschonen. Leg ze bijvoorbeeld als extra laagje onder de aankleedkussenhoes of er op. Baby’s plassen en poepen vaak en ook zonder aankondiging. En deze onderleggers vangen alles op en kun je daarna weg gooien zonder dat je meteen weer hoeft te gaan wassen.

Alcohol. Er zit een flesje ontsmettende alcohol (70%) in het pakket. In de eerste week moet je dagelijks de temperatuur van je baby opnemen en dan is zo’n flesje alcohol handig om te gebruiken bij het ontsmetten van de thermometer. M is inmiddels 15 maanden en ik gebruik de alcohol nog steeds als ik zijn temperatuur wil checken.

Watten. Er zitten verbandwatten in de doos. Die kun je dan handig gebruiken bij het ontsmetten van je thermometer, zie het punt hierboven (alcohol).

Steriele gaasjes. Ook deze kun je later nog een keer goed gebruiken. Zo had M op een gegeven moment een ontstoken oog. De huisarts raadde aan om de ogen goed schoon te maken met een watje of doekje en gekookt (afgekoeld) water. Hiervoor heb ik de steriele gaasjes gebruikt, daarvan wist ik zeker dat ze schoon waren. Bewaar deze dus vooral want ze komen echt een keer van pas.

Matrasbeschermer. Dit is vaak gewoon een plastic zeil dat je over je matras heen kunt leggen. Dat heb ik overigens niet gedaan omdat het enorm kraakte en stikheet was, in plaats daarvan heb ik een paar waterdichte moltons gebruikt. Die zijn ook ideaal als je je baby in bad doet of als hij luieruitslag heeft. De matrasbeschermer heb ik vervolgens gebruikt om onze meubels af te dekken bij een verbouwing. Maar deze kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als je baby binnen gaat spelen met (eetbare) vingerverf of iets dergelijks.

Stichting hope

Stichting Hope is opgericht door een moeder die na haar eigen bevalling het kraampakket niet wilde weg gooien. Deze stichting zamelt kraampakketten (of wat er van over is) in voor moeders die het goed kunnen gebruiken in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Ze hebben door heel Nederland inzamelpunten dus vast ook één bij jou in de buurt.

Kraampakket aanvragen

Er wordt aangeraden om in de 7e maand van je zwangerschap een kraampakket in huis te hebben. Mocht je dan te vroeg bevallen heb je in ieder geval een aantal noodzakelijke spullen in huis. Vaak zit een kraampakket in je basis zorgverzekering en kun je bijvoorbeeld hier je kraampakket aanvragen. Check dus even goed waar je voor verzekerd bent en wat je krijgt. Overigens kun je ook uitgebreidere kraampakketten aanvragen waar je aanvullend voor moet betalen of waar je aanvullend voor verzekert bent. Mocht je twijfelen over wat je nodig hebt kun je altijd even met je verloskundige overleggen.


Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.