Overige

De kraambezoek do’s en don’ts

Als er in je familie of vriendengroep een baby is geboren dan ga je waarschijnlijk graag langs om de baby te zien en andersom willen de ouders hun baby natuurlijk ook graag laten zien. Hartstikke gezellig natuurlijk maar er zijn ook wat dingen om rekening mee te houden. Zo’n kraamperiode en überhaupt de eerste maanden met een pasgeboren baby zijn (vaak) heel pittig. De ouders en de baby moeten aan elkaar wennen, een bevalling is ook een aanslag op het lijf van de moeder en misschien emotioneel op beide ouders, de dagen hangen aan elkaar van voedingen, vieze luiers en dutjes. Kortom, heel bijzonder maar ook heel zwaar. Dan is het fijn als het kraambezoek dat langs komt rekening houdt met een paar dingen. Hieronder lees je een aantal tips voor wat je kunt doen om het bezoek voor iedereen fijn te maken maar ook een aantal dingen die je (liever) niet doet als je op bezoek gaat: de kraambezoek do’s en don’ts.

Kraambezoek do’s

  • Wacht tot je het geboortekaartje hebt tot je contact opneemt voor bezoek. Soms versturen ouders bewust het kaartje wat later, misschien om eerst even zelf bij te komen om vanwege medische redenen, etc.
  • Niet te lang blijven! Een half uurtje á uurtje is echt lang zat. Ouders met wallen tot hun knieën die al hun energie nodig hebben voor de verzorging van hun kind(eren) en zichzelf zijn na een uurtje ook echt wel klaar voor weer wat rust. En ook voor de baby is het wat betreft de prikkels na een uurtje wel genoeg geweest.
  • Denk aan de ouders. Die zijn moe en zitten even in een ‘andere wereld’.
  • Neem eten voor de ouders mee. Niets fijner dan een zelfgemaakte maaltijd die je niet zelf hoeft te maken maar gewoon even opwarmt in de magnetron. Maak bijvoorbeeld een lekkere pastasaus en neem daar een paar batches van mee, dan kunnen ze een deel invriezen en ook meteen die avond ervan genieten.
  • Bied aan zelf even je kopje koffie te zetten.
  • Was je handen bij binnenkomst zodat je eventuele bacteriën verwijdert.
  • Kom op de afgesproken tijd. Zeker in de eerste maanden hangt de dag aan elkaar van voeding tot slaapje, dan is het fijn dat het bezoek ook daadwerkelijk komt op het moment dat je hebt afgesproken en dat dus het beste uitkomt.
  • Neem eventueel een klein cadeautje mee voor broers of zusjes. Voor hun is het ook allemaal nieuw en misschien heftig, zeker als alle aandacht ‘ineens’ naar de baby gaat. Een beetje extra aandacht voor de oudere kinderen zullen ze heel erg waarderen.
  • Vraag vooraf of er nog wensen zijn qua cadeautjes. Als je de tiende ‘Sophie de Giraf’ geeft is dat toch net minder leuk. En je geeft de ouders en baby graag iets wat ze echt nog nodig hebben of willen hebben.
  • Bied aan om vooraf of tijdens je bezoek even boodschappen te doen. Voor jou een kleine moeite, voor de ouders heel erg fijn.
  • Hou je voelsprieten aan voor eventuele hints dat de ouders graag een eind breien aan het bezoek. Het is als verse ouders soms echt lastig te vertellen dat je moe bent, toe bent aan rust, dat er weer gevoed moet worden, etc. Dus dan is het fijn als het bezoek een hint oppikt.
  • Als je van plan bent bloemen mee te nemen, neem dan ook een vaas mee. Vaak worden er in de kraamtijd meer bossen bloemen gegeven dan dat er vazen in huis zijn. Dan wordt zo’n extra bos al snel ‘gedoe’, want waar laat je die dan? Als je een vaas meeneemt voor je bos is dat ‘probleem’ in ieder geval meteen opgelost. En als je dan een bosje meeneemt, bedenk dat bloemen met heftige geuren of bloemen die stuifmeel loslaten niet heel prettig zijn 😉

Kraambezoek don’ts

  • Lang blijven. Ook al wordt je nóg een kopje koffie aangeboden, ga na een half uur á uurtje lekker naar huis. Je ziet je vrienden heus snel weer.
  • Verwachten dat je ‘verzorgd’ wordt met allerlei lekkers. De ouders zijn met andere dingen bezig en het is ook niet de taak van de kraamzorg om jou te verzorgen.
  • Parfum op doen of heftig ruikende kleding aantrekken. Mocht je de baby vasthouden is het niet fijn als deze na afloop helemaal naar jou ruikt. Maar heftige geuren kunnen ook nog een beetje veel zijn voor de moeder, haar reuk is vaak veel sterker geworden tijdens de zwangerschap.
  • Zeg de afspraak echt af als je een koortslip hebt! Een koortslip kan heel erg gevaarlijk zijn voor een (pasgeboren) baby.
  • Zeg ook af als je verkouden bent. Het immuunsysteem van baby’s is nog niet heel sterk en een verkoudheid nemen ze zó over en is voor een baby heftiger. De ouders zullen het alleen maar fijn vinden als je afzegt om deze reden.
  • Ga niet onaangekondigd langs. Het (nieuwe) gezin zit vol in de slaap- en voedingstijden dus misschien komt het onaangekondigde bezoek helemaal niet uit. Maar ‘nee’ zeggen en je niet binnen laten is vaak ook lastig. Een onaangekondigd bezoek is dus niet erg prettig.
  • Laat je eigen kinderen thuis. Jonge kinderen kun je niet vragen om zachtjes te doen voor de baby en die prikkels kunnen heel heftig zijn voor de pasgeboren baby (en voor de ouders overigens ook).
  • Vraag niet of je de baby vast mag houden. Het kan zijn dat de ouders dit (om wat voor reden dan ook) niet prettig vinden. Wacht dus tot het je wordt aangeboden maar ben er ook oké mee als je de baby niet vast houdt. Dat komt de volgende keer wel.
  • Hou je goedbedoelde (ongevraagde) adviezen voor je. Hoe goed jij het ook bedoelt, het kan als (nieuwe) ouder best pittig zijn om allerlei adviezen te krijgen over hoe je dingen moet aanpakken. Pas als de ouders er echt om vragen, deel dan vooral wat voor jou wel en niet heeft gewerkt. Maar bedenk ook dat dit voor iedere baby en ouder anders kan zijn.
  • Bewaar je eigen verhalen en eventuele problemen even voor een later moment. De ouders zitten nu even in hun babybubbel en zijn vooral bezig met voedingen, slapen en of er wel genoeg luiers geproduceerd worden. Als ze een beetje hun weg gevonden hebben is er weer ruimte voor andere dingen in jullie gesprekken.
  • Als er foto’s worden gemaakt, bijvoorbeeld van jou met de baby, zet deze dan niet zomaar op social media. Check eerst even met de ouders of ze dat oké vinden.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.