Voeding

Gastblog: Koemelkintolerantie bij je baby

Naaz is zelf overgevoelig voor koemelk, een zogenaamde koemelkintolerantie. Toen zij haar eerste kindje kreeg en deze bij het geven van kunstvoeding daar heftig op reageerde wist ze al snel hoe laat het was. Haar baby had ook die koemelkintolerantie. Hoe je het kunt herkennen en hoe het voor hen is gelopen lees je in dit gastblog.


Ik ben iemand die ontzettend van allerlei soorten kazen houd. Op een zaterdagavond kan ik dan ook helemaal losgaan met een kaasplankje en de juiste wijn erbij. Ook ben ik een echte zoetekauw en kan ik toetjes en taarten verslinden. Totdat ik verschrikkelijke jeuk krijg, er bultjes over mijn hele lichaam verschijnen en ik de hele avond aan het vergaderen ben op het toilet.

Yep: ik ben overgevoelig voor koemelk. 

Nu weet ik van mezelf hoever ik kan gaan en wanneer echt de max is. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met een baby? Hoe kom je erachter dat je baby koemelkintoleratnie heeft en hoe ga je hiermee om? Ik zal je vertellen hoe dit bij ons thuis is gegaan. 

Starten met borstvoeding

Ik was 29 toen ik voor het eerst moeder werd. Omdat de bevalling niet helemaal ging zoals gepland, moest mijn dochtertje 2 dagen in het ziekenhuis blijven. Ik had het eerste stukje met de borstvoeding gemist, maar we gingen er gewoon voor. 

Veel vrouwen hadden me al verteld wat me te wachten stond. Lekkende tepels, slapeloze nachten, darmkrampjes en baby blues…ik was er klaar voor en liet me niet afschrikken. 

De eerste paar dagen had ik onwijs veel moeite met aanleggen. En dit merkte mijn dochtertje. Omdat ik behoorlijk gestresst was, nam zij deze stress over. Het pakken van de tepel ging niet lekker en ik moest extra begeleiding krijgen van de kraamzorg, verloskundige en lactatiekundige. Helaas zaten de drie dames niet op één lijn en moest ik steeds weer iets anders proberen om ervoor te zorgen dat de borstvoeding zou slagen. Omdat ik één brok ellende was heb ik de borstvoeding na drie weken opgegeven. 

Overstappen op kunstvoeding

Toen zaten we met het volgende: wat gaan we de baby geven en waarom? Ik was het jaar ervoor de studie natuurvoedingadviseur begonnen en wist hoeveel troep er zat in ons eten en drinken, inclusief dat van zuigelingen. Met een lijst vol instructies (what to buy and what not to buy) ging mijn vriend de deur uit. Hij kwam thuis met drie soorten kunstvoeding, alle drie ecologisch, biologisch, weet-ik-veel logisch. 

Ik was blij dat mijn kindje niet meer zoveel huilde van de stress en dat zij geen honger meer had. Het enige wat je als ouder wilt is dat je kindje tevreden is. Het laatste wat je wilt is dat je kindje alleen maar huilt. Ik vergeet dan ook nooit hoe het voelde toen ik als moeder niet in staat was om mijn kindje te troosten. Nu wij weten dat ons kindje overgevoelig voor koemelk is, weten wij precies hoe we hiermee om moet gaan. Maar dit is echt anders geweest. 

koemelkintolerantie

Heftige reactie op kunstvoeding

Het begon al met de eerste kunstvoeding. Mijn kindje huilde alleen maar en was soms zo stijf van het huilen dat we niet wisten wat we ermee aan moesten. Ook kreeg ze allemaal bultjes op haar lijfje. Ik vermoedde al dat we niet de juiste voeding in huis hadden gehaald en we gingen over op de tweede. Ook deze deed zijn werk niet: elke keer nadat mijn kindje had gedronken kreeg zij krampjes. Haar uitslag leek alleen maar erger te worden en verspreidde zich over de rest van haar lichaam. We wisten inmiddels al dat ik zeer gevoelig voor melkproducten was, dus we gingen er toen ook automatisch van uit dat ons kleintje hier ook last van had. 

Omdat ik al veel van voeding af wist, wilde ik mijn dochtertje niet “zomaar” iets geven. Ik wilde dan ook kunstvoeding vrij van soja, gluten, suikers, gmo’s en andere nare stoffen. Dit leek wel onmogelijk! In elke kunstvoeding zat wel één of meerdere stoffen waar wij niet blij van werden. 

Na dagen zoeken –  en een hele verdrietige baby –  vond mijn vriend dan ook de juiste melk in een reformzaakje. Hoewel ik bang was dat deze kunstvoeding het ook niet zou worden, merkte ik al meteen na het voeden dat mijn kindje er anders op reageerde. Ze reageerde al minder “spastisch” en wilde zelfs meer drinken! Het heeft uiteindelijk een aantal dagen geduurd voordat zij helemaal gewend was aan de nieuwe kunstvoeding. Ik heb er ten slotte ook voor gekozen om te starten met prebiotica voor de darmpjes, zodat haar darmflora weer in balans zou komen. 

Symptomen koemelkintolerantie baby

Nu vraag jij je waarschijnlijk af wat je merkt als je baby gevoelig is voor koemelk. Nu is elke baby anders en kunnen de symptomen verschillen. Je moet wel gaan denken aan een eventuele overgevoeligheid of koemelkintolerantie als jouw kindje last heeft van één of meer van de volgende kenmerken: ontroostbaar huilen, een rode huid, bultjes, eczeem, diarree en krampjes. Dit merk je als je kindje zijn of haar benen strekt tijdens het huilen en als het buikje heel hard aanvoelt. In veel gevallen kan je baby ook last krijgen van een loopneus, tranende oogjes, hoesten en ademhalingsproblemen. Veel van deze symptomen treden binnen enkele uren op nadat zij gedronken hebben. Merk jij dat jouw kindje gaat hoesten en dat hij / zij moeite krijgt met ademhalen, aarzel dan niet en bel de huisarts. 

Wat geef je je baby?

Wat kun je jouw kindje dan wel geven bij een koemelkintolerantie? Het is even puzzelen, maar er zijn genoeg keuzes! Er zijn tegenwoordig verschillende soorten kunstvoeding vrij van koemelk waaronder geitenmelk, sojamelk, schapenmelk of rijstemelk. Ik blijf het toch elke keer zeggen: de beste melk voor jouw baby blijft borstvoeding. Hier valt gewoon geen discussie over te voeren en ze noemen dit niet voor niets vloeibaar goud. Borstvoeding zit vol antioxidanten en beschermt jouw baby tegen allerlei schadelijke invloeden. Zijn alle bovenstaande keuzes geen optie? Dan kun je ook nog op zoek gaan naar donormelk!

Mijn kindje is nu bijna 3. We hebben haar een jaar lang gevoed met geitenmelk, vrij van soja, gluten, gmo’s en suikers. Ze heeft er heerlijk van genoten! Ik ben ontzettend blij dat ik de keuze heb gemaakt om over te stappen. Hoewel ik een voorstander ben van borstvoeding is dit de beste oplossing geweest voor ons kindje. 

Naaz 

Meer weten over mij? Check terugnaardebasiscoaching.nl 

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.