Pikler triangle of klimdriehoek
Ons zoontje, M, is sinds hij kan lopen steeds mobieler en steeds meer op onderzoek uit. Zo merk ik dat hij binnen overal op begint te klimmen en echt bezig is zijn lijf te gebruiken. Dat was, onder andere, een reden om op zoek te gaan voor een klimrek voor binnen. Je komt natuurlijk wel eens wat tegen op Instagram, advertenties, bij vrienden thuis of op de opvang. Zo zag ik al snel de ‘Pikler triangle’ (ook wel klimdriehoek) voorbij komen, ontwikkeld door Emmi Pikler.
Emmi Pikler
Emmi Pikler (1902 – 1984) was een kinderarts. Zij gaat er vanuit dat een kind, wanneer het de kans krijgt te onderzoeken en te leren in zijn eigen tempo, daardoor beter leert zitten, staan, spreken en denken dan een kind dat gestimuleerd of geholpen wordt in zijn ontwikkeling. Ze werd hierin bevestigd toen ze zelf een dochter kreeg en haar op die manier opvoedde.
Uiteindelijk heeft ze 10 jaar lang andere ouders daarin begeleidt, een boek geschreven, onderzoek gedaan en nam de leiding voor een kindertehuis op zich waar ze dezelfde uitgangspunten hanteerde. Op basis hiervan is er onder andere allerlei speelmateriaal ontwikkeld. Zo ook de Pikler triangle.
Pikler triangle
De Pikler triangle wordt ook wel een klimdriehoek genoemd. En eigenlijk is het gewoon een klimrek voor binnen. Het idee erachter is dat je kind met dit klimrek zelf op onderzoek uit kan gaan, passend bij de leeftijd en fase van ontwikkeling. Je kunt de driehoek op verschillende manieren gebruiken – je kunt hem hoger maken, lager maken en er andere items aan vast maken zoals bijvoorbeeld een glijbaan of een klimboog.
Wat zijn de voordelen?
- Het is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Het vergt nogal wat van dat kleine lijf om alle mogelijkheden qua klimmen en klauteren te ontdekken en verder te ontwikkelen.
- Creativiteit. In feite is het een ‘open end’ speeltoestel en kan je baby ermee doen wat hij wil en hoe hij dat wil. Er is geen goed of fout. Dat stimuleert ook de creativiteit van je baby. Naast het klimmen en klauteren kun je er bijvoorbeeld ook een hutje van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Als je baby laat merken klaar te zijn voor het klauterwerk is dit een relatief veilige optie. Natuurlijk gaat hij sowieso vallen en zich pijn doen, maar beter op een klimrek dat daadwerkelijk voor kinderen bedoeld is dan op de servieskast 😉
- Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind, doordat hij op zijn eigen tempo kan ontdekken en doen.
- Ideaal voor een regenachtige dag. Ik merk dat ik de behoefte heb om M minstens twee keer per dag mee naar buiten te nemen en te laten bewegen. Als ik dat niet doe heb ik het gevoel dat ik die beweging te weinig faciliteer, wat dan weer niet goed is voor z’n ontwikkeling. Is natuurlijk allemaal vooral mijn eigen ‘issue’ want M is ook echt helemaal blij met een keertje minder naar buiten. Maar, deze klimdriehoek zorgt wel voor wat meer uitdaging en stimulans binnen. En dat geeft mij dan weer een geruster gevoel.
- Het gaat lang mee. Je kunt je baby er al vroeg kennis mee laten maken door hem er bijvoorbeeld onder te leggen en er wat speeltjes aan te hangen. Maar als je baby eenmaal wat meer zelf gaat bewegen zul je zien dat hij zelf op onderzoek uitgaat. En uiteindelijk is een klimdriehoek ook heel leuk voor peuters en kleuters!

Waar moet je op letten bij de aankoop?
Er zijn een paar dingen die je moet / kunt meenemen bij de aankoop van een Pikler triangle.
- Veiligheid. Omdat je kind er de komende jaren op gaat klimmen en klauteren moet je er zeker van zijn dat het ding veilig is. Denk daarbij aan het soort hout dat wordt gebruikt (moet sterk hout zijn), geen uit stekende bouten en moeren, geen losse / scherpe onderdelen, zit het stevig in elkaar, tot welk gewicht kan het dragen. Belangrijk is echt dat het een stevig en solide ding is. En dat is ook een van de redenen dat ze zo prijzig zijn – het kost nu eenmaal geld om kwalitatief goede dingen te maken.
- Welke opties wil je dat het klimrek heeft? Volstaat de driehoek of wil je er bijvoorbeeld een glijbaan bij? Mocht je nu nog geen extra items willen/kunnen aanschaffen is het handig vooraf vast even te kijken of je die bij dezelfde verkoper eventueel later nog kunt kopen.
- In het verlengde daarvan; er zijn verschillende varianten van de ‘driehoek’. Zo zijn er bepaalde versies waarbij je van de driehoek ook een brug kunt maken doordat het drie schakelende onderdelen heeft in plaats van twee.
- Als je weinig ruimte in huis hebt is het fijn als je in ieder geval de driehoek kunt inklappen. Bij sommige versies kan dit vrij eenvoudig maar bij anderen niet. Als het wel kan, kijk dan ook even naar het systeem waarmee je dit kan doen – is dat ‘babyproof’? Je wil natuurlijk niet hebben dat tijdens het spelen dat ding in elkaar klapt omdat je baby ergens achter blijft hangen.
Waar koop je een Pikler triangle / klimdriehoek?
Eigenlijk is er (denk ik) niet één plek waar je het zou moeten kopen. Er is zoveel aanbod en het is maar net wat je precies wilt hebben. Maar, goed onderzoek doen vooraf helpt echt enorm.
Een snelle Bol search levert mij al de volgende opties op. Deze van driehoek, boog en plank W&H bijvoorbeeld. Of hier een driehoek met plank.
Kijk ook eens naar de site van Jindl voor alle verschillende opties / varianten, ook verkrijgbaar bij Bol. En een merk dat ik vaker voorbij zie komen is Ette Tette.
En, last but not least: op Etsy vind je heel veel aanbod! Levertijd is dan vaak wat langer maar ik merkte wel dat ze daar ook wel iets goedkoper te vinden zijn.
Tip: de klimdriehoek is leuk als verjaardagscadeau voor de eerste of tweede verjaardag. Je kunt bijvoorbeeld een bijdrage ervoor vragen aan de mensen die graag een cadeautje willen geven. Zo krijg je in plaats van tientallen kleine cadeaus één groot cadeau kopen waar je de komende jaren mee voort kunt, ook nog wat duurzamer 😉
Welke variant hebben wij?
M is nu 23 maanden en ik merkte dat hij steeds meer begon te klauteren; over stoelen en banken heen klimmen, op de tafel klimmen, overal onderdoor ook. En toen kwam er een lang regenachtig weekend voorbij, naar buiten gaan was niet te doen en ik zat dus een heel weekend binnen met hem. Toen begon mijn zoektocht want ik wilde hem zo graag die beweging geven die hij normaliter buiten krijgt. En dus heb ik vrij snel onze klimdriehoek besteld.
Ik vond ze best wel prijzig en heb uiteindelijk een goede deal op Etsy gevonden. Alsnog heb ik 180 euro betaald maar daar kreeg ik een driehoek voor, een glijbaan/klimplank (is tweezijdig) en een klimboog. Dus 3 items die met elkaar en los van elkaar te gebruiken zijn.
Helaas zit er, als je via Etsy bestelt, wel vaak een vrij lange levertijd aan vast. Maar, 2,5 week later was hij er en het is één grote hit. Nu al. We zijn begonnen met alle 3 de items aan elkaar maar dat was denk ik nog wat veel van het goede. Nu zet ik de glijbaan los op de boog of driehoek zodat het iets overzichtelijker is. Hij klimt over de driehoek, over de boog, glijdt van de glijbaan, loopt over de glijbaan omhoog en weer naar beneden.
Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik het zelf toch nog wel spannend vind. Je verwacht toch best een hoop van de motorische coördinatie van je kind en dat gaat niet altijd helemaal goed. Zo is M echt al een paar keer gevallen en bijvoorbeeld net z’n hand niet goed neergezet waardoor die er doorheen zakte. Gevolg was z’n neus/gezicht op het hout. Ik zag al de gebroken neus en tanden al voor me. Het viel mee 🙂 Maar goed, zelf laten doen en ontdekken schijnt toch het beste te zijn. Dus mijn oplossing (voor mezelf) is om er dan maar dichtbij te blijven en hem nog even te ondersteunen als nodig. Soms vraagt hij nog mijn hand en soms gaat hij al helemaal zelf en de ene keer gaat ook wat beter dan de ander. Lekker laten oefenen en ontdekken dus. Er komt vanzelf een moment dat hij het helemaal zelf kan.
Tips in het gebruik
Laat je kind het met blote voeten doen of met anti-slipsokken (wij hebben deze, love them!) of schoenen aan. Er gaat sowieso gevallen en uitgegleden worden maar dat wil je liever niet in de hand werken door je kind op normale (gladde) sokken te laten klimmen.
Toen wij hem voor het eerst hadden opgezet had ik de drie elementen allemaal tegelijk neergezet, ‘volgens het plaatje’. Dit was misschien wat overweldigend en M wist niet zo goed wat hij ermee moest. Op zich natuurlijk helemaal niet erg, komt vanzelf. Ik merkte wel dat toen ik alleen de glijplank op de boog of driehoek zette en dus alleen die combinatie neerzette hij meteen in actie kwam. Je hoeft dus niet alle elementen altijd tegelijk aan te bieden.
En, haal ze ook eens weg / uit het zicht. Op die manier blijft het leuk en interessant als het er wel staat.
Laat je baby / dreumes vooral lekker zelf ontdekken. Tuurlijk kun je ondersteunen en helpen als hij er even niet uit komt door bijvoorbeeld aan te wijzen waar hij z’n hand of voet neer kan zetten. Maar over het algemeen is het het beste voor de ontwikkeling om je kind gewoon lekker te laten gaan.
Bied wel ondersteuning qua veilheid waar nodig. Ik heb in eerste instantie M gewoon lekker laten gaan maar ik kwam er al snel achter dat ik hem af en toe toch nog even moet (wil?) behoeden voor een val. Eén klap op de spijlen vond ik wel even genoeg 😉 En, uiteindelijk leert hij het vanzelf dus een beetje opletten waar nodig vind ik niet zo erg.

Roodvonk
