Verzorging

Kinderziekten met vlekjes

Wist jij dat er een aantal verschillende kinderziekten zijn die gepaard gaan met vlekjes op de huid? Ik kwam denk ik niet verder dan de waterpokken. Tot ons zoontje M de zesde ziekte bleek te hebben en ik toch wat onderzoek ben gaan doen. Hier lees je meer over een aantal veelvoorkomende kinderziekten met vlekjes (waar we niet tegen vaccineren in Nederland).

Algemeen

Bijna iedere baby / kind krijgt weleens een kinderziekte die vlekjes op de huid geeft. Meestal gaat het dan om de ziektes die hieronder worden beschreven; de vijfde ziekte, zesde ziekte, waterpokken, roodvonk, hand-, voet- en mondziekte.

Deze kinderziekten met vlekjes zijn besmettelijk maar over het algemeen gelukkig onschuldig en gaan vanzelf weer over. Na besmetting kan het zelfs nog 1 tot 2 weken duren voordat je kind ziek wordt. En vaak voelen ze zich al niet lekker voordat er überhaupt vlekjes verschijnen, dan zijn ze ook al besmettelijk. Door het doorlopen van zo’n ziekte bouwt je baby weerstand op en zal hij het niet nogmaals krijgen, of in een veel mildere vorm.

Over het algemeen wordt er ook gezegd dat baby’s / kinderen prima naar de opvang kunnen als ze een dergelijke ziekte hebben, mits ze zich oké voelen natuurlijk. De echt besmettelijke periode is vaak al geweest tegen de tijd dat je er achter komt wat er aan de hand is.

5e ziekte

De vijfde ziekte komt met name voor bij kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. Het is een virale aandoening (wordt dus veroorzaakt door een virus) en verspreidt zich via vochtdeeltjes in de lucht.

  • Je kindje krijgt eerst rode wangen met grillige, rozerode vlekjes.
  • Daarna ontstaan er vaak vlekjes op de rest van het lichaam, dus ook op de romp, de billen, armen en benen.
  • Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid roze-rood is.
  • Je kind kan ook koorts krijgen en last hebben van een beetje jeuk.
  • Je kind mag gewoon naar het kinderdagverblijf als hij zich verder prima voelt.

6e ziekte

De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Ook dit is een aandoening die veroorzaakt wordt door een virus.

  • Je kind heeft eerst koorts boven de 39 graden, die zakt na 3 tot 5 dagen.
  • Daarna komen er kleine, lichtrode vlekjes. Die zie je eerst op het gezicht, de borst, rug en buik. En daarna vaak ook op de armen en nek.

M heeft deze gehad toen hij rond de 20 maanden oud was. Hoe dat voor ons verliep kun je lezen in het artikel over de zesde ziekte.

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt een keer waterpokken. Je kind krijgt dan over zijn hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. En die jeuken ook nog eens. Waterpokken komen het meeste voor in de winter en in het begin van de lente.

  • Je kind wordt meestal eerst verkouden.
  • Koorts kan ook ontstaan en een algemeen gevoel van ziek zijn en hangerig zijn. Dit kan al gebeuren voordat de waterpokken zichtbaar zijn.
  • De vlekjes, blaasjes en korstjes komen tevoorschijn over het hele lichaam en ook in de mond en tussen de haren.
  • Er zijn helaas geen medicijnen om de waterpokken sneller te laten genezen, je kind moet er dus echt doorheen.
  • Het kan heel erg jeuken en er zijn wel verschillende dingen die kunnen helpen, zinkzalf is er daar één van. Let wel op dat het product geschikt is voor jouw kind qua leeftijd. Bij sommige producten is de minimale leeftijd 2 jaar.
  • Je kind mag gewoon naar het kinderdagverblijf als hij zich verder prima voelt.
  • Het gaat vanzelf over, meestal na een dag of 10.

In ons geval gaat M (als het goed is) geen waterpokken krijgen. In Vancouver, waar we afgelopen jaar hebben gewoond, vaccineren ze tegen waterpokken dus daar is hij tegen beschermd. Het voordeel daarvan vind ik dat je dan schijnbaar ook beschermd bent tegen gordelroos, wat je op latere leeftijd kunt krijgen en wat erg pijnlijk schijnt te zijn. Van mijn huisarts begreep ik dat er in Nederland niet gevaccineerd wordt tegen waterpokken omdat het meestal een vrij ‘milde’ ziekte is.

Waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je zelf zwanger bent. Check dan dus vooral even bij de huisarts!

Roodvonk

Roodvonk is een kinderziekte met koorts, keelpijn en een rode, ruwe huiduitslag. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Vroeger had deze bacterie nog weleens nare gevolgen zoals acute reuma of een nierziekte. Gelukkig zijn die gevolgen nu heel zeldzaam en is het een ziekte die vanzelf over gaat en geen kwaad kan. Roodvonk komt het meeste voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud.

  • Je kind krijgt eerst keelpijn en koorts.
  • Je kindje kan een witte tong krijgen. Een paar dagen later wordt de tong rood, dik en bobbelig (een zogenaamde frambozentong).
  • Op de huid verschijnen rode puntjes/vlekjes. Het lijkt op rood kippenvel en voelt als schuurpapier. 
  • De vlekjes komen eerst op de borst en volgen daarna over de rest van het lichaam (maar niet rond de mond).
  • Je kind mag naar buiten en naar school/het kinderdagverblijf als hij zich verder goed voelt. 
  • Het gaat vanzelf over, het duurt meestal zo’n 7 tot 10 dagen.

Hand-, mond- en voetziekte

Hand-, mond- en voetziekte komt voor bij kinderen tot 10 jaar oud. Er zijn verschillende virussen die hand-, mond- en voetziekte kunnen geven. Van de 10 mensen die een dergelijk virus hebben worden er maar 1 of 2 ziek. En je ziet het meestal verschijnen rond de nazomer of in de herfst.

  • Je kindje krijgt vaak eerst koorts. Vaak worden ze snotterig, krijgen ook keelpijn en moeten hoesten. Ook kan je kind misselijk zijn en overgeven, buikpijn en/of keelpijn hebben.
  • Daarna komen er kleine rode vlekjes en blaasjes in de mond. Deze gaan makkelijk kapot en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn.
  • Vaak komen daarna ook rode plekken en blaasjes op de handpalmen en/of de voetzolen.
  • Meestal gaat hand-, mond- en voetziekte na ongeveer 2 weken vanzelf over.

Wanneer naar de huisarts?

Laat ik vooropstellen dat ik geen arts ben, deze informatie heb ik verzameld a.d.h.v. bronnen die ik hieronder heb vermeld. Mocht jouw baby zich niet lekker voelen, vlekjes op zijn lijf krijgen en je vertrouwt het niet raad ik je aan altijd even de huisarts te bellen. Liever een keer teveel dan te weinig, zeker met kleinere kinderen!

Een aantal dingen waar je altijd op moet letten:

  • Hoe ontwikkelt de koorts zich? Hoe lang duurt deze, hoe hoog is deze, gaat de koorts weg en komt het weer terug?
  • Is je kind suf? Of lijkt hij zich verder prima te voelen en normaal te gedragen?
  • Drinkt en plast je kind nog voldoende?
  • De leeftijd van je kind. Bij baby’s jonger dan 3 maanden sowieso de huisarts even bellen.

Bij twijfel, altijd even je huisarts bellen!

Gebruikte bronnen: thuisarts.nl, BENU apotheek, folder van Nederlands Huisartsen Genootschap, 24baby.nl

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.