Overige,  Voeding

Kinderstoel kopen tips

Een kinderstoel wordt belangrijk op het moment dat je baby zelf kan zitten en gaat beginnen aan vaste voeding. Je hoeft deze dus nog niet per sé te kopen als je baby nog onderweg is. Maar, het is wel fijn op tijd te oriënteren en te weten waar je op moet / kunt letten bij de aanschaf ervan. Dat scheelt weer onderzoek tegen de tijd dat je de stoel daadwerkelijk nodig hebt. Dus hier mijn ‘kinderstoel kopen’ tips.

Soorten kinderstoelen

Er zijn een aantal verschillende soorten kinderstoelen. Kijk vooral naar jouw situatie om te beoordelen wat je nodig hebt.

Meegroeistoel

Dit is een stoel die met je baby meegroeit en dus geschikt is vanaf het begin. Je kunt de stoel vervolgens bijstellen naarmate je kind dus groter wordt. Deze stoelen zijn vaak prijzig in de aanschaf maar gaan wel jaren mee. De bekendste is denk ik wel de Stokke Tripp Trapp. Hier kun je al een ‘newborn kuipje’ op bevestigen waardoor je je pasgeboren baby ook al bij je aan tafel kunt zetten.

Aanschuifstoel

De ‘standaard’ kinderstoel die je kunt aanschuiven bij de eettafel, denk bijvoorbeeld aan de Ikea Antilop stoel. Vaak zijn deze ook nog uit te breiden met allerlei accessoires zoals bijvoorbeeld een eigen ’tafelblad’.

Hangstoel

Is je huis klein en heb je eigenlijk geen ruimte voor een kinderstoel? Of vind je het handig om een eigen stoel mee te nemen voor je kind op vakantie of naar restaurants? Dan kan een hangstoel wat voor jullie zijn. Fijne is dat je deze makkelijk kunt meenemen en dus weinig ruimte in beslag nemen. Maar, eerlijk is eerlijk, voor de dagelijkse maaltijden ontbreken er wel een aantal belangrijke elementen zoals een voetsteun en een goede (ergonomische) zitvorm.

Inklapbare stoel

Deze stoel kun je inklappen en opbergen. Ook fijn als je een wat kleiner huis hebt of om bijvoorbeeld bij opa en oma neer te zetten.

Waar moet je op letten?

Welke stoel je ook kiest, er zijn een paar belangrijke punten waar je rekening mee wil/kunt houden.

Veiligheid

De stoel moet solide en stabiel zijn. Je kindje gaat bewegen als hij erin zit, gaat erlangs kruipen of lopen, er tegenaan duwen – op al die momenten moet de stoel stevig blijven staan. Kijk daarnaast of er geen scherpe randjes, losse schroeven, etc, op de stoel zitten waar je baby zich aan kan bezeren.

Is er een tuigje of een beugel om je baby ‘op zijn plek te houden’ en zijn de openingen niet te groot? Je baby mag er niet uit kunnen vallen/klimmen. Eerlijk gezegd vind ik zelf het tuigje niet prettig en gebruiken wij het niet (tegen de veiligheidsadviezen in). Ik vind het geen fijn idee dat ik eerst een tuigje los moet klikken/krijgen als M zich bijvoorbeeld ernstig verslikt of erger. In ons geval zit M wel met z’n benen door een beugel (Stokke Tripp Trapp) dus hij kan niet van de stoel afvallen. En we leren hem dat hij “op z’n billen” moet blijven zitten om te voorkomen dat hij steeds gaat staan. En tot nu toe werkt dit prima voor ons.

Er is een veiligheidsnorm, stoelen die daaraan voldoen kun je herkennen aan het nummer NEN 14988. Maar, dit is geen verplichte norm. Als de stoel bijvoorbeeld een 3-in-1 stoel is en dus meerdere opties van gebruik heeft hoeft een fabrikant er niet aan te voldoen.

Op veiligheid.nl kun je meer lezen over hoe je een kinderstoel veilig kunt gebruiken.

Voetsteun

Heeft de stoel een voetsteun die je kunt aanpassen aan de lengte van je baby? Een voetsteun is niet alleen belangrijk voor een goede ergonomische houding (zie hieronder), het is ook van belang bij het goed kunnen eten. Bedenk voor jezelf maar eens; als je hoog zit en je kunt je voeten niet kwijt zit je niet lekker en niet ‘zeker’. Voor een baby die aan het leren eten is, is het belangrijk om de voeten goed neer te kunnen zetten en goed te ‘zitten’. Ook als je baby zich bijvoorbeeld verslikt, wat bij het leren eten vaak gaat voorkomen, is het belangrijk dat hij zijn voeten kan neerzetten om zijn lijf en hoest kracht bij te zetten.

Geschikt voor gewicht

Check goed voor welke leeftijd, en dan met name gewicht, de stoel geschikt is. Ieder kind heeft een ander gewicht bij een bepaalde leeftijd dus gewicht is wat mij betreft een betere aanduiding dan leeftijd.

Makkelijk schoon te maken

Niet zozeer voor je baby belangrijk maar wel voor jou. Je baby gaat er namelijk echt een bende van maken. Eten belandt op de vloer maar ook in alle hoeken en gaten van de stoel. En dat is écht niet prettig met bijvoorbeeld yoghurt, rijst of pastasaus. Dus hou het voor jezelf een beetje makkelijk en kijk goed of de stoel goed schoon te maken is. Zo vind ik het zelf niet fijn als een stoel een stoffen bekleding heeft, die wordt namelijk ronduit goor. Maar ook randjes en kiertjes waar je baby eten in kan stoppen zijn een crime om schoon te krijgen.

Extra tip: koop een vloermat. Dit helpt je vloer beschermen tegen het rondvliegende eten maar maakt het in veel gevallen ook makkelijker schoonmaken omdat het oppervlak glad is. En gezien hij transparant is valt het vrij goed weg op de vloer.

Ergonomische houding

Kijk of je kind goed zit in de stoel. Boven- en onderbeen moeten een hoek maken van 90 graden, het grootste gedeelte van het bovenbeen (ongeveer 2/3) ligt op het zitvlak van de stoel en de ellebogen zijn op hoogte van de tafel of het eetblad van de stoel.

Waar koop je een kinderstoel?

In principe kun je in iedere babywinkel een kinderstoel kopen. Zeker als je nog niet zo goed beeld hebt bij welke soort stoel je wilt hebben raad ik je absoluut aan daar eens langs te gaan om je in ieder geval te oriënteren en te laten adviseren.

Je kunt ook een tweedehands kinderstoel kopen, op Marktplaats bijvoorbeeld. Op die manier kun je handig kosten besparen en in de meeste gevallen zijn de stoelen ook nog in vrij goede staat gezien je er uiteindelijk toch maar enkele jaren gebruik van maakt. Maar, let wel extra goed op de kwaliteit van de stoelen op Marktplaats, ze zijn immers wel intensief gebruikt.

Wij hebben zelf een Stokke Tripp Trapp via Marktplaats gekocht voor een vriendelijke prijs en deze zelf nog een kleurtje gegeven. Hij was weer als nieuw!


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.