Reizen,  Slapen

Jetlag bij je dreumes

Wij zijn in Juli 2021 teruggevlogen na een jaar in Canada te hebben gewoond. We gingen heen met een baby van 5 maanden en vlogen terug met een dreumes van anderhalf. En ik vond een vlucht van (rechtsreeks) 9,5 uur best pittig met een dreumes. Ik weet nog dat de jetlag op de heenweg me alleszins meeviel. De jetlag na aankomst in Nederland viel me echter behoorlijk tegen. Niet alleen voor mezelf, ook de jetlag bij onze dreumes. Je leest hier hoe het ons verging en welke tips er zijn om de jetlag bij je dreumes te verzachten.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een verstoring van je normale slaap/waakritme die wordt veroorzaakt door het passeren van tijdzones. En hoe verder weg je gaat, hoe groter het verschil in tijdzone vaak is en hoe meer last je kunt hebben van een jetlag. Je biologische klok moet dan weer wennen aan de nieuwe tijdzone en dat kan er dus voor zorgen dat je bijvoorbeeld ’s nachts klaarwakker bent. Je lijf (biologische klok) denkt dan namelijk dat het dag is.

Symptomen jetlag

Bij een jetlag kun je last hebben van:

  • vermoeidheid
  • moeite met slapen gedurende de nacht en juist heel moe zijn gedurende de dag.
  • hoofdpijn
  • concentratieproblemen
  • last van je maag en darmen
  • je kunt je een tikkie ‘verward’ voelen.

Iedereen reageert anders op een jetlag en de een heeft er meer last van dan de ander. En het lastige in geval van een dreumes vind ik dat ze je niet kunnen vertellen dat ze hoofdpijn hebben of buikpijn.

Tips tegen en bij een jetlag bij je dreumes

  • Niet weg gaan. Als je een jetlag écht wil voorkomen moet je simpelweg niet (ver) op vakantie gaan. Maar dat is ook weer zo zonde want je kunt ook met een jong kind de mooiste plekken ontdekken. En denk maar zo, een jetlag is tijdelijk en de herinneringen aan een reis niet.
  • Hoe jonger je baby, hoe minder last ze schijnen te hebben van een jetlag. Jonge baby’s slapen nog zo veel gedurende de dag dat een onderbreking van het normale ritme minder moeilijk te overkomen is.
  • Kijk of je de vlucht handig kunt plannen. Sommige mensen vinden het heel fijn om een nachtvlucht te boeken zodat je volgens eigen tijd de nacht in kan en kan slapen. Maar, dan moet je er wel redelijk zeker van zijn dat je baby kan slapen tijdens de vlucht. Je kunt ook juist naar de aankomsttijd kijken en zorgen dat je vlak voor een dutje of vlak voor de nacht op je bestemming aankomt. Op die manier kun je je baby / dreumes lekker naar bed brengen bij aankomst om uit te rusten van de reis.
  • Ga bij aankomst meteen mee op de tijdzone van bestemming. Op die manier zit je het snelste in het lokale ritme. Voor je dreumes zou ik, zeker op de eerste dag, even kijken hoe de vlucht is verlopen en eventueel een (extra) dutje aanbieden.
  • Zorg dat je een aantal rustige dagen hebt bij aankomst om even bij te komen van de vlucht.
  • Laat je dreumes bij aankomst overdag niet te lang slapen. Hoe verleidelijk ook om je dreumes lekker te laten slapen is het niet handig omdat je daarmee het ‘nieuwe’ ritme tegenwerkt. Laat de lengte van het dutje even afhangen van het tijdstip, hoe lang je baby normaal slaapt en hoe de rest van de dag eruit ziet.
  • Ga lekker naar buiten! Maak gebruik van de frisse lucht en de zon. Dit geeft niet alleen meer energie maar zorgt er voor dat de biologische klok zich gaat aanpassen.
  • Wissel af met je partner als de nachten lastig zijn. Als je dreumes middenin de nacht wakker wordt hoef je natuurlijk niet per sé allebei je bed uit. Als in ieder geval één van jullie wat kan slapen gaat jullie eigen jetlag ook sneller voorbij.
  • Bedenk dat het tijdelijk is en je er gewoon even doorheen moet.
  • Als je dreumes middenin de nacht wakker wordt doet hij dat niet express, het is gewoon het biologische ritme. Dus hoe moe je zelf ook bent, bedenk dat jij nog snapt wat er aan de hand is als je ’s nachts klaarwakker bent maar je dreumes snapt er waarschijnlijk geen snars van. Blijf kalm en probeer je baby te kalmeren. En als nodig, help je baby weer in slaap.
  • Eet lichte maaltijden. Sommige mensen (en dreumesen dus ook) kunnen last krijgen van hun maag en darmen tijdens het vliegen. Het is daarom fijner voor je dreumes om een licht verteerbare maaltijd te eten zodat je de maag en darmen in ieder geval niet tegen werkt.
jetlag bij je dreumes

Hoe wij de jetlag bij onze dreumes door zijn gekomen

Wij kwamen terug vanuit Vancouver, Canada, en hadden dus een tijdverschil van 9 uur. Helaas werd onze vlucht vervroegd en vlogen we om 13:30 Canadese tijd en kwamen we om 8:10 Nederlandse tijd aan. Onze dreumes, M, had nauwelijks geslapen tijdens de vlucht en was dus flink oververmoeid (en wij zelf ook). Hieronder lees je hoe we het hebben aangepakt.

  • M had in totaal een uurtje geslapen in het vliegtuig. Veel te weinig dus om de dag in Nederland volgens zijn ‘normale’ ritme door te komen.
  • Meteen bij thuiskomst hebben we hem nog even wat lichts te eten gegeven, een beetje yoghurt met wat kaneel, en toen in bed gelegd om 10:00.
  • We hebben hem 3 uur laten slapen, een uurtje langer dan zijn normale middagdutje is. Rond 13:00/13:15 hebben we hem weer gewekt. Hij werd wakker uit een hele diepe slaap en moest er ook echt even van bijkomen.
  • Begin van de middag was hij dan ook best wel even overstuur maar dat ging eigenlijk ook al snel weer wat beter. We hebben hem om 16:30 gewoon avondeten gegeven en dat ging er eigenlijk heel goed in. En vervolgens hebben we hem om 18:00 in bed gelegd en sliep hij al vrij snel.
  • De eerste 3 nachten is hij van 12:00 tot 04:00 wakker geweest. En vooral de eerste nacht was echt even pittig. Ik denk dat M alle prikkels van de afgelopen (reis)dagen echt even moest verwerken en ook totaal niet snapte waarom hij wakker was in het donker. En in ons geval betrof het ook nog een verhuizing dus was de kamer en het huis nieuw voor hem (die kon hij zich denk ik niet meer herinneren na een jaar). Dus al met al had hij veel te verwerken.
  • We merkten die eerste nachten ook dat hij zijn normale wakkertijd van 4 uur aanhield en daarna dus pas weer in slaap viel. Daar moet je echt even doorheen.
  • We hebben geprobeerd hem zoveel mogelijk in het donker in zijn eigen kamer te houden zodat we geen ‘dagprikkels’ zouden geven.
  • Als hij echt begon te huilen namen we hem uit bed en gingen met hem in de stoel op zijn kamer zitten of namen hem even bij ons in bed. Na die 3,5 á 4 uur legden we hem weer in bed en probeerden we hem daar rustig weer in slaap te krijgen. Ik heb naast zijn bed gezeten en ge-sssssht tot ik een ons woog 😉
  • Ook merkte ik dat zijn darmen nog in het ‘oude’ ritme zaten, hij had middenin de nacht een volle luier wat hij normaal niet heeft.
  • Daarnaast was zijn ontlasting ook vrij hard dus hij zal misschien ook wat last van zijn darmen hebben gehad. Een heel normaal verschijnsel bij een jetlag / vliegen. Dat werkt natuurlijk ook niet mee bij het slapen.
  • Na 3 nachten merkten we dat het midden in de nacht wakker zijn iets minder ‘wakker’ was. Hij was dan wel een beetje aan het draaien en wat aan het kletsen maar bleef verder rustig. Zolang hij niet huilde hebben we hem lekker laten liggen.
  • En na 5 nachten werden de nachten weer wat regelmatiger en rustiger al merkten we wel dat hij overdag nog echt moe was. Hij viel meteen in slaap als je hem in bed legde en maakte nachten van 12 uur, dat deed hij daarvoor niet.
  • Ook zijn dutjes overdag waren weer wat anders, als ik hem om 7:15 wakker maakte en om 9:15 in bed legde voor een ochtenddutje was hij meteen weg. Na een wakkertijd van 2 uur dus. Voor de vlucht was die wakkertijd toch wel een uur of 3. En hoewel we voor vertrek richting 1 dutje aan het gaan waren heb ik hem nu weer lekker 2 keer laten slapen, zolang hij dat nodig had.
  • Na 10 dagen heeft hij voor het eerst dat dutje een keer overgeslagen en alleen een middagdutje gedaan. Toen was de nacht wel meteen minder goed met veel onrust en om 5:30 wakker.

Al met al kun je dus echt wel even zoet zijn na zo’n vliegreis. Niet alleen met je eigen jetlag maar vooral ook met de jetlag bij je dreumes. Maar ik denk dat de belangrijkste tip is om te proberen zo snel mogelijk over te gaan op het normale ritme volgens de lokale tijden maar daarbij vooral te letten op wat je dreumes (baby of peuter) nodig heeft. Jij kent hem immers het beste 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.