Overige

Je huis babyveilig maken

Niets in huis is meer veilig als je baby eenmaal mobiel wordt. Ze pakken wat ze pakken kunnen en alles maar dan ook echt álles is interessant voor ze. Daarom is het goed om op tijd je huis babyveilig te maken. Hoe je je huis veilig maakt voor je baby en waar je aan moet denken lees je hier.

Wanneer moet je je huis babyveilig maken?

Eigenlijk moet je al heel snel je huis babyveilig(er) maken. Zodra je baby ook maar enigszins mobiel is of lijkt te gaan worden moet je de eerste dingen al babyproof maken.

Daarnaast wordt je baby natuurlijk steeds mobieler en verandert de veiligheid (of onveiligheid). Bij tijgeren kunnen ze bepaalde dingen pakken of aanraken. Als ze gaan kruipen kunnen ze weer ergens anders bij. En als ze eenmaal staan en/of lopen kunnen ze wéér andere dingen pakken.

Houd mogelijk gevaarlijke dingen in huis dus goed in de gaten bij de verschillende fasen. Wat eerder niet gevaarlijk was kan bij een volgende fase ineens wel gevaarlijk zijn. Dus beware 😉

Wat moet je aanpassen in huis om je huis veilig te maken voor je baby?

Als je je huis babyveilig gaat maken zijn er een aantal basisdingen waar je aan moet denken. Daarnaast zijn er ook andere dingen in huis die een, misschien niet zo voor de hand liggend, risico zijn. Hieronder tref je de belangrijkste punten, dingen waar je misschien niet aan denkt en mogelijkheden om ze veilig te maken voor je baby.

Om het jou makkelijk te maken heb ik de meeste producten gelinkt, kun je het in één keer aanschaffen bij een website als je wil en dus je huis babyveilig maken. Dit artikel is niet gesponsord, wel zijn onderstaande links affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via een link besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er niets extra’s voor en het helpt mij een beetje, dus alvast bedankt 🙂

Stopcontacten

De reden dat je stopcontacten moet beveiligen is dat baby’s graag alles aanraken en overal iets in stoppen. En dat is bij een elektriciteitspunt niet zo handig. Je kunt stopcontactbeveiligers kopen voor stopcontacten die je niet gebruikt. Er zijn ook kappen die je kunt kopen om stopcontacten die wel in gebruik zijn te beveiligen. Denk ook aan eventuele verlengsnoeren die (deels) in gebruik zijn in je huis.

Scherpe hoeken

Tafels en bedden willen nog weleens scherpe hoeken hebben. En zeker als je baby net een beetje mobiel wordt en dus nog niet stabiel kunnen deze gevaarlijk zijn. Ze zullen net even hun evenwicht verliezen en met het hoofd op de hoek vallen, moet er niet aan denken. Je kunt hoekbeschermers kopen die je op alle hoeken kunt plaatsen. Wij hebben alleen scherpe hoeken op ons bed en in plaats van hoekbeschermers hebben we daar dikke sokken omheen gewikkeld. Een klein handdoekje werkt ook prima. Niet charmant maar werkt wel, zeker als je zoals wij in een tijdelijk huurhuis woont.

Snoeren

Losliggende snoeren zijn natuurlijk fantastisch om aan te trekken, dat snap je. Maar als aan het uiteinde een lamp zit is dat trekken niet zo handig. Of als het een snoer in een stopcontact is die je baby dan zelf probeert terug te doen, ook niet handig. Dus liever zoveel mogelijk wegwerken. Je hebt hier bijvoorbeeld opbergdozen voor of je kunt ze langs de plint met een kabelgootje wegwerken.

Trappen

Wij hebben in ons huidige huis geen trappen dus denken niet direct na over het mogelijke risico van trappen. Tot we een weekendje weg waren en in een huis zaten dat wel trappen had. M zat voor ik het wist boven aan de trap, op het randje om er vanaf te gaan. Gelukkig stond ik op de trap en kon ik het voorkomen. Maar, vanaf dat moment waren de traphekjes in dat huis áltijd dicht. Denk er ook aan dat je onderaan de trap ook een traphek bevestigt, anders is je baby voor je het weet al een paar tredes omhoog gekropen.

Deuren

Deuren zijn bij M geliefd ‘speelgoed’, hij kan eindeloos bij een deur zitten en deze open en dicht duwen. Zeker toen hij een maand of 10/11 was, was dit groot vermaak. Maar die deuren zijn ook gevaarlijk speelgoed. Met een deurklinkbeveiliger voorkom je dat je kindje zelf een deur open maakt en aan de wandel kan. En deze deurstoppers voorkomen dat je baby de vingers tussen de deur krijgt. Een optie is ook om een kleine handdoek achter de deurklinken aan beide zijden van de deur te langs te halen. En met deze deurstrips voorkom je vingers in de scharnieren van de deur.

Ramen

Het beveiligen van ramen is misschien niet meteen waar je aan denkt als je je huis babyveilig gaat maken. Maar als baby’s eenmaal mobiel zijn en bijvoorbeeld op je bank bij een (open) raam zitten, kruipen ze er zó doorheen. Met een raambeveiliger kun je je raam tot een maximum open zetten. Een maximale opening van 10 centimeter wordt aangeraden.

Kastjes

Niets interessanter dan kijken wat er in een kastje zit. En onafhankelijk van wat er in zit, de inhoud komt er sowieso uit. Al je kleding over de vloer kunnen we nog handelen maar als het je voorraad gezichtscrème, losse scheermesjes of schoonmaakmiddel is, is dat gevaarlijk. Dus kijk goed hoe je je kastjes kunt beveiligen. Je hebt bijvoorbeeld magneetsloten, die uit het zicht geïnstalleerd kunnen worden, zodat je baby niet zelf een kastje kan open trekken.

Houd er ook rekening mee dat je baby alles wat óp de kast staat ook heel interessant vindt. Zodra ze een beetje de hoogte in gaan zullen ze moeite doen om dingen van de kast af te trekken.

Extra tip: mocht je nog een kast aanschaffen, denk dan even na over het systeem om de kast te openen. Wij hebben een duwsysteem, je moet duwen om de lade open te krijgen. Dat is best mooi maar niet erg handig met een baby. Vooral toen M eenmaal de hoogte in ging en overal tegenaan ging leunen gingen die lades de hele tijd open. En als een lade eenmaal open is, is het natuurlijk superleuk om die weer dicht te doen. Met als gevolg vingers ertussen of dat je er zelf continu bovenop moet zitten. Deze fase gaat natuurlijk voorbij en dan is er niets meer aan de hand. Maar wellicht handig om mee te nemen in je overweging 🙂

Planten

Bij planten denk je misschien ook niet meteen aan een veiligheidsrisico voor je baby. Maar, sommige planten kunnen giftig zijn. En houd er daarnaast ook rekening mee dat de aarde in de pot al snel de mond in gaat als de plant binnen handbereik staat. Kijk dus even goed wat voor plant je in huis hebt en/of laat je eventueel informeren door een tuincentrum. En, waar mogelijk, zet je planten wat hoger of niet binnen bereik van je baby.

Losstaande meubels

Zodra je baby de hoogte in wil gaat hij ‘hangen’ aan meubels om omhoog te komen. Met als gevolg dat je meubels kunnen omvallen op je kind. Dus het is belangrijk om even goed door je huis te gaan en te kijken waar losstaande meubels een mogelijk risico zijn. Je kunt (zware) kasten en je los staande televisie dan bijvoorbeeld verankeren. Ook stoelen kunnen omvallen. Mocht je stoelen hebben die sneller omvallen kun je deze eventueel plat neerleggen als je baby in de buurt is. Misschien niet zo’n charmante oplossing, wel effectief.

(Open) haard

Hoe fijn als je een (open) haard in huis hebt. Maar ook gevaarlijk in combinatie met een baby die nog geen idee heeft dat dat heet wordt en je er dus niet aan moet gaan zitten. Je kunt dan een hek om je haard heen zetten. En bij een open haard is een spatscherm handig, tegen rondvliegende vonkjes.

Gordijnkoorden

Die zijn natuurlijk superleuk om aan te gaan zitten en eraan te trekken, want dat beweegt lekker. Natuurlijk niet de bedoeling dat ze erin verstrengeld raken, of door hun kracht het hele gordijn naar beneden trekken. Werk ze weg door ze in te korten tot buiten bereik.

Giftige stoffen

We hebben ongemerkt veel gevaarlijke middeltjes in huis, op verschillende plekken. Zet ál je huishoudelijke middeltjes, make-up, deodoranten, crèmes, medicijnen, etc. op een plek waar je kind er niet bij kan. Misschien is het even onhandig voor jou maar je wil echt niet dat je baby een slok afwasmiddel kan drinken.

Keuken

Dat is al snel een gevaarlijke plek door messen, gasfornuis, hete oven, boiler, etc.. Allemaal dingen waar je je baby liever niet bij in de buurt wilt hebben.

Als je aan het koken bent en je baby is in de keuken, zorg dat de stelen van de pannen naar achteren staan. Mocht je kind op een of andere manier bij het fornuis komen, kan hij in ieder geval niet bij de pannenstelen.

Bovenstaande geldt ook voor dingen op het aanrecht, of op een kast. Als je baby eenmaal de hoogte in wil zal het je verbazen hoe hoog ze kunnen komen.

Kijk bijvoorbeeld of je je keuken kunt afzetten of een traphekje voor de ingang van de keuken kunt plaatsen. Dan weet je zeker dat je baby er niet bij kan en is je ‘keuken risico’ opgelost.

Speelgoed

Kijk even goed naar het speelgoed dat je in huis hebt. Is het allemaal geschikt voor een baby, ervan uitgaande dat alles in de mond verdwijnt? Kleine stukjes speelgoed, of speelgoed waar losse (kleine) stukjes op zitten is niet geschikt om bij je baby in de buurt te hebben.

Eettafel

Een tafelkleed op een tafel is een interessant middel voor een baby om zich aan op te trekken. Met als gevolg dat alles wat op de tafel staat op het hoofd van je kind en op de vloer terecht komt. Dus liever het gebruik van tafelkleden even vermijden.

Houd warme dranken, scherpe dingen, etc. buiten bereik van kinderen. Ook als je aan tafel zit, op de bank, waar dan ook. Dit zijn op de een of andere manier altijd de meest interessante voorwerpen en ze komen er áltijd bij.

Kranen

Ook aan de kranen in je huis denk je misschien niet meteen. Maar, kranen waar warm water uit kan komen kunnen gevaarlijk zijn. Check of je kranen in huis hebt waar je baby zelf de temperatuur kan regelen, of zijn het thermostaatkranen? En heb je een heet (kokend) water kraan? Zorg dan dat daar beveiliging op zit.

Extra tip: nadat je zelf heet (of warm) water hebt gebruikt, zet nog heel even de koude kraan open. Zo is het eerste water dat na jouw gebruik uit de kraan komt koud.

Overige

Kijk ook eens goed rond in je huis naar alle overige, los liggende spullen.

Bijvoorbeeld los liggende geldmunten, zo’n dubbeltje gaat héél makkelijk die mond in.
Ook als je baby eenmaal zich optrekt aan dingen, ligt er bijvoorbeeld een placemat op je tafel en staat er toevallig een kopje op? Die placemat heeft je baby zó te pakken.

EHBO cursus voor baby’s

Los van het feit dat je je huis babyveilig moet maken, is het ook verstandig een EHBO cursus voor baby’s en/of kleine kinderen te doen. EHBO is bij baby’s en kleine kinderen namelijk ook echt even anders dan bij volwassenen. Zeker in geval van verslikking bijvoorbeeld. Fijne is dat je nu dus ook een EHBO cursus in het comfort van je eigen huis kunt doen, met eventuele andere verzorgers van jouw baby, familie of vrienden.

Ik heb zelf zo’n cursus gedaan vóórdat M kwam. Enerzijds zag ik het opslaan van die belangrijke informatie terwijl je (enorm) slaapgebrek hebt niet zo zitten. Daarnaast wilde ik het graag gedaan hebben voor zijn komst zodat je die basiskennis in ieder geval al hebt.

Je kunt natuurlijk ieder hoekje van je huis als een mogelijk gevaar zien. Dat is ook weer niet nodig. Maar het is wel goed om goed na te denken waar de risico’s zitten en de basispunten in ieder geval babyveilig maken in je huis.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.