Voeding

Hoeveel water mag een baby drinken?

Tot 6 maanden oud heeft je baby niets anders nodig dan melk (borstvoeding of kunstmelk). Vanaf 6 maanden kun je langzaam beginnen met het aanbieden van water. Maar hoeveel water mag een baby drinken? En hoe pak je dat aan? Je leest het hier.

Rustig aan overstappen

Vanaf 6 maanden oud ga je langzaam melk afbouwen en dit vervangen voor water. Je baby moet wennen aan iets anders te drinken dan de bekende melk en daarnaast heeft het tot de 10/12 maanden de voedingsstoffen uit melk ook echt nog nodig.

Ook hier heeft ieder kind weer zijn eigen tempo. M is tegen de 12 maanden wat minder interesse gaan tonen in de flesjes melk terwijl andere baby’s al veel eerder of juist later melk gaan laten staan.

Leren drinken

Je baby is gewend aan de structuur, substantie van melk. Zodra hij iets anders te drinken krijgt moet hij daar echt even aan wennen en het dus leren drinken.

Water is veel dunner dan melk en het ‘loopt’ veel sneller de mond in. Je baby gaat bij het leren drinken van water waarschijnlijk ook vaak hoesten en zich verslikken, dat is volkomen normaal. Na verloop van tijd krijgt hij het onder de knie en wordt dat veel minder.

In ‘je baby zelf leren drinken‘ kun je nog wat extra tips vinden en ook meer informatie over fijne bekers.

Hoeveel water mag een baby drinken?

Rond de eerste verjaardag van je baby heeft hij in principe genoeg aan 2 bekers melk van 150ml met daarnaast ongeveer 4 bekertjes water of thee. Tot die tijd kun je de melk afbouwen en water opbouwen op je eigen tempo. Bron: Voedingscentrum

Vanaf de eerste verjaardag (tot 3 jaar oud) heeft je kind ongeveer 1 liter vocht nodig, inclusief die 2 bekers melk. Bron Voedingscentrum. Ik moet wel zeggen dat 1 liter er bij M nog niet in gaat hoor. Vind ik ook best veel.

Hij krijgt bij 13 maanden oud nog twee flessen, 1x 180ml en 1×210 ml. Die gaan meestal (bijna) op. En in zijn fles (met rietje) kan 266ml, die krijgt hij voor de helft of misschien net 3/4 op. Tijdens de maaltijden drinkt hij een paar slokjes. Al met al drinkt hij dan op een dag misschien 500 – 600ml vocht.

Ik bied hem gewoon gedurende dag vaak water aan maar kan hem natuurlijk niet dwingen te drinken. En hij is ook vrij duidelijk als hij niet wil, dan duwt hij de beker of fles gewoon weg. En zolang hij voldoende blijft plassen (zie hieronder) gaat het goed, denk ik dan maar.

Teveel water ook niet goed

Zonder meteen alle alarmbellen af te laten gaan; te jong, teveel water is ook niet goed. De nieren van je baby zijn nog vol in ontwikkeling en kunnen teveel water niet goed aan. Daarom wordt er sowieso afgeraden je baby voor 6 maanden oud water te geven en bouw je het daarna langzaam op.

Wanneer geef je je baby iets ander dan melk te drinken?

Geef je baby geen water voor hij 6 maanden oud is want het vult de maag. Daardoor heeft je baby geen honger meer, laat misschien wel melk staan en mist dan de belangrijke voedingsstoffen uit die melk.

M was overigens wel al iets voor hij 6 maanden was geïnteresseerd in mijn drinken. Ik heb toen wel af en toe mijn glas aan zijn mond gezet zodat hij het kon proberen, dat was natuurlijk geen succes want hij wist niet hoe hij moest drinken. Als jouw baby ook voor de 6 maanden interesse toont is het denk ik helemaal niet erg dan al een slokje (nipje) te geven. Als het maar niet meerdere slokken worden want een babymaag is zó gevuld.

Geef je baby na de 6 maanden wat water ná het eten, zo voorkom je dat de maag vol zit met water en er daardoor geen belangrijk voedsel meer binnen komt. Maak er bijvoorbeeld een vast moment van tijdens of tegen het einde van een maaltijd.

Wat kun je je baby te drinken geven?

Hoewel dit artikel ‘hoeveel water mag een baby drinken’ heet is water niet het enige dat je een baby te drinken kunt geven. Water is echter wel het beste startpunt.

Water

Water is altijd goed. Het schijnt ook de beste dorstlesser te zijn. Je kunt water op een gegeven moment ook wat ‘spannender’ maken door er bijvoorbeeld schijfjes komkommer, munt of citroen in te doen. Dan krijg je water met een smaakje.

Hoeveel water mag een baby drinken
Water met een smaakje

Lauwe thee

Kijk bij thee wel even welke thee je geeft, veel theesoorten bevatten cafeïne en dat is niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Kies bijvoorbeeld kamille thee of munt thee, daar zit geen cafeïne in. Begin met hele slappe thee, dan kunnen ze langzaam wennen aan de smaak. En, misschien overbodig om te zeggen, maar check wel even dat de thee voldoende is afgekoeld voor je het aan je baby geeft.

Melk

Het is belangrijk dat je baby voldoende calcium binnen krijgt. Zeker als hij geen of nauwelijks meer flessen drinkt is het goed om wel te kijken naar de calcium inname. Melk kan daar goed aan bijdragen.

Wat geef je niet?

Zoete drankjes. In zoete drankjes zoals bijvoorbeeld diksap of fruitsappen zit heel veel suiker. Die suiker heeft je kind niet nodig en het is ook niet handig om je baby op jonge leeftijd al te laten wennen aan suiker. En suiker is ook slecht voor de tanden.
Daarnaast bevatten dit soort dranken loze calorieën die je baby niet kan gebruiken.

Ik ga zelf proberen hier zo lang mogelijk mee te wachten, ben benieuwd hoe dat gaat verlopen 🙂

Drinkt je baby wel genoeg?

Dat ga je je waarschijnlijk meermalen afvragen op het moment dat je baby meer en meer water gaat drinken. Zeker voor moeders die het gewend zijn om een fles te geven en daarmee dus precies weten hoeveel hun baby drinkt, kan de overstap naar bekertjes water misschien wat meer zorgen geven (🙋🏻‍♀️).

Om te weten of je baby genoeg drinkt kun je de plasluiers in de gaten houden. Volgens het Voedingscentrum is 4 plasluiers in 24 uur voldoende.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.