Slapen

Slaapcoach vertelt: Hoeveel uur slaapt een baby overdag?

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen beantwoordt Slaapcoach Anneke regelmatig jullie vragen over slaap. Zo hopen we je te kunnen helpen aan betere slaap voor je baby en dus ook voor je zelf. In dit artikel vertelt Anneke hoeveel uur een baby overdag slaapt.


Hoeveel uur slaapt een baby overdag, hoeveel hebben ze nodig? En maak je hem dan wakker bij dutjes als hij over die tijd heen gaat? – mama van een baby van 8 maanden.

Mooie vraag! Hieronder zie je een overzichtje van het gemiddeld aantal uur dat een baby slaapt, per 24 uur.

0-2 weken 16-20 uur

2-6 weken 14-16 uur

6-12 weken 14-16 uur

3-6 maanden 14-15 uur

6-8 maanden 14-15 uur

8-12 maanden 14-15 uur

Maar! Slaapt je baby iets meer of iets minder? Is het een blij en gelukkig kind? Staar je dan niet blind op dit soort rijtjes! In de regel zal ik nooit adviseren om kinderen wakker te maken. We willen weer naar een gewoon biologisch ritme. Soms zijn er uitzonderingen bij hele jonge baby’s (die het dag en nacht ritme nog door de war halen) En ook bij oudere kinderen die maar door blijven slapen en dan in de nacht niet meer kunnen slapen. Wanneer je het idee hebt dat jouw kind te lang slaapt is het verstandig om hierover even contact op te nemen met een slaapcoach.

Vanaf 6 maanden adviseer ik wel altijd om een baby na 17:00 niet meer te laten slapen, omdat je dan niet lekker uitkomt met de nacht. En soms betekent het ook dat we dus een kind een kort slaapje laten slapen om de slaapdruk eraf te halen en vervolgens wakker maken. 

Ingrediënten voor goede slaap

En al slaapt je baby zoveel het zegt nog niks over de kwaliteit van de slaap. Daarvoor moeten we verder gaan kijken. Heb je een onrustige slaper? Doet je kindje alleen maar hazenslaapjes? Of zit het ver onder het gemiddelde en kan je je de bovenstaande cijfers niet voorstellen? Dan is het goed om eens verder te kijken naar de ingrediënten van goede slaap. 

Spreiding van de dutjes

Gedurende de tijd dat een baby wakker is bouwt het slaapdruk op. Dat is de drang om te gaan slapen. En die neemt af door te gaan slapen.  Maar is er te veel slaapdruk, omdat een kind niet goed slaapt of te lang wakker is gebleven? Dan kan je die slaapdruk niet helemaal wegslapen en start een kindje zijn volgende periode dat het wakker is al met een slaapschuld. Hierdoor ontstaat dan vermoeidheid en dat wordt vervolgens weer oververmoeidheid. En onrustige en oververmoeide baby’s slapen minder gemakkelijk in en slapen ook minder goed. Er ontstaat een vicieuze cirkel van steeds slechter slapen. Weten wat de goede wakkertijden zijn? Ik schreef hierover eerder al een blog.

Timing van de dutjes

Een goede timing is dus belangrijk en daarvoor kun je gebruik maken van de wakkertijden. Over deze tijden wil je dus niet heen. Maar, een baby laat vaak ook zelf al zien dat het tijd is om te gaan slapen doordat het slaapsignalen laat zien. Denk daarbij aan gapen, in de ogen wrijven, aan de oren zitten. Vaak weet jij als ouder heel goed wat de signalen voor het slapen van jouw kind zijn. Ga dan niet op de klok zitten wachten, maar kijk naar je kind en breng het lekker naar bed. Is je kind nu heel erg (over)vermoeid?  Dan zie je die signalen wat moeilijker en kunnen de wakkertijden je een beetje helpen. Maar, blijf vooral je gezonde verstand gebruiken en luister naar je gevoel.

Cyclussen

Als een kind eenmaal slaapt gaat het door een aantal fases heen, de lichte, diepe en REM-slaap. Elke fase heeft zijn eigen kenmerk en is mega belangrijk voor kwalitatief goede slaap. Zo maakt een baby in de diepe slaap het groeihormoon aan en verwerkt het alle prikkels in de REM-slaap. Wil je weten of je kind dus een kwalitatief goed slaapje heeft gemaakt? Dan kijk je of het een cyclus heeft geslapen. Dat is voor een baby ongeveer 3 kwartier. Is je kind nou veel eerder wakker (met 20 of 30 minuten)? Dan heeft het fases gemist en kwalitatief niet goed geslapen. 

Naast deze hoofdingrediënten zijn er nog meer factoren die het slapen kunnen tegenwerken. Misschien is het wel gewend om alleen maar in je armen te slapen? Of aan de borst in slaap te vallen? Door het bijhouden van een logboek kan je kijken of je een patroon ziet. En hoe het zit met de cyclussen, timing en spreiding. En kom je er niet uit? Laat dan eens een slaapcoach meekijken! 

Liefs,
Anneke
www.slaapcoachanneke.com

Slaapcoach Anneke

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.