Hoe ontwikkelt het zicht van een baby?
Een baby kan niet meteen vanaf de geboorte zien zoals een volwassene dat kan. Sterker nog, het duurt echt wel even voordat het zicht van een baby hetzelfde is als dat van een volwassene. Hoe ontwikkelt het zicht van een baby zich dan? Je leest hier hoe het zicht van een baby zich ontwikkelt in het eerste jaar.
In de baarmoeder
Je baby ontwikkelt zich natuurlijk al enorm tijdens de zwangerschap. Vanaf ongeveer de 25e week van de zwangerschap opent je baby zijn ogen. In de baarmoeder valt natuurlijk niets te zien maar je baby zal wel een lichte gloed kunnen ontdekken als je bijvoorbeeld een licht op je buik zet of lekker in de zon ligt.
Zicht van een pasgeboren baby
Een pasgeboren baby ziet nog bijzonder weinig. En heeft dat eigenlijk ook nog niet nodig. Een pasgeboren baby weet op basis van geur wie zijn moeder is en waar hij moet zijn voor voeding. Ze kunnen bijvoorbeeld welde vorm van je gezicht zien meer dan dat eigenlijk ook niet. En dat kunnen ze eigenlijk ook alleen zien vanaf ongeveer borsthoogte. En laat dat nou net zijn waar ze de eerste maand(en) doorbrengen, heeft de natuur toch mooi geregeld.
Zicht van een baby bij 1 maand
Als je baby ongeveer 1 maand oud kunnen ze voornamelijk contrasten zien. Ze kunnen je haargrens onderscheiden en beginnen langzaamaan de contouren van je gezicht te herkennen. Ook de eerste kleur kan nu gezien worden, dat is de rode kleur.
Zicht van een baby bij 2 maanden
De hersenen van je baby draaien overuren in die eerste maanden (misschien wel jaren), ook qua ontwikkeling van het zicht. Bij 2 maanden ziet je baby steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden oud komt een mooi moment, je baby gaat jou en je partner herkennen. De gezichten die heel vertrouwd voor hem zijn en hij dagelijks ziet. Je baby ziet, tot hij een maand zes of zeven oud is, het beste op eigen armlengte. Dus jouw gezicht, je borst en zijn eigen handen zijn het leukst om naar te kijken.
Zicht van een baby bij 3 maanden
Het fixatiereflex van je baby begint nu te werken, dat betekent dat hij zich kan focussen op 1 object. Daarbij kan hij symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien. Ook het onderscheiden van kleuren begint te komen.
Zicht van een baby bij 4 maanden
Je baby gaat nu diepte zien. Om dat voor elkaar te krijgen moet de informatie in de hersenschors voor en het linkeroog en het rechteroog met elkaar gaan ‘praten’. Dan komt er een driedimensionaal beeld en kan je baby diepte zien. Als je baby dat kan gaat het ook naar voorwerpen grijpen.
Zicht van een baby bij 5 maanden
Bij vijf maanden oud kan je baby veel beter kleuren onderscheiden, met name de zachtere kleuren kan hij beter zien. De hand-oog coördinatie wordt steeds beter. Het wordt dus ook tijd om nog beter op te gaan letten want je baby gaat álles in zijn mond stoppen.
Zicht van een baby bij 6 maanden
Bij 6 maanden oud is de visus, de maatstaf voor het gezichtversmogen, 0.8. Voor jouw idee, de maximale score is 1.00. Dus met 0.8 ligt de score van je baby al dichtbij de score van de van een volwassene.
Bron: Gezondheidsplein
Zicht van een baby bij 7 tot 8 maanden
Vanaf 7 maanden gaat je baby ook dingen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden zien en herkennen. En vanaf 7 á 8 maanden kan je baby ook objecten gaan volgen, er naar wijzen, ze gericht vastpakken.
Zicht van een baby bij 9 tot 10 maanden
Bij 9 tot 10 maanden ontwikkelen de ogen gewoon door. Het zicht is nu bijna perfect. En vaak is de kleur ogen die je baby nu heeft ook de kleur die hij uiteindelijk zal hebben.
Zicht van een baby bij 11 tot 12 maanden
Het zicht van je baby is nu nagenoeg perfect. Hij kan dingen op afstand herkennen. Ook snapt hij wat dichtbij en veraf is.
Zichtproblemen bij je baby
In principe checkt het consultatiebureau de ogen van je baby bij de check-ups. Maar, mocht je je in de tussentijd nou zorgen maken of vragen hebben over de ogen van je baby kun je altijd even tussentijds contact opnemen. Neem liever te snel contact op dan te laat, dat is voor iedereen fijner.

Wanneer gaat een baby lopen?
