Slapen

Hoe leer je baby zelf speen pakken?

De speen is vaak de grote vriend van een baby. En de ene ouder is nogal voorstander van de speen (want #lifesaver) en de ander vindt een speen niet nodig. Ook door experts worden er verschillende dingen gezegd. Een speen zou bijvoorbeeld wiegendood kunnen voorkomen maar er wordt ook gezegd dat het slecht zou kunnen zijn voor de tanden en spraakontwikkeling op latere leeftijd. Volgens mij is er geen harde waarheid en moet je lekker doen wat voor je baby het fijnst is. In ons geval is dat wél een speen. En dan is het natuurlijk heel fijn als je baby zélf die speen kan pakken. En hoe leer je baby zelf speen pakken? Je leest het hieronder.

Comfort van de speen

M had meteen al een enorme zuigbehoefte en dus was die speen gelijk al heel fijn. Toen we er iets later achter kwamen dat hij reflux had bleek de speen ook wat comfort te bieden. Door het zuigen op de speen leek hij zijn eten beter binnen te kunnen houden en ook beter te kunnen verwerken. Daarbij schijnt dat het speeksel dat een baby aanmaakt bij het zuigen op de speen de maagzuur een beetje neutraliseert. Win-win dus.

Slaapassociatie

In het begin kreeg M continu een speen. Het hielp hem enorm als hij overstuur was en niet lekker door de reflux.

Maar, sinds hij een maand of 4 oud is zijn we hem de speen alleen gaan geven in bed. Het ging toen al een stuk beter qua reflux waardoor hij het, als hij wakker was, niet echt meer nodig had.

Door de speen alleen bij het naar bed gaan te geven wordt het een slaapassociatie. Hij gaat de speen koppelen aan slapen en snapt als de speen tevoorschijn komt wat er gaat komen. Daarbij helpt het bij het slapen, als hij dus plat ligt, wel nog om z’n eten binnen te houden.

Zelf speen pakken

Maar, dan komt het: hij moet die speen zelf kunnen gaan bedienen. Want als er iéts irritant is, is het wel midden in de nacht (meerdere keren) naar je baby toe moeten om alleen die speen even terug te geven. Gelukkig is het ons redelijk bespaard gebleven; hij heeft de speen nodig bij het inslapen en raakt hem dan al snel kwijt. Tegen 5 uur wordt de slaapdruk van je baby minder, hij komt in een lichtere slaap en kan dus makkelijk wakker(der) worden. Dan merkte M wel dat die speen weg was en wilde hij hem weer hebben om verder te slapen. Ik hoor ook verhalen van 10x per nacht aan het bed staan dus ik prijs me met deze versie gelukkig 🙂

Hoe leer je je baby zelf de speen pakken?

Hoe dan ook is het natuurlijk ideaal als hij hem zelf kan pakken en wil je dat zo snel mogelijk aangeleerd hebben. Oefenen, oefenen, oefenen dus.
Wij hebben een paar dingen gedaan om hem (en onszelf ;)) hierbij te helpen:

  • Overdag bij het spelen een aantal spenen op het speelkleed leggen. Als hij ze ziet en het wil kan hij proberen ze te pakken.
  • Speen niet zelf in de mond stoppen maar in de hand stoppen en hem naar de mond begeleiden. Als dat goed gaat, laat je hem vervolgens de speen van je aanpakken en hem zelf in zijn mond stoppen. Het beste is om dit altijd te doen, dus ook midden in de nacht.
  • Een heel aantal spenen in bed leggen. Op die manier heeft hij er altijd één binnen handbereik en is er dus minder reden om jou te gaan roepen. Er liggen hier gerust 4 losse spenen in z’n bed.
  • Je kunt ook een speendoekje aan de spenen bevestigen, dan is de speen ’s nachts nog makkelijker gevonden. M is inmiddels zo gewend aan de doekjes dat hij nu een losse speen gebruikt en het doekje met speen eraan vooral gebruikt als knuffel. En zonder doekje wordt er niet geslapen. Ik vind het fijn als de doekjes van katoen zijn, waardoor je baby er alsnog doorheen kan ademen. Zoals deze bijvoorbeeld. En hoe leuk, ik mag een kortingscode van 10% aan jullie weggeven voor alles wat je in die shop kunt vinden 🙂 Met de code ‘TIPS10’ krijg je 10% korting, geldig tot en met 31 december 2021.

Het heeft bij ons wel nog vrij lang geduurd (vind ik ;)) voor hij hem zelf kon pakken. Ik denk dat dat mede kwam doordat ik ’s nachts die speen in z’n mond stopte en het hem niet zelf liet doen. Op die momenten wilde ik gewoon zo snel mogelijk weer naar bed en had ik geen zin om in het donker te klooien met de speen in de hand naar z’n mond brengen.
Maar, zo rond 8,5 maand had hij ineens uitgevonden hoe het werkt. De speen aan het doekje kon hij als eerst goed pakken maar inmiddels is ook een losse speen geen probleem meer.

Het moment dat ze zelf hun speen kunnen pakken is echt dikke winst als je het mij vraagt.

Extra tip! Op de verpakking van de speen staat vaak dat je de speen om die 6 weken moet vervangen. Dat kun je natuurlijk opvatten als een marketing trucje, zodat je vaker een nieuwe speen aanschaft. Dat dacht ik tenminste 😉 Maar, check iedere ochtend écht de speen even goed op beschadigingen. Sinds M tanden heeft heb ik al meermalen een gaatje gevonden in de speen. Als er eenmaal een gaatje in zit, bijten ze met gemak er een stukje rubber af of dat hele ding. Moet er niet aan denken…

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.