Slapen

Hoe leer je baby de speen zelf pakken?

De speen is vaak de grote vriend van een baby. En de ene ouder is nogal voorstander van de speen (want #lifesaver) en de ander vindt een speen niet nodig. Ook door experts worden er verschillende dingen gezegd. Een speen zou bijvoorbeeld wiegendood kunnen voorkomen maar er wordt ook gezegd dat het slecht zou kunnen zijn voor de tanden en spraakontwikkeling op latere leeftijd. Volgens mij is er geen harde waarheid en moet je lekker doen wat voor je baby het fijnst is. In ons geval is dat wél een speen. En dan is het natuurlijk heel fijn als je baby zelf die speen kan pakken.

Comfort

M had meteen al een enorme zuigbehoefte en dus was die speen gelijk al heel fijn. Toen we er iets later achter kwamen dat hij reflux had bleek de speen ook wat comfort te bieden. En door het zuigen leek hij zijn eten beter binnen te kunnen houden en ook beter te kunnen verwerken. Win win dus.

Slaapassociatie

In het begin kreeg M continu een speen. Zoals hierboven ook genoemd hielp het hem enorm om een beetje comfortabel te worden.

Maar, sinds hij een maand of 4 oud is zijn we hem de speen alleen gaan geven in bed. Het ging toen al een stuk beter qua reflux waardoor hij het, als hij wakker was, niet echt meer nodig had.

En door de speen alleen bij het naar bed gaan te geven wordt het een slaapassociatie. Hij gaat de speen koppelen aan slapen en snapt dan wat er gaat komen en verwacht wordt. Daarbij helpt het bij het slapen, als hij dus plat ligt, ook nog om z’n eten te verwerken.

Lees dit ook eens  Babygebaren

Zelf speen pakken

Maar, dan komt het: hij moet die speen zelf kunnen gaan bedienen. Want als er iéts irritant is, is het wel midden in de nacht (meerdere keren) naar hem toe moeten om die speen terug te geven. Gelukkig is het ons redelijk bespaard gebleven; hij heeft de speen nodig bij het inslapen en raakt hem dan al snel kwijt en dan tegen 5 uur, als de slaapdruk minder wordt en hij dus wakker(der), wilde hij hem wel weer hebben om verder te slapen. Ik hoor ook verhalen van 10x per nacht aan het bed staan dus ik prijs me gelukkig 🙂

Hoe dan ook is het natuurlijk ideaal als hij hem zelf kan pakken en wil je dat zo snel mogelijk aangeleerd hebben. Oefenen, oefenen, oefenen dus.
Wij hebben een paar dingen gedaan om hem (en onszelf ;)) hierbij te helpen:

  • Overdag bij het spelen een aantal spenen op het speelkleed leggen. Als hij ze ziet en het wil kan hij proberen ze te pakken.
  • Speen niet zelf in de mond stoppen maar in de hand stoppen en hem naar de mond begeleiden. Als dat goed gaat, laat je hem vervolgens de speen van je aanpakken en hem zelf in zijn mond stoppen. Het beste is om dit altijd te doen, dus ook midden in de nacht.
  • Doekje aan de speen vast maken en er daar een aantal van in bed leggen. Op die manier heeft hij er altijd één binnen handbereik en is er dus minder reden om jou te gaan roepen.
Lees dit ook eens  Wanneer gaat een baby zelf zitten?

Het heeft bij ons wel nog vrij lang geduurd (vind ik ;)) voor hij hem zelf kon pakken. Ik denk dat dat mede kwam doordat ik ‘s nachts die speen in z’n mond stopte en het hem niet zelf liet doen. Op die momenten wilde ik gewoon zo snel mogelijk weer naar bed en had ik geen zin om in het donker te klooien met de speen in de hand naar z’n mond brengen.
Maar, zo rond 8,5 maand had hij ineens uitgevonden hoe het werkt. De speen aan het doekje kon hij als eerst goed pakken maar inmiddels is ook een losse speen geen probleem meer.

Het moment dat ze zelf hun speen kunnen pakken is echt dikke winst als je het mij vraagt :). Hoe oud was jouw baby toen hij zelf een speen kon pakken?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.