Slapen

Hoe kleed je je baby voor het slapen?

In de eerste maanden heb ik me denk ik meerdere keren per dag afgevraagd of mijn baby, M, het niet te warm had. Of te koud. De kraamhulp had verteld dat je je baby altijd een laagje meer aan moet trekken dan je zelf hebt. Maar ja, is dat dan echt wel voldoende? Zeker voor de nachten vond ik het lastig, dan zou hij namelijk (als het goed is) wat langer slapen en heb je dus geen regelmatige controlemomenten. Dus: hoe kleed je je baby voor het slapen? Ik heb een paar tips voor je.

Tips voor het kleden van je baby

Slaap is heel belangrijk voor de groei van je baby. Logisch dus, dat we er alles aan willen doen om je baby zo goed mogelijk te laten slapen. Je baby goed kleden voor het slapen hoort daar zeker ook bij. Hier een aantal tips die je daarbij kunnen helpen:

  • De ideale kamertemperatuur voor je baby ligt tussen de 16 en 20 graden.
  • Wil je weten of je baby het te warm of te koud heeft? Of precies goed? Dit kun je het beste voelen door twee vingers in de nek te leggen.
  • Pasgeboren baby’s kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed regelen. Zorg daarom dat je het bed vooraf lekker verwarmd hebt, zo hoeft je baby daar geen energie aan te besteden en is de overgang van jouw warme armen naar het bed ook het fijnst.
  • Verwarm het bed met een paar kruiken. Je kunt natuurlijk een standaard kruik gebruiken maar je hebt ook speciale varianten voor baby’s. Deze schijnen veiliger te zijn in gebruik. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze van de Prenatal of deze van de Hema. Ik legde altijd de kruik tussen de dekens of om de slaapzak en deed ook even zijn pyjama eromheen, zo was alles wat hij bij het slapen aan/om had lekker voorverwarmd. Je kunt deze kruiken dan ook meteen gebruiken als je je baby in bad gaat doen.
  • Kijk naar de TOG waarde van de laagjes, hieronder lees je meer over die TOG waarden.
  • Ik vond persoonlijk het instoppen onder lakentjes en dekentjes echt gedoe. Het zat nooit echt helemaal goed, raakte snel los, moest bij iedere voeding weer de hele boel strak trekken, dan maakte ik me weer zorgen dat M middenin de nacht onder die deken zou komen. Gedoe dus ;). Wij zijn daarom al snel overgestapt naar slaapzakken, vaak staat daar ook de TOG waarde in wat dan weer fijn is voor je beeldvorming. Puckababy heeft hele fijne maar ook de slaapzakken van de Hema zijn top.
  • Wat mij heel erg heeft geholpen, en nog steeds, is een babyfoon waarop je kunt zien hoe warm het in de kamer is. Dat geeft wat meer rust omdat je dan zeker weet hoe warm het is in de kamer. Wij hebben deze van Philips. Die vind ik heel fijn, o.a. omdat hij de temperatuur weergeeft én een cameramodus heeft.
  • Slaapt je baby bij jou in bed? Pas dan op met jouw eigen dekens. Die kunnen al snel teveel warmte afgeven aan je baby, die die warmte vervolgens niet goed kwijt kan. Ook jij kunt zelf overigens een flinke hittebron zijn.

TOG waarden

TOG staat voor ‘Thermo Overall Grade’. Dit geeft de warmte aan van de slaapzak of kleding. Hoe hoger de TOG waarde, hoe warmer de laag is. In de tabel hieronder zie je een aantal gemiddelden om je een beeld te geven van de TOG waarde van een bepaald kledingstuk.

Romper zonder mouw of korte mouw0.2 TOG
Laken0.2 TOG
Boxpak / jumpsuit katoen1.0 TOG
Deken (1 laag)1.5 -2.0 TOG
Gemiddelde TOG waarden volgens de Britse Textiel Technology Groep

Hoe kleed je je baby voor het slapen?

Heel handig al die informatie maar de vraag blijft: hoe kleed je je baby voor het slapen?

De afbeelding hieronder is gemaakt door slaapcoach ‘Slaaptips voor baby’s’. Ik vind het een fijne houvast. Maar, het is wel echt een houvast. Iedere baby is anders (daar is ‘ie weer) en heeft een andere klimaathuishouding. Dus, met onderstaande houvast, kijk vooral ook naar hoe je baby erop reageert en trek een extra laagje uit of aan.

Hoe kleed je je baby voor het slapen?
Temperatuur en hoeveel laagjes

En, als je het midden in de nacht nou allemaal even niet zeker weet, leg gewoon die twee vingers even in de nek zodat je daarna weer met gerust hart kunt slapen 🙂


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.