Hoe kies je een crèche voor je baby?
Misschien kies je er wel voor om je baby naar de crèche te brengen voor opvang gedurende de dag. Misschien ga je na je verlof meteen weer aan het werk of kies je er, als je baby wat ouder is, voor om hem naar de kinderopvang te brengen. Misschien fulltime of misschien maar 1 of een paar dagen per week. Allemaal afhankelijk van je eigen wensen. Maar, hoe kies je een creche voor je baby die echt bij jullie past en goed voelt? Ik heb een paar tips voor je en vragen die je kunt stellen om tot een goede keuze te komen.
Schoon
Ik denk dat je een ruimte waar de hele dag meerdere kinderen rondlopen en kruipen niet de hele dag schoon (laat staan opgeruimd) kunt houden. Maar, het is wel belangrijk dat het overall schoon is. Je baby kruipt er immers rond, ligt op de vloer en stopt van alles in zijn mond. Dus is het fijn als de medewerkers de boel wel zo schoon mogelijk houden, ook gedurende de dag. Zeker na het eten, als er luiers verschoond worden, drankjes gemorst, vieze voeten naar binnen komen.
Wij kwamen bij 1 creche voor een rondleiding, dat doen ze vaak als het kinderdagverblijf net dicht gaat. Tijdens de rondleiding zagen we een paar muizen rondlopen. We hadden allebei meteen besloten dat deze creche het niet ging worden. Ook al zat het in een oud pand en kun je dan vaak de muizen niet écht buiten houden, het voelde meteen vies. Zeker als je bedenkt dat je baby met handen en voeten over de vloer kruipt en die ook weer in zijn mond stopt. Hou je ogen dus goed open als je ergens gaat kijken 😉
Grootte
Hoe groot is de creche? Hoeveel kinderen zitten er op de specifieke ‘groep’ voor jouw baby? En hoeveel groepen zijn er dan? Hoort deze vestiging bij een keten of is het een individuele creche? Ook zijn er vaak crèches die een verticale groep aanbieden waarin kinderen zitten van alle leeftijden. Of juist horizontaal waarin per groep dus allemaal baby’s van ongeveer dezelfde leeftijd zitten. Het één is niet per se beter dan het ander. Bedenk wat je fijn vind.
Pedagogische plan, manier van opvoeden
Hoe ziet het pedagogische plan eruit? Welke opvoedmethode wordt er gehanteerd en kun jij je daar in vinden? Hierin kun je ook terugvinden of ze vaste medewerkers hebben per groep en of jouw baby dus vaste leidsters krijgt. Dat is vaak wel het fijnste voor kinderen zodat ze structuur hebben en bekende gezichten geven ook een veilig gevoel. Vaak vertellen crèches hierover op hun website en anders kun je het opvragen.
Activiteiten gedurende de dag
Welke activiteiten biedt de crèche aan? Sommige crèches laten bijvoorbeeld af en toe een (kinder)muzikant komen voor een uurtje muziek, of ze hebben knutseluurtjes, voorleestijd, buiten activiteiten, etc. Een crèche is kinderopvang maar kan ook net even dat stapje extra zetten en je baby ondersteunen in de ontwikkeling.
Buiten
Vaak hebben crèches een tuin(tje) waar de baby’s en kinderen lekker buiten kunnen spelen. Vraag de medewerkers op welke manier ze de tuin ‘inzetten’ voor de kinderen. Mogen alle leeftijden / groepen tegelijk de tuin in of gaan ze per groep? Hoe gaan ze daarmee om? En is de tuin veilig, ook voor baby’s?
Voeding
Ieder kinderdagverblijf heeft een ‘eigen’ voedingsplan en hebben keuzes gemaakt met betrekking tot het aanbod van zowel kunstvoeding als vaste voeding.
Kunstvoeding
Als jouw baby kunstvoeding krijgt is het fijn om te weten welke kunstvoeding ze op de opvang geven. Vaak hebben ze op crèches Nutrilon en kan het dus handig zijn je baby dat zelf ook te geven zodat hij altijd dezelfde kunstvoeding krijgt. Sommige baby’s schijnen namelijk last te kunnen krijgen van het wisselen tussen voeding. Of kies ervoor om jouw kunstvoeding mee te geven naar de crèche.
Vaste voeding
Als je baby al wat ouder is gaat hij ook vaste voeding eten. Wat bieden ze aan op de crèche? Sommige creches geven overdag warm eten, kiezen voor biologisch, vegetarisch, etc. Er zijn genoeg keuzes die een kinderdagverblijf daarin kan maken en passen die keuzes ook bij jullie?
Vraag ook na hoe een kinderdagverblijf omgaat met eventuele voedselallergieën. Als je baby nog geen vaste voeding krijgt weet je nog niet of en waar hij mogelijk allergisch voor is. Maar je kunt wel vast navragen hoe ze daar mee om zouden gaan en of ze ervaring hebben met kindjes die allergisch zijn. Zeker als je baby een heftige allergische reactie heeft op bijvoorbeeld noten kan het prettig zijn te weten dat je crèche weet hoe ze daar mee om moeten gaan.
Slaap
Op welke manier wordt slaap aangeboden bij de crèche? Passen zij zich aan aan jouw baby? Of moet jouw baby zich aanpassen aan de crèche? Er zijn kinderdagverblijven die op vaste tijden slaap aanbieden zodat alle kindjes die nog slapen dat tegelijk doen en ze dus een vast rustmoment hebben (en het dus stil is in de opvang t.b.v. het slapen).
Vraag ook of je het slaapverblijf mag zien. Krijg je daar een goed gevoel bij? Zijn er alternatieven als je baby niet wil / kan slapen in het bed? Bijvoorbeeld een hangmatje op de groep? Vooral jonge baby’s zijn niet gewend om in een bed te slapen en dan kan een alternatief heel fijn zijn zodat je baby toch aan slaap toekomt.
Rondleiding
Ga bij meerdere crèches op bezoek voor een rondleiding voordat je een keuze maakt. Hou daarbij bovenstaande punten in gedachten en stel vragen over de dingen die jij belangrijk vindt (hieronder nog wat inspiratie), schrijf ze eventueel vooraf op zodat je niets vergeet. Door meerdere crèches te bezoeken kun je ook een duidelijker beeld krijgen bij wat je belangrijk vindt en welke crèche fijn voelt.
Overige vragen die je kunt stellen
- Hoeveel baby’s van jouw leeftijd hebben ze? Hoeveel ervaring hebben ze daarmee?
- Hoe ziet het ‘wennen’ eruit? Het is fijn als je baby eerst kan wennen aan een crèche zonder meteen een hele dag daar te moeten verblijven. Sommige kinderdagverblijven bieden een ‘wenprogramma’ aan waarin je je baby eerst een uurtje brengt, dan een keer 2 uur, nog een keer een halve dag, etc. voordat ze echt beginnen.
- Wat zijn de breng- en haaltijden? Past dat bij jou / jullie schema.
- Heeft het kinderdagverblijf een HKZ-certificaat? Dat is een Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector waarmee een organisatie kan laten zien dat ze serieus omgaan met de kwaliteit van de zorg en voldoet aan bepaalde eisen.
- Kijk bijvoorbeeld ook naar de Landelijk Register Kinderopvang waar je kunt zien hoe jouw specifieke opvang door de inspectie is gekomen.
- Hoe verloopt de communicatie tussen de ouders en het kinderdagverblijf? Sommige crèches hebben een app waarin ze alle informatie van de dag over je baby bijhouden en ook foto’s plaatsen. Zo kun je ten alle tijden kijken hoe het gaat met je baby. En hoe zit het dan met de ‘overdracht’ van de ouders naar de opvang, op welke manier wil de crèche die informatie ontvangen?
- Is er een oudercommissie? Een oudercommissie kan ervoor zorgen dat jij als ouder invloed kunt uitoefenen op hoe het kinderdagverblijf functioneert.
Het kiezen van de juiste crèche kan misschien voelen als een enorme keuze maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat het voor jullie en jullie baby goed voelt en dat je er vertrouwen in hebt dat ze je baby een fijne tijd geven.
Nog een laatste tip: start op tijd met het zoeken naar een crèche! Hoe eerder hoe beter. Je bent namelijk nog wel even wat tijd kwijt met het bezoeken van meerdere crèches en daarnaast is er niet altijd plek. Dus hoe eerder de crèche weet dat jouw baby er aan komt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk bij de kinderopvang van jullie keuze terecht kunt.