Voeding

Hoe ga je voor je baby over van 4 naar 3 flessen?

En dan komt er een moment dat er weer een fles af mag (of moet?) en dat je baby er klaar voor is om van 4 naar 3 flessen over te gaan. Je gaat dan naar 3 melkvoedingen en 1 hoofdmaaltijd plus wat fruit of groente tussendoor.

Wanneer ga je van 4 naar 3 flessen?

Er zijn heel veel verschillende ‘schema’s’ maar ik volg ongeveer de richtlijn van het Voedingscentrum. Dat wordt aangeraden door het consultatiebureau en ik vind het Voedingscentrum wel een betrouwbare bron. Zij hebben onderstaand schema op hun site staan wat ik best overzichtelijk vind.

van 4 naar 3 flessen

M kreeg tot hij 9,5 maand was een fles als ontbijt, fruit tussendoor, vervolgens een boterham en daarna een fles als lunch, dan weer een fles als ’tussendoortje’, dan diner en vervolgens weer een fles voor het slapen. Dat waren dus nog 4 flessen en daar was hij echt nog zeer content mee. Ik had echt geen idee hoe ik er nog één af zou gaan krijgen. Ik was in de veronderstelling dat hij dat niet zou gaan pikken.

Tot hij ruim 9 maanden was en ik een vriendinnetje sprak. Zij was ook al bezig die 4e fles eraf te halen en haar zoontje is ruim een maand jonger dan M. Ik was dus wel wat aan de late kant besefte ik me ineens. En volgens het schema hierboven zou die fles er ook al af moeten zijn. Maar goed, zoals gezegd, M liet geen druppel staan van die 4 flessen. En ieder kind gaan op zijn eigen tempo dus tot dat moment vond ik het ook wel best.

Hoe ga je van 4 naar 3 flessen?

Maar goed, hij kan niet tot z’n 18e flessen blijven drinken dus we gingen er toch wat aan doen. Plan van aanpak werd om de fles die we om 15:00 als ’tussendoortje’ beschouwden te laten vallen. Op die manier zijn de 3 flessen die over blijven goed verdeeld over de dag. Hij krijgt een fles bij het ontbijt, na de lunch en na het avondeten.

Het afbouwen van de avondfles hebben we heel rustig aangepakt. Ik denk dat dat ook met name eigen belang was; we hadden weinig zin om cold turkey te stoppen om vervolgens misschien ’s nachts weer in de weer te moeten met een fles. We wilden hem toen dus vooral langzaam laten wennen aan minder tot geen melk meer op dat tijdstip.

Overdag is dat voor mijn gevoel anders, zeker als hij net wakker wordt van z’n laatste dutje. Dan heb je de ‘hele middag’ nog om in eventuele honger te voorzien. En als hij het inderdaad niet trekt zonder fles kun je makkelijk de fles weer geven en toch langzaam gaan afbouwen.

Toen ik dus toch het gevoel kreeg dat die fles er af moest ben ik er van de één op andere dag gewoon mee gestopt en is M dus overgegaan van 4 naar 3 flessen. Ik heb de fles vervangen voor een ander tussendoortje. Waar hij dus voorheen rond 15:00 nog een fles van 180ml kreeg heb ik die de volgende dag vervangen voor een korst van een boterham en wat reepjes komkommer. We zijn daarna lekker naar buiten gegaan en ik heb hem niet meer gehoord voor eten.

Ik denk dat het voor hem gewoonte is om wat te eten om 15:00. Maar dat hoefde denk ik niet eens een hele fles te zijn. Volgens mij is M ook zo’n baby die in principe nooit iets laat staan. Tot nu toe is het aantal keren dat hij wat over laat van een fles op 1 hand te tellen. En het ‘echte eten’ gaat er ook in als boter. Qua gewicht gaat hij ook nogal prima dus het was meer mijn perceptie dat hij die fles ‘nodig’ had dan dat dat ook daadwerkelijk zo was.

En dit gaat eigenlijk al een week goed. Ik heb slechts één keer gehad dat hij wat begon te miemelen, toen heb ik hem nog een crackertje gegeven en was het ok. Ook heb ik geprobeerd het alleen met een cracker af te kunnen maar dat was niet genoeg dus heb er wat later nog een boterhamkorst achteraan gegeven. Helemaal prima.

Wanneer ging jouw baby over van 4 naar 3 flessen? En ging dat in één keer goed?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.