Hoe bescherm je je baby tegen de zon?
De zon maakt vaak vrolijk en geeft energie. Daarnaast stimuleren de UV-stralen de aanmaak van vitamine D en dat is dan weer goed voor de botopbouw van je baby. Maar het is wel belangrijk je baby (net als jezelf) goed te beschermen in de zon. De kwetsbare huid en ogen van je baby zijn extra gevoelig voor het felle licht en de straling. Maar hoe bescherm je je baby tegen de zon, waar moet je op letten?
Als je met je baby de zon in gaat
Niets fijner dan een paar zonnestralen meepakken. En ook als je een baby hebt kun je daar prima van genieten. Hoe bescherm je je baby tegen de zon? Er zijn een paar dingen die heel belangrijk zijn als je met je baby de zon in gaat.
Insmeren
Je moet je baby goed insmeren om verbranding te voorkomen. Het KWF geeft aan dat je minstens factor 30 moet gebruiken voor je kinderen. Er zijn speciale babyzonnebrandcremes. Nu geeft het KWF aan geen specifieke voorkeur te hebben voor een bepaalde zonnebrand, kijk dus vooral naar wat jij fijn vindt. Er is wel zonnebrand voor baby’s en kinderen op de markt, hier zit bijvoorbeeld minder parfum in omdat de huid van je baby daar minder goed tegen kan.
Er zijn een aantal merken die zich inzetten voor het KWF, zij maken speciale zonnebrand voor kinderen. Dat zijn Solair (huismerk Kruidvat), Naïf en Ladival.
Smeer je baby iedere 2 uur in. Altijd. Ook na het zwemmen of na veel zweten. En vergeet bij het insmeren niet je baby echt van top tot teen in te smeren, achter de oren, in de nekplooien, de oksels, de handen en voeten, etcetera. Als richtlijn geeft het KWF aan dat je minstens 7 theelepels moet gebruiken bij het insmeren. 1 theelepel crème voor gezicht en nek/hals, 2 voor de armen en schouders, 2 voor de borst, buik en rug en 2 voor de benen en voeten.
Kleed je baby op de zon
Kleding kan helpen je baby beschermen tegen de invloeden van de zon.
Kleding
Om je baby te helpen beschermen tegen de zon is kleding heel belangrijk. In principe beschermt normale kleding ook tegen de zon. Maar bedenk wel dat hoe dunner de kleding is, hoe beter de UV-stralen er nog doorheen kunnen. Een wit t-shirt staat ongeveer gelijk aan factor 15.
Er is ook UV-werende kleding op de markt, deze kunnen gelijk staan aan factor 50, ook als ze nat zijn. Ideaal dus als je met je baby naar het zwembad gaat of naar het strand bijvoorbeeld.
Hoedje
Zet je baby altijd een hoedje op als de zon schijnt. Hiermee kun je het hoofd, de nek en het gezicht helpen beschermen.
Zonnebril
Het Oogfonds geeft aan dat buiten spelen gezond is en ook nog goed voor de ontwikkeling van de kinderogen. Maar zeker in de zomermaanden tussen 11:00 en 15:00 is oogbescherming heel belangrijk. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor UV-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze 18 jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de UV-straling van hun hele leven.
Bedenk dat een hoedje beschermt tegen de zon maar niet tegen de weerkaatsing van het licht. Zand, water en sneeuw weerkaatsen nog een extra dus dan is het helemaal belangrijk om een zonnebril op te zetten.
Je kunt als leidraad aanhouden dat je baby een zonnebril nodig heeft als hij ook ingesmeerd moet worden.
Tips
- Ga niet in de zon tussen 11 – 15 omdat de zonkracht dan het hoogste is. In Nederland ligt de zonkracht in de zomermaanden tussen 4 en 7. En voor je idee, vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten.
- Ook in de schaduw kun je verbranden dus alle tips gelden ook in de schaduw.
- Kleine baby’s moet je sowieso niet direct in de zon laten zitten of liggen. Daarvoor zijn ze echt nog te kwetsbaar.
- Zonnebrand is niet eindeloos houdbaar, vaak maar 1 jaar. Je doet er dus verstandig aan ieder jaar een nieuwe fles zonnebrand te kopen.
- Hang geen hydrofiele doek over je kinderwagen om je baby te beschermen tegen de zon. Hoe dun de stof ook is en hoe ademend het ook lijkt kan de temperatuur in de wagen met 7 graden stijgen!
- Ook in de auto moet je er rekening mee houden dat de ramen UV-straling doorlaten. Je kunt zonneschermen aanschaffen om je baby te beschermen tijdens een autorit.
- Smeer je baby minsten 30 minuten voor je de zon in gaat in. Of, zorg dat het onderdeel wordt van je routine door bij het opstaan je baby al in te smeren.
- Vindt je baby insmeren niet leuk? Probeer er dan iets leuks van te maken. M vindt het nu (17 maanden) helemaal niet erg, ik smeer hem in terwijl hij met de tube speelt. En hij mag de fles schudden voor gebruik wat natuurlijk het allerleukste ooit is. Wat ook goed werkt is mijn gezicht tegelijkertijd ook in te smeren, dan doen we het samen, ziet hij wat ik bij hem aan het doen ben en als ik geluk heb wil hij mij insmeren 😉
Dit artikel is geschreven met oog op de zomer. Houd er rekening mee dat als je in de winter in de zon bent deze tips net zo belangrijk zijn. En al helemaal als je naar de sneeuw gaat met je baby. De weerkaatsing van de sneeuw kan heel erg heftig zijn, zeker voor baby ogen en huid.
