Voeding

Hoe afbouwen van 3 naar 2 flessen voor je baby?

Hoe afbouwen van 3 naar 2 flessen? Eerder schreef ik al hoe je van 4 naar 3 flessen over kunt gaan maar er komt natuurlijk een moment dat ook die derde fles eraf ‘moet’. Je kunt die fles er in 1 keer afhalen of hem afbouwen. Wij hebben gekozen te gaan afbouwen van 3 naar 2 flessen, wanneer we dat hebben gedaan en hoe we het hebben aangepakt lees je hier.

Waarom en wanneer haal je een fles eraf?

Het moment dat je baby er klaar voor is er weer een fles af te laten kan verschillen. Maar er zijn een aantal signalen waar je naar kunt kijken:

  • Leeftijd. Baby’s hebben naarmate ze ouder worden de voedingsstoffen uit de melk minder nodig. Vanaf 10 maanden kunnen ze in principe over naar 2 flessen.
  • De hoeveelheid fles niet meer op kunnen of er héél lang over doen (>25 minuten). Hoe ouder je baby wordt, hoe minder ze die vorm van voeding nodig hebben en het dus niet meer op kunnen.
  • Geen interesse meer tonen in de fles. Liever iets anders doen, de fles wegduwen uit je handen, de fles op de grond gooien, etc.

Voedingsschema volgens het Voedingscentrum

Het consultatiebureau verwijst naar het Voedingscentrum bij vragen over hoeveel je kind moet / mag eten. Zij hebben onderstaand schema op hun site staan dat globaal aangeeft hoeveel een baby bij welke leeftijd mag eten (tot 12 maanden).

Voedingscentrum voedingsschema hoe afbouwen 3 naar 2 flessen

Ik vind dit een fijne houvast, al merk ik wel dat M iets aan de ‘late kant’ is en nog wat meer flessen krijgt dan hierboven benoemd.

Signalen die wij zagen

M ging steeds vaker de fles laten staan en was meer geïnteresseerd in andere dingen om hem heen. Na letterlijk 3 slokken te hebben genomen kroop hij van mijn schoot af om te gaan spelen met wat er dan ook om hem heen lag.

Ook kwam het wel eens voor dat hij tijdens zijn middagdutje had gespuugd. Dan was hij dus met te volle maag naar bed gegaan. Nu heeft M sowieso last van reflux dus spugen kwam wel vaker voor. Maar, het spugen bij dit dutje was niet eerder voorgekomen en paste ook niet helemaal bij zijn ‘normale’ reflux spugen.

M was uiteindelijk ruim 11 maanden toen we van 3 naar 2 flessen zijn gegaan.

Hoe pak je het afbouwen van de fles aan?

Ik besloot voor afbouwen te gaan in plaats van de fles er in één keer eraf te halen. Dit was hiervoor ook een succes toen we van 4 naar 3 flessen gingen én bij het weghalen van de avondfles. Daarnaast voelt het toch een beetje ‘lullig’ om ineens een fles niet meer te geven. Dus gingen we nu ook weer voor de afbouw aanpak.

Welke fles haal je eraf?

M kreeg nog 3 flessen: in de ochtend als hij wakker werd, na de lunch (voor het dutje), voor het slapen ’s avonds.

De meest logische fles (voor ons) om eraf te halen was de fles na de lunch, vlak voor hij naar bed ging voor een dutje. In mijn ogen zijn de eerste en de laatste fles van de dag belangrijker nog even te behouden dan die midden op de dag. Eventuele honger door gemiste voeding kun je in de middag namelijk nog inhalen.

Afbouwen van de fles

En dan: hoe afbouwen van 3 naar 2 flessen? Wij hebben de volgende tactiek aangehouden:

  • Hij kreeg bij deze fles altijd 180ml water plus 6 scheppen poeder (1 schep op 30ml water).
  • We zijn gestart met afbouwen naar een fles van 150ml met 5 scheppen. Dit hebben we een weekje gedaan.
  • Daarna zijn we een paar dagen naar 120ml met 4 scheppen gegaan. Maar ik merkte dat hij vaak minstens 30ml liet staan. Dus al snel zijn we naar 90ml gegaan met 3 scheppen.
  • Die 90ml met 3 scheppen was natuurlijk echt een fles van niks dus daar zijn we na 3 dagen mee gestopt.

De lunch zelf eten we nu iets later, zo’n 15 minuten, afhankelijk van hoe de dag loopt. Hij gaat er prima op en ik ‘hoor’ hem nooit meer voor een fles.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.