Ontwikkeling

Gastblog: hoogsensitieve baby

Hoogsensitiviteit kan al voorkomen vanaf de geboorte van je baby. Naaz heeft er ervaring mee, zij is zelf hoogsensitief en haar dochter ook. Zij vertelt je meer over hoogsensitiviteit en haar hoogsensitieve baby.


Als kind vond ik alles eng. Ik kan me nog goed herinneren dat ik met buikpijn naar de zwemles ging, misselijk werd van kinderfeestjes en moeite had om me aan te passen aan nieuwe situaties. Dit was soms zo erg dat ik er niet van kon slapen. De aanloop naar iets nieuws resulteerde er dan in dat ik hier weken mee bezig kon zijn. 

Uiteindelijk bereikte ik de puberteit waar dit spannende gevoel bleef. Zelfs op de middelbare school bleef ik gevoelig voor van alles en in het bijzonder situaties met (nieuwe) mensen of situaties waar het druk en rumoerig kon zijn. Door de jaren heen heb ik een weg gevonden om hiermee om te gaan en in mijn persoonlijke journey als coach heb ik hier mijn kracht van weten te maken.

Toen ik 25 was kwam ik een burn out terecht. Ik was al een tijdje de connectie met mezelf kwijt. Ik las veel over religie en spiritualiteit en zo was ik geïnteresseerd in verschillende visies op het leven. Tijdens die burn out werden veel dingen duidelijk. Omdat ik met veel mensen sprak en veel onderzoek deed stuitte ik op het fenomeen “hoogsensitiviteit”. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Maar wat betekent hoogsensitief en hoe weet je dat je hoogsensitief bent? Iemand die hoogsensitief is, is zeer ontvankelijk voor het volgende: 

 • Geluid, licht, geur en kleur;
 • Dingen die anderen niet zien. Its all in the details; 
 • De “vibe” in een groep of van één of meerdere personen; 
 • Plotselinge veranderingen;
 • Nieuwe situaties of personen; 
 • Ruzie, stress, onrust, spanning.

Mensen die hoogsensitief zijn voelen zich vaak anders dan anderen en kunnen zich eenzaam voelen. Ze handelen vaak uit emotie en kunnen lang met een situatie rond lopen en deze “over analyseren”. Iemand die hoogsensitief is, is altijd bezig met anderen helpen en wilt dingen z.s.m. opgelost hebben. Ik weet dat ik als hoogsensitief persoon vaak last kan hebben van chaos in mijn hoofd. Ik raak ook snel overprikkeld en heb het door wanneer iemand tegen mij liegt. Ook vind ik het heerlijk in de natuur. Ik kan uren blijven hangen in het boos of op het strand lopen. Ik weet dat veel hoogsensitieve mensen dit met mij delen. 

Een hoogsensitieve baby

Maar hoe zit het dan met een hoogsensitieve baby en dreumes? Hoe weet je dat je kind hoogsensitief is? Ik kan het je vertellen omdat ik het met mijn peuter heb meegemaakt. 

Het begon allemaal toen zij baby was. Toen ik nog in mijn hormonale fase zat en gestresst was, raakte zij helemaal van slag. Het duurde dan uren voor ze weer rustig werd. Je kan dus stellen dat zij zeer ontvankelijk was voor mijn emoties. 

De kraamvisite kon soms een hel zijn. Er hoefde maar één iemand te zijn die wat drukker of rumoeriger was dan anderen en ze zette het op een gillen. In onze cultuur is het gebruikelijk dat we vaak bij elkaar langs gaan. Op feestjes had ze dan ook erg veel moeite met het geluid, muziek of de drukte. Echter, wanneer we eenmaal weer in de auto stapten, was dit gehuil dan weer snel voorbij. 

Ook merkte ik bij haar het volgende: het leek net alsof ze “aanvoelde” wanneer iemand gestresst, boos of verdrietig was. Ze liep dan met een boog om die persoon heen of begon te huilen wanneer ze bij die persoon in de buurt kwam. Zoals je ziet verschilt een hoog sensitief kindje niet veel van een hoogsensitieve volwassene. 

Wat het lastig maakt is dat een baby je niet kan vertellen wat er aan de hand is. Wat het dan weer erg moeilijk maakt om het gedrag van jouw baby te ontrafelen. Ik wist dat mijn baby hoog sensitief was toen ik zag dat zij zeer snel overprikkeld raakte van alles wat er om haar heen gebeurde. En dat ze hierdoor uren en soms zelfs dagen van slag kon zijn. Dit gevoel uitte zich in de rest van haar lijfje en ze kon dan last krijgen van stijve spieren of last van haar buikje. Ook had zij moeite met in slaap vallen of was ze soms zo moe van alle prikkels dat ze uren achter elkaar kon slapen. Mijn baby raakte heel snel overstuur van scherpe “vibes”. Stel dat je ruzie met iemand hebt gehad. Of als je een vriendinnetje op bezoek krijgt die niet lekker in haar vel zit. Dan merkt jouw baby dit meteen! En dit kan er dan weer voor zorgen dat je kindje uren aan het huilen is. 

hoogsensitieve baby

Tips bij hoogsensitieve baby’s

Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn als je baby hoogsensitief is. Ik wil je daarom een aantal tips mee geven om jouw te helpen met je kindje die zo kostbaar is:

 • Zorg ervoor dat jouw baby een vast schema heeft (en jij dus ook!). Dus op vaste tijden de borst of een flesje aanbieden en slapen; 
 • Er bestaat niets als “verwennen”. Ik vind dit de grootste onzin ooit. Pak je kindje vast. Knuffel je baby. Praat met je kindje en laat merken dat je er bent;
 • Je kunt je baby helpen ontspannen. Mijn baby vond het heerlijk om in bad te gaan (water zorgt voor ontlading). Je kunt ook samen met je baby in bad gaan. Ik maakte er een heel ritueel van! Eerst in bad, daarna een heerlijke massage, de fles en dan naar bed;
 • Bij het starten van hapjes: vermijd potjes en pakjes. Eigenlijk alles dat bewerkt is. Maak alles vers en vermijd suikers, kleurstoffen en e-nummers;
 • Vermijd synthetische stoffen en draag je kindje zoveel mogelijk kleding van katoen of linnen; 
 • Vermijd stressvolle situaties. Niet alleen voor jouw baby, maar ook voor jezelf; 
 • Geef je baby ’s ochtends of ’s avonds een kopje (bio) babythee. Hier worden de darmpjes ook rustig van;
 • Zet die televisie uit en weg met die telefoon. Ga lekker wandelen in het bos met je kindje in een draagzak. Je baby zal je dankbaar zijn (en je conditie ook). 

Het laatste wat ik je vandaag mee wil geven: het blijft soms lastig om met hoogsensitiviteit om te gaan. Wat ik je in ieder geval kan zeggen is dat het belangrijk is om naast je kindje te gaan staan. Zie hem of haar letterlijk als een mini mensje die alles voelt wat jij voelt. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is en waar dit zich uit in zijn of haar lichaampje. En onthoud dat het leven een proces is en dat loslaten vaak de sleutel is tot oplossingen. Succes!

Naaz 

Meer weten over mij?

Check terugnaardebasiscoaching.nl of naaz_coaching

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.