Ontwikkeling

Eerste keer fietsen met je baby

Ik keek enorm uit naar fietsen met M. Niet alleen omdat het me gewoon heel erg leuk leek, ook omdat het je toch wat meer vrijheidsgevoel geeft. Je kunt toch iets verder komen dan lopend met een kinderwagen. Maar, wanneer mag je voor het eerst op de fiets en hoe pak je dat aan? Je leest hier alles over de eerste keer fietsen met je baby.

Wanneer mag je baby voor het eerst op de fiets?

Je mag een baby in een fietsstoeltje meenemen als ze zelfstandig kunnen gaan zitten en stevig kunnen zitten.

M kon al een tijdje zitten, alleen nog niet zélf gaan zitten. Hij was 9 maanden toen ik in de keuken was en D hem op de grond had neergelegd en zelf even was weg gelopen. Ik draaide me om en keek naar M, die me vanuit zittende houding toelachte.
We legden altijd wat kussens achter hem neer zodat, als hij zou vallen hij zacht zou vallen. Die lagen er nu niet dus ik vroeg aan D hoe hij M had achter gelaten. “Liggend op de grond” hoorde ik vanuit de slaapkamer. Die draak was dus uit zichzelf gaan zitten zonder dat we het konden aanschouwen. Dit heeft hij nog een aantal keer gedaan, als ik even de was aan het doen was, naar het toilet – altijd buiten mijn zicht. Tot hij het een week later eindelijk wel voor m’n neus deed, toch wel een momentje hoor!

Anyway, dat betekende ook dat we bijna mochten gaan fietsen met hem.

De eerste keer op de fiets

Vorig weekend was het zover. M was de hele week ervoor druk bezig zo vaak mogelijk uit liggende stand te gaan zitten. Het ging hem goed af, hij zat stevig en wij konden niet wachten om op de fiets te springen. Zo gezegd, zo gedaan. Het was een mooie herfstige zaterdagochtend, strakblauwe lucht, lekker fris – ideaal voor een kort tochtje. We hebben M in een warm pak gehesen en in het zitje gezet om vervolgens een klein stukje te fietsen.

Wij hadden er echt heel veel zin in, zagen onszelf al binnen de kortste keren eindeloos rondfietsen. Helaas, M vond er nog weinig aan. 😂

Hij ging volledig tegen mij aanhangen en keek totaal emotieloos uit z’n ogen. Ok, hij heeft een paar vogels en een paar bomen bekeken maar daar houdt het echt wel mee op.

Ik denk dat hij nog even moet wennen aan het fenomeen fietsen en aan het fietszitje. Wellicht moet het ‘zitten’ hem ook wat meer eigen worden. We blijven het dus lekker af en toe proberen en zien wel of hij het leuker gaat vinden.

Aanvulling: Inmiddels zijn we een half jaar verder en vindt M het fietsen alweer een stuk leuker. Hij kijkt nu om zich heen, wijst dingen aan en zit beter in het stoeltje. Hij moet er dus echt even aan wennen.

Tips

  • Ga vooral niet meteen te ver en te lang. Je baby moet waarschijnlijk enorm wennen aan het zitje, aan de fiets, aan het feit dat jullie bewegen, etc. Daarnaast is het, ook al kunnen ze goed zelf gaan zitten, ook nog wennen voor het lijf om in zo’n zitje te zitten. Je kunt de fietstijd dan langzaam opbouwen.
  • Denk vooraf even na over je route. Kies een route waar je niet te veel hobbels tegenkomt, die ‘klappen’ kan je baby nog niet heel goed opvangen. Daarnaast is het ook fijn als je een route hebt waar je ook terug kunt. Ons eerste ritje was op een, bleek later, fietspad met eenrichtingsverkeer. Maar M was het toch echt zat en het hele rondje zou te lang duren dus we zijn omgedraaid en ik ben al ‘sorry zeggend’ tegen de richting in terug gefietst.
  • Zorg dat je zelf goed zit. Kunnen je voeten bij de grond? En heb je voldoende ruimte op de fiets om zelf ook te bewegen en op en af te stappen?
  • Zorg dat je een goed en veilig fietsstoeltje hebt. Laat je goed informeren door wat onderzoek te doen, kijk bijvoorbeeld eens op de site van de Consumentenbond en loop eens binnen bij je fietsenwinkel, zij kunnen je informeren over alle mogelijke fietsstoeltjes.
  • Zet een windscherm op je fiets. Die dingen zijn vrij groot en niet per sé heel mooi maar het is wel fijn voor je baby. Zeker als ze voorop zitten vangen ze alle tegenwind op en dat is niet heel fijn, zeker niet als het ook nog eens koud en guur is.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.