Slapen

Slaapcoach vertelt: Een slaapcoach voor je baby kiezen

Slapen doen baby’s meer dan de helft van de tijd in het begin van hun leven en is net zo belangrijk als eten. Maar dat slapen wil vaak niet meteen helemaal soepel verlopen, logisch ook want baby’s moeten nog leren slapen. En gelukkig zijn er slaapcoaches die je daar heel goed bij kunnen helpen is het niet zo lekker loopt. Anneke is een slaapcoach die werkt volgens de Droomritme methode, regelmatig zal ze ons meenemen in de wondere wereld van het slapen en jullie vragen beantwoorden. In dit artikel vertelt ze waar je rekening mee kunt houden wil je een slaapcoach voor je baby kiezen.


Een vraag die je steeds vaker hoort is: “Er zijn zoveel verschillende slaapcoaches, droomcoaches en het consultatiebureau geeft ook advies. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe kan ik nou het beste een slaapcoach kiezen voor mijn baby?”

Goede vraag! Hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben (😉), hoop ik je het toch een beetje uit te kunnen leggen. Doordat er een paar jaar geleden een opleiding tot Droomritmecoach is gestart in Nederland zie je dat er veel slaapcoaches bij zijn gekomen. Die mengen zich op social media, zorgen voor mond-op-mond reclame en geven het consultatiebureau een tegengeluid. Ze laten dus weten dat ze er zijn en daarom hoor je nu veel meer over slaapcoaches dan 5 jaar geleden. Ik verwacht in de toekomst dat een slaapcoach net zo normaal wordt als een lactatiedeskundige. Ik neem je hieronder mee in een aantal belangrijke overwegingen om een, voor jou en je baby, juiste slaapcoach te kiezen.

Stromingen

Allereerst moet je weten dat er verschillende stromingen zijn binnen slaapland en die kennen hun eigen methodieken. Veelal zul je merken dat er wat overlap in zit, dat komt omdat er flink wat onderzoek is gedaan naar slapen en dat natuurlijk allemaal gebruikt wordt. Je zult de methodes van Droomritmecoaches tegenkomen, die van Gentle sleepcoaches maar ook die van bijvoorbeeld het consultatiebureau of andere coaches.

Ik had het al over die stromingen, het verschil is hoe je wil dat het resultaat behaald wordt. Zie het als diëten; je hebt een crashdieet en een lifestyle veranderend dieet. De ene is beter voor je lijf dan het andere. Sommigen spreken over een slaaptraining, waarbij we kinderen in een soort ritme krijgen. Anderen over slaapvorming, waarbij er meer wordt uit gegaan van een natuurlijk ritme en deze weer in balans krijgen.

En elke coach is weer verschillend. Sommige coaches zijn echt ervaringsdeskundige en anderen hebben er heel wat opleidingen voor gedaan. Welke je ook kiest, kijk goed of ze wel een opleiding hebben gevolgd en dus echt kennis en kunde hebben. Je mag jezelf namelijk zomaar coach noemen, ook als je maar 3 boeken hebt gelezen. Ik raad je aan een gecertificeerde coach in de hand te nemen, die zal je uiteindelijk het beste kunnen helpen. Lees daarom op een website ook altijd het stukje dat gaat over de achtergrond van een coach.

Laten huilen of niet?

Binnen slaapland heb je globaal gezien twee richtingen: laten huilen en niet laten huilen. De ene richting gelooft dat wanneer je het gedrag geen aandacht geeft, dat gedrag uiteindelijk vanzelf uitdooft. Dat is dus het laten huilen of ‘gecontroleerd’ laten huilen.

De stroming die kinderen niet laat huilen laat kinderen veel meer in hun natuurlijke ritme slapen en reageert responsief op het kind.

En, zul je altijd zien, er zijn natuurlijk wat varianten die hier tussenin zitten. Het consultatiebureau hanteert een protocol waarbij ze kinderen gecontroleerd laten huilen. Hierin zit qua aanpak altijd subtiele verschillen per bureau, maar in grote lijnen adviseren ze, als het goed is, hetzelfde.

Kosten

Een ander groot verschil is dat het consultatiebureau gratis is en een slaapcoach niet. Helaas worden slaapcoaches niet vergoed door de verzekering. Maar, soms wil een werkgever het nog wel eens vergoeden. Wanneer een werknemer zoveel chronisch slaaptekort heeft en hierdoor minder productief is of fouten maakt, zijn de kosten voor een coach een peulenschil in vergelijking met wat het kost als iemand helemaal uitvalt. 

Een slaapcoach kost geld en het is misschien niet goedkoop. Maar soms is goedkoop ook duurkoop, al betaal je soms wel heel veel geld voor meer slaap. Kijk dus goed wat een pakket inhoudt en lees ook de reviews van een coach, maar ga niet al te veel af op het geld. Ik vind dat het inschakelen van een slaapcoach een investering is, in je kind, je gezin en jezelf. En met behulp van een slaapcoach weet je niet alleen wat je nu kan doen, maar ook later als je kind ouder wordt. Of wanneer het een keer ziek is of in een nieuwe regressie terecht komt. Het is dus ook investeren op de lange termijn.

Laat je dus goed informeren wat je krijgt voor dat geld. Het ene slaappakket is het andere niet.

Verschil per land

Ook moet je weten dat een methodiek gekleurd kan worden door het land waar het vandaan komt. In Amerika voeden ze bijvoorbeeld anders op dan in ons kikkerlandje. Niet per definitie slechter of beter, maar kijk goed wat bij jou past. Ga je dan bijvoorbeeld voor een Nederlandse Droomritmecoach of een Amerikaanse Gentle sleepcoach. De ene coach maakt graag een grondige analyse, maakt op basis daarvan een plan en coacht je vervolgens meer zodat je het uiteindelijk zelf kan beredeneren en het heft in eigen hand kan nemen. De andere coach zal je meer bij de hand nemen en stap voor stap uitleggen wat je moet gaan doen. En alleen jij kan bepalen wat je hierin nodig hebt en fijn vindt.  

Heb je een klik?

En dan ga je zoeken en kom je op websites van verschillende slaapcoaches. Zorg ervoor dat je kennis kan maken met een coach en voel of dit voor jou goed voelt. Vaak bieden ze verschillende pakketten aan en kun je er zo voor kiezen eerst een gesprek te voeren. Heb je na dit gesprek meer nodig? Dan kan je alsnog zo’n pakket boeken. Dit is bij elke coach anders, maar kan wel een idee zijn om je even op weg te helpen en gelijk aan te voelen of deze coach bij jullie past. 

Stick to it

Er zijn zoveel verschillende methodieken. Kies één methodiek en/of een coach die bij jullie past en ga hiermee aan de slag. Vaak zie ik dat er verschillende methodieken worden gecombineerd. Dat is net zoals bij het diëten. Kies je voor koolhydraat arm eten en doe je daar delen van het brooddieet bij, dan gaat dat niet goed gaat werken. Dat is ook zo met de methodieken van de slaapcoaches. En slaapcoaches kunnen veel, maar laten slapen op commando, dat gaat geen enkele coach lukken. Zorg er dus ook voor dat je realistische verwachtingen krijgt van je coach. Een coach die zegt dat het 100% garantie geeft, zal ik niet snel geloven, want er zijn veel variabelen waarom een kind niet slaapt en als coach ben je ook afhankelijk van de ouders. Om weer de vergelijking te maken met het diëten; als je na een week druk afvallen, vervolgens naar de Mac Donalds gaat en daar een heel menu opeet, werkt dat ook niet bevorderlijk. En dat ligt dan niet aan het dieet. 

Kortom: zoveel mensen, zoveel wensen. Om de slaapcoach voor jou baby te kiezen bepaal je dus eerst wat bij jullie past. En probeer niet vanuit de positie te kijken waar je nu in zit, want een kat maakt vreemde sprongen in het nauw, maar waar je echt voor staat. Kijk eens om je heen en zoek 3 coaches op waar jij een goed gevoel bij hebt. Maak met 2 een kennismaking en beslis. Als coach vinden we het overigens wel fijn om te weten dat je ook contact hebt met andere coaches en waarom 😉.

Droomritme

Zelf ben ik Droomritmecoach en een Droomritmecoach is altijd ook gelijk onrustdeskundige. Zelf trok mij deze methode erg aan om diverse redenen: 

  • We kijken naar alle factoren die mee kunnen spelen. Dus speelt er iets fysieks, dan slaapt je baby niet lekker en wil je dat eerst oplossen. Kijken naar het hele kind, ook wel ‘holistisch kijken’ genoemd, vind ik erg mooi aan deze methode. Want problemen staan vaak niet op zichzelf, maar hebben vaak met elkaar te maken. Helemaal bij baby’s.  
  • De Droomritme methode geeft ouders geen vis, maar leert ze vissen. Een belangrijk deel is begrijpen hoe het slapen werkt, zodat ouders vervolgens zelf betere keuzes kunnen maken. 
  • Een plan op maat dat past bij het kind, de ouder en het gezin. Zonder oordeel van goed en fout. 
  • Je krijgt een persoonlijk plan en daarna nog coaching. Want werken aan slaap vraagt om aanpassingen doen en dat is niet altijd gemakkelijk. 
  • De founder van de methode is Stephanie Molenaar, een echte ervaringsdeskundige is (she has been there…3x). Daarnaast heeft ze mega veel kennis opgedaan, een boek geschreven en al duizenden ouders geholpen met haar methode. 
  • De methode geeft mij de ruimte hoe ik wil werken met ouders en kinderen, met veel respect. 

Of je nu kiest voor een Droomritmecoach, Gentle sleepcoach of iemand die ergens anders een opleiding heeft gevolgd, ik hoop dat ik je wat handvatten heb kunnen geven en je nu weet hoe het land van de slaapcoach er een beetje uit ziet en hoe jij voor je jou en je baby een juiste coach kunt kiezen.

Liefs,
Anneke
www.slaapcoachanneke.com

Slaapcoach Anneke

ps. heb je nou vragen over het slapen van je baby? Volg dan vooral Tips voor baby’s op Instagram, regelmatig kun je daar via de stories je vragen achterlaten. Misschien dat Anneke dan volgende keer jouw onderwerp / vraag behandelt.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.