Reizen

Een nachtje weg met een baby. Hoe pak je dat aan?

We zijn afgelopen weekend 1 nachtje weg geweest, mét baby van bijna 8 maanden. Nu we in Vancouver wonen willen we natuurlijk ook zoveel mogelijk genieten van de omgeving. Nu schijnt Whistler niet alleen heel leuk te zijn om te skiën, ook in de zomer is er genoeg te doen. En de rit er naartoe is echt waanzinnig mooi. Dus: kamer geboekt in een fijn hotel, anderhalf uur rijden en je bent er. Maar goed, hoe pak je dat aan, een nachtje weg met een baby? Hoe zit dat met het schema en wat neem je mee? Je leest dat en nog een aantal tips hieronder.

Hoe pak je het aan met het schema?

Hieronder een vrij uitgebreide omschrijving van hoe de dagen zijn verlopen. Dit geeft hopelijk wat beeld hoe het is gelopen en hoe dat afwijkt van zijn ‘normale’ schema.

Dag 1

Wij zijn ’s ochtends na zijn eerste fles gaan rijden. Die fles krijgt hij rond 7:15, daarna zelf nog even ontbijten, (laatste) spullen inpakken en vertrekken. Uiteindelijk zijn we om 8:50 gaan rijden.

Hij heeft geslapen van 9:15 tot 9:30. Een kwartier dus. Dat was nou niet per sé wat ik in mijn hoofd had. Met 1,5 uur rijden dacht ik dat hij op z’n minst een uur zou slapen. Daar dacht hij zelf dus even anders over.

Om 10:30 kwamen we aan in het hotel, we konden wel inchecken maar de kamer was nog niet klaar. Dat was wel even jammer, ik had gehoopt meteen te kunnen installeren en hem ook lekker in bed z’n dutjes te laten doen. Helaas. Dus, in de lobby een fles en wat gepureerd fruit gegeven en daarna met hem in de kinderwagen het dorp verkennen.

Hij heeft toen nog even geslapen van 11:40 – 12:00. Oók niet echt een record tijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar wel een beetje zenuwachtig van werd, hij zou op dat moment eigenlijk (normaliter) 2 uur slapen. Ik heb nog geprobeerd door, met een consistent ritme rondjes te lopen om een veldje heen, hem weer in slaap te lopen. Niet gelukt.

We werden om 13:45 gebeld dat we de kamer in mochten. We hebben daar alles geïnstalleerd, hem om 14:20 een fles gegeven en om 15:00 in bed gelegd. Toen heeft hij 1 uur en 45 minuten geslapen – gelukkig. Want met 35 minuten slaap tot 15:00 ’s middags kun je wel zeggen dat hij moe was. En vaak gaat slapen slechter als hij heel moe is dus ik had drama verwacht.

Toen hij weer wakker was zijn we nog even rond gaan lopen en waren om 17:45 weer terug in het hotel. We hebben meteen wat groentepuree en een fles gegeven en om 18:30 weer in bed gelegd. Hij sliep pas om 19:45; hij was zo oververmoeid en daarnaast natuurlijk ook in een ‘nieuw’ bed dus even wennen. Maar goed, hij sliep eindelijk.

De restaurants in het hotel zaten vrij vol en eigenlijk voelde ik me niet comfortabel om beneden te gaan zitten eten terwijl M op onze kamer lag. Dus we hebben zelf heerlijk op ons balkonnetje wat gegeten met een prachtig uitzicht op de bergen. Omdat we het dorp al wel van voor tot achter hadden gezien besloten we de volgende ochtend op tijd weer naar huis te rijden.

Dag 2

De volgende ochtend was hij op zijn normale tijd wakker, ergens rond 06:00. Ik heb hem lekker laten kletsen en ben zelf om 6:30 gaan douchen om hem om 7:00 nog even bij ons in bed te halen en vervolgens om 7:15 een fles te geven.

Na die fles alles inpakken, croissantje en een kop koffie bij een bakkertje gehaald en naar een waanzinnig mooi meer gereden om daar te ontbijten. Na een kwartiertje zijn we weer in de auto gestapt om naar huis te rijden, het was toen 09:10. En hij sliep om 9:11. Maar werd helaas om 9:40 weer wakker. (Ik denk dat wij ons er bij moeten gaan neerleggen dat ons kind geen lange dutjes doet in de auto of kinderwagen.)

Om 10:15 begon hij een beetje te miemelen, want normaal is dat tijd voor fruit. Ik ben achterin gaan zitten, naast hem, en heb hem een halve banaan gegeven. Daar was hij gelukkig wel even zoet mee. Wel even wat extra doekjes e.d. bijdehand hebben want het wordt natuurlijk wel een zooi.

Om 10:50 kwamen we thuis aan en om 11:05 kreeg hij z’n fles. En hij kon daarna om 12:00 weer naar bed volgens zijn normale ritme.

Wat neem je mee?

Wat je voor een baby allemaal wel niet mee moet nemen, ook als je maar één nachtje weg gaat, is ongelofelijk. En ik heb altijd liever te veel bij me dan iets dat ik iets vergeten ben maar met een baby lijkt het wel een volksverhuizing. Dit is wat wij hebben meegenomen:

 • Twee flessen inclusief spenen
 • Warm water in thermoskan voor de fles die tijdens of vlak na aankomst valt. Je weet namelijk niet waar je terecht komt, of ze daar fijn vers water hebben, mogelijkheid om op te warmen, etc.
 • Voldoende voeding mee. Ik had geen zin om de pakken mee te nemen dus heb poedertorens gevuld met voedingen voor 2 dagen.
 • Oefenhapjes: 1 banaan, 1 avocado, 1 komkommer, 1 keer gepureerd fruit en 2 keer gepureerde groeten. Uiteindelijk de avocado, komkommer en 1 gepureerde groente niet gegeten. (Maar hé, beter te veel dan te weinig bij je ;).)
 • Luiers
 • Poets/billen doekjes
 • Zijn toilettas met crèmetjes, paracetamol, vijl, etc.
 • Slaapzak
 • Hummy en knuffeldoek (is gewoon een hydrofiele doek)
 • Hyrdofiele doeken. 3 normale en 1 grote.
 • 2 slabjes
 • Kleding. 2 extra rompers. 1 lange broek. 2 shirtjes.
 • Campingbedje.
 • Slumberpod. Wát een uitvinding is dat, ik heb er eerder ook wat over verteld.

Tips

 • Omdat hij bij ons op de kamer ligt is het fijn om hem wel een ‘eigen’ plekje te geven. Zo heeft hij geen last van jou als je aan het rommelen bent in de kamer of een klein lampje aan hebt of iets dergelijks. Wij hebben de Slumberpod, wat echt perfect werkt. Maar die verzenden (nog) niet naar NL. Wellicht is er een alternatief op de Europese markt? En anders is het handig te kijken of je een kamer kunt krijgen waar je hem een beetje een eigen plekje kunt geven. Bijvoorbeeld achter een muurtje, desnoods in de badkamer met de deur open, etc.
 • Probeer zoveel mogelijk zijn ritme aan te houden van voedingen, dus ook de ‘vaste voeding’ voorzover hij die al krijgt. Dan is er in ieder geval 1 ding gelijk aan thuis.
 • Kijk of je het reizen kunt doen tijdens zijn slaaptijd. Dan geef je hem de grootste kans om ‘gewoon’ te slapen. En niets zo onhandig als een heel erg wakker kind dat van alles wil terwijl je in de auto zit.
 • Bedenk vooraf of je het prettig vindt om buiten de kamer (bijv in het hotel restaurant) te eten terwijl je baby in de kamer ligt te slapen. Als niet, kijk dan of je een hotelkamer kunt boeken waar je een balkonnetje hebt of ruimte om zelf te zitten. Of, wellicht heb je een baby die wel lekker slaapt in de wagen en neem je die gewoon mee.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er altijd een beetje tegenop zie om met baby een nachtje of weekendje weg te gaan. Zou hij het wel pikken, zou hij überhaupt slapen? En hoe doen we dat dan zelf met eten, gaan wij in het restaurant zitten terwijl hij boven ligt te slapen? Vind ik toch best spannend en semi-ingewikkeld. Maar, het is uiteindelijk maar net hoe ingewikkeld en spannend je het zelf maakt. Het maakt je baby namelijk allemaal niet heel veel uit denk ik, die gaat gewoon mee in het geheel. Misschien met even een iets ander schema maar dat maakt af en toe echt niets uit.

Ik raad je dus aan vooral wel een weekendje weg te gaan mét baby, al is het dus maar 1 nachtje. Het voelt alsof je even op vakantie bent geweest, baby krijgt ook weer even wat nieuwe prikkels/ervaringen en kan er daarnaast ook echt tegen om even uit zijn normale ritme te zijn. Dus: veel plezier! En mocht je op zoek zijn naar wat inspiratie voor een vakantie of nachtje weg met je baby, kijk dan ook eens op Reisjager.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.