Slapen

Een fijn bedritueel voor je baby helpt hem slapen

Een bedritueel is een belangrijk onderdeel om je baby voor te bereiden op het slapen. Daarnaast is consistentie in het ritueel heel erg belangrijk, baby’s houden namelijk van regelmaat. Maar, welk bedritueel is nou fijn voor je baby? In dit artikel deel ik met je hoe wij het aanpakken.

Belang van een consistent bedritueel

Een bedritueel dat iedere dag hetzelfde is, is heel belangrijk. Hoe cliché ook maar rust, reinheid en regelmaat is heel belangrijk voor een baby. En een consistent bedritueel draagt bij aan de regelmaat.

Als je iedere dag hetzelfde ritueel hanteert weet je baby precies wat er komen gaat, dat vinden ze prettig. Er gebeurt al zoveel op een dag, nieuwe ervaringen en prikkels, dat het prettig is voor je baby om de vaste elementen op een dag zoveel mogelijk hetzelfde te houden.

Daarnaast helpt het ze ook om mentaal zich voor te bereiden op het feit dat er van ze ‘verwacht wordt’ te gaan slapen. Als je iedere dag hetzelfde ritueel doorloopt gaan ze het herkennen en weten ze dus wat er komen gaat.

Bedritueel kaartjes

Slaapcoach Anneke heeft bedritueel kaartjes ontworpen. Met behulp van deze kaartjes kun je jullie bedritueel heel zichtbaar maken voor je baby en de kaartjes afgaan om duidelijkheid te creëren in de stappen die gaan komen. Hoe ouder je baby wordt, hoe groter de interactie van je baby zelf met de kaartjes. Maar, dat neemt niet weg dat je er al vroeg mee kunt beginnen.

bedritueel
Ons bedtijdritueel uitgebeeld m.b.v. de kaartjes

Ons bedritueel

We houden altijd dezelfde volgorde aan zodat M (bij schrijven van het artikel 9 maanden oud) weet wat er komen gaat en daardoor dus snapt dat het bedtijd is. Ons bedritueel ziet er als volgt uit:

  • Na zijn laatste fles is het nog even tijd om uit te buiken bij D of bij mij. We lopen een beetje met hem rond, lezen een boekje, knuffelen met hem of hij zit nog heel even in de wipper. We letten er op dat we op dit moment geen actieve spelletjes meer doen zodat hij niet hyper richting bed gaat.
  • Zo’n 20 minuten voordat we hem in bed willen hebben liggen brengen we hem naar zijn kamer en leggen hem op de commode. Het liefst is het al een beetje donkerder op zijn kamer zodat zijn brein ook vast gaat snappen dat het slaaptijd is. Een kamer waar het al een beetje schemert zet de melatonine (slaaphormoon) aan het werk.
  • We poetsen zijn tanden.
  • We maken zijn gezicht en dan zijn handen schoon met een warm, nat washandje.
  • Verschonen zijn luier. Smeren evt. zijn billen in.
  • Slaapzak aan.
  • Speen en knuffeldoekje geven.
  • Boekje lezen. We lezen iedere avond ‘de koning’ van Nijntje voor.
  • Dan doen we het laatste lichtje uit.
  • We zetten Hummy en de camera aan.
  • We zingen nog een liedje met hem in onze armen, leggen hem dan neer en zingen hetzelfde liedje nog een keer.
  • Dan zeggen we welterusten en gaan we de kamer uit.

Over het algemeen rommelt hij dan nog wat in zijn bed en dan valt hij uiteindelijk zelf in slaap.

Natuurlijk gaat het niet altijd zo eenvoudig. We moesten eerst nog weleens terug als hij zijn speen kwijt was maar inmiddels weet hij goed hoe hij die zelf moet pakken. Nu wil het nog weleens voorkomen dat hij gaat poepen zodra hij alleen is in zijn bed. Baby’s schijnen ook de rust op te zoeken om te poepen ;). En dan zijn er natuurlijk ook weleens uitzonderingen dat hij bijvoorbeeld pijn heeft vanwege doorkomende tanden of toch net oververmoeid is waardoor hij de slaap niet kan vatten.

Het ritueel bij dutjes versus bedtijd

Bij dutjes houden we het een stuk korter. Enerzijds zodat er echt een verschil is tussen bedtijd en dutjestijd en hij dus snapt wanneer het tijd is om ‘echt’ te slapen. Anderzijds wil je ook niet overdag bij ieder dutje 20 minuten bezig zijn 🙂

Bij een dutje overdag houden we het volgende ritueel aan:

  • Luier verschonen. Dit is een beetje afhankelijk van het moment. Als hij kort daarvoor al een schone luier heeft gehad, niet gepoept heeft in de tussentijd en ‘maar’ 45 minuten gaat slapen krijgt hij niet altijd een schone luier. Dan verschoon ik hem ook wel eens alleen ná het slapen.
  • Slaapzak aan.
  • Speen en knuffeldoekje geven.
  • Hummy en camera aan.
  • In bed leggen.
  • “Welterusten” en de kamer uit.

Bedritueel bij 23 maanden

Inmiddels is M 23 maanden oud. En, nog steeds kan ik zeggen dat ons bedritueel er hetzelfde uit ziet op een paar kleine puntjes na.

We gebruiken geen witte ruis meer (Hummy) en het aanbod boekjes is inmiddels uitgebreid met andere boekjes van Dick Bruna. We merken wel dat dat fijne bedtijd boekjes zijn: kort, niet téveel prikkels en plaatjes, plaatjes zijn simpel en de verhaaltjes hebben een fijn soort rijm waardoor het ook lekker rustgevend lijkt te werken. We laten hem nu zelf kiezen welk boekje hij wil lezen en hij heeft een aantal favorieten: Nijntje vliegt, Opa en Oma Pluis en Nijntje op de fiets.

Doordat het bedritueel nog steeds hetzelfde is hebben we denk ik een hele goede basis gelegd en weet M heel goed wat er wanneer staat te gebeuren. En tot nu toe is naar bed gaan nog nooit een strijd geweest en dat is wel echt heel fijn.

Hoe ziet het bedritueel van jou baby er uit?


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.