Dunstan babytaal geluiden. Hoe herken je ze?
Je baby kan eigenlijk nog maar op één manier met je communiceren, door te huilen. En dat huilen kan door merg en been gaan, zeker als je géén idee hebt wat er aan de hand is en waar je baby behoefte aan heeft. Iedere baby schijnt echter 5 soorten huiltjes te hebben, waaraan je kunt herkennen waar ze behoefte aan hebben. Dit is ook wel bekend als de Dunstan babytaal. Door het herkennen van de Dunstan babytaal geluiden kun je het jezelf en je baby een stuk comfortabeler maken.
Waar komen de Dunstan babytaal geluiden vandaan?
De Australische Priscilla Dunstan is van oorsprong een muzikante met een exceptioneel gevoel voor geluid. Toen ze een zoon kreeg had ze al snel het gevoel dat zijn huiltjes niet willekeurig waren. Ze ging bijhouden in een dagboek hoe haar zoon reageerde als ze bij een huiltje op een bepaalde manier had gehandeld. Ze merkte dat er 5 verschillende geluiden waren die haar zoon maakte om zijn behoeften duidelijk te maken. Deze observaties zijn uiteindelijk internationaal onderzocht, waaruit de conclusie werd getrokken dat er een universele babytaal bestaat. Dit werd de Dunstan babytaal genoemd, met dus de Dunstan babytaal geluiden.
De geluiden zijn gebaseerd op de natuurlijke reflexen van een baby. Als je baby bijvoorbeeld honger heeft begint het zuigreflex, en als je aan dat reflex een geluid toevoegt ontstaat het ‘woord’ voor honger.
Welke geluiden zijn er in de Dunstan babytaal?
Er zijn 5 soorten Dunstan babytaal geluiden die een baby maakt. Door deze te herkennen kun je als ouder inspelen in de behoefte van je baby. En dat is natuurlijk een fijn vooruitzicht; weten wat je baby nodig heeft zodat je niet eindeloos hoeft te gissen en je baby zich snel weer prettig voelt. De geluiden zijn als volgt:
- Nèh = Ik heb honger. Hierbij gaat de tong van boven naar beneden (zuigreflex), het is een langer geluid.
- Eairh = Ik heb last van darmkrampen. Dit is een meer persend geluid, en klinkt als ‘air‘. Je baby heeft mogelijk ook gebalde vuisten en een pijnlijke uitdrukking op het gezicht.
- Eh = Er zit een boer dwars. Een korte ‘eh’.
- Owh = Ik ben moe. Hier zie je de gaapreflex terugkomen en daarmee dus een ovale mond.
- Heh = Ik ervaar ongemak = Heh. Je kunt de eerste ‘h’ echt horen, het klinkt daarmee een beetje hijgend. Dit ongemak kunnen verschillende dingen zijn: een volle uier, te warm, te koud, de kleding of luier zit niet lekker.
Hoe kun je ze onderscheiden?
Nu is het zo simpel nog niet om de Dunstan babytaal geluiden te onderscheiden. Je kunt verschillende dingen doen om het te leren.
- Vaak is je kraamzorg bekend met de Dunstan babytaal en kan ze je erbij helpen. Mocht je willen weten of jouw kraamzorg dit onder de knie heeft, check even de website, vaak vermelden ze het daar.
- Je kunt een online cursus van babytaal.nl. Deze kost 30 euro en kun je online doen.
- Je kunt de app downloaden van babytaal.nl. Die kost voor Android 3,99 en voor Apple 6,99. Idealiter heb je hiervoor dan al de cursus gedaan.
- Via Youtube zijn er verschillende filmpjes te vinden die de babytaal illustreren. Zoals het compilatiefilmpje hieronder. Dit is gemaakt van een optreden van Priscilla Dunstan bij Oprah, waar ze de Dunstan babytaal uitlegt.
Waarom Dunstan babytaal gaan gebruiken?
- Het is fijn om te kunnen inspelen op behoeften baby.
- Door te herkennen wat je baby wil kun je hier sneller aan voldoen. Hiermee voorkom je de volgende stap in communicatie; als je baby niet ‘voor elkaar krijgt’ wat hij graag wil met de babytaal gaat hij nog harder proberen en dus krijsen.
- Als je baby honger heeft en dit aangeeft met het Dunstan ‘woord’ voor honger zal hij beter en met meer rust eten. Een baby die dat stadium al voorbij is en dus al aan het krijsen is, is overstuur en onrustig. Die zal dus minder rustig eten. Ditzelfde geldt ook voor ongemak tijdens de nachten, als je dit snel kunt oplossen heb je grotere kans dat je baby ook weer sneller rustig wordt en dan weer beter inslaapt.
- Je kunt beter de rust bewaren doordat je weet wat je baby probeert aan te geven. Voor jou fijn maar zeker ook voor je baby, die houdt nu eenmaal van rust, reinheid en regelmaat.
- Doordat je weet waar je baby behoefte aan heeft geeft het jou zelf in zekere zin vertrouwen en ook rust. En daar heeft je baby ook baat bij.
- Het draagt bij aan de hechting tussen je baby en jou. Je baby weet dat jij reageert als hij zijn behoeften duidelijk maakt.
Werkt het nou echt?
De meningen zijn hier over verdeeld. De één gelooft er heilig in en de ander weer niet. Maar zo gaat het vaak met methodes, zo gelooft de één ook in de voordelen van de Rapley methode en de ander zweert bij pureren.
Maar als nieuwbakken ouder denk ik dat je alles aangrijpt om je baby te ‘verstaan’. En dat deden wij dus ook. Ik zie ons nog midden in de nacht discussiëren over of het nou een ‘heh’ of een ‘eh’ was. Het is namelijk nog niet zo makkelijk, iedere baby heeft een eigen stemgeluid dus de ‘woorden’ zullen bij iedere baby toch weer net anders klinken. Maar, ik vond het wel handig te weten dat deze geluiden er in principe zijn zodat je in ieder geval een richting hebt waarin je moet zoeken.
Wat vind jij van de Dunstan babytaal? Ga je het gebruiken? Of heb je dat misschien al gedaan? Ik ben benieuwd, laat het vooral hieronder weten.