Overige

Doorkomende tandjes bij je baby

Ik vond het doorkomen van de eerste tandjes best wel even ‘een ding’, ineens was onze baby echt wel iets minder baby. M kreeg ze toen hij 6 maanden was. De eerste die doorkwam was een ondertand en in diezelfde week kwam ondertand nummer 2 door. Nu bij bijna 8 maanden lijkt hij er nog meer te gaan krijgen, ik denk zijn bovenste hoektanden. Dus binnenkort hebben we een mini Dracula in huis.

Wat gebeurt er als hij tandjes krijgt?

Er zijn een aantal ‘symptomen’ die M iedere keer lijkt te krijgen als er tandjes doorkomen:

 • Kwijlen. Heel veel kwijlen. Het stroomt er echt bijna uit.
 • Overal op kauwen. Alles gaat die mond in. Nu doen baby’s dat volgens mij altijd wel maar als er tandjes doorkomen lijkt het nog erger.
 • Luieruitslag. Wat ons daarbij helpt lees je hier.
 • Diarree. Ik merk dat hij 1 of 2 keer echt natte ontlasting heeft aan het begin, als de tanden er nog niet zijn maar je wel de bobbels op het tandvlees ziet.
 • Pijn in z’n mond. Hij houdt z’n lippen stijf op elkaar als je in de buurt van zijn mond komt en vindt het echt niet fijn als je wil kijken.
 • Er komen verdikkingen / bobbels op het tandvlees en vervolgens zie je daarin witte puntjes verschijnen.
Wat helpt om het leed te verzachten?
 • Ergens op kauwen. M bijt niet graag op bijtringen en ook de bekende Sophie de Giraf ziet hij niet staan. Wel kauwt hij graag op stof, dus de hydrofiele doeken en oren van konijnenknuffels hebben het zwaar te verduren.
 • Een koud washandje. Omdat hij graag op stof kauwt maak ik een washandje nat en leg dat even in de ijskast (niet in de vriezer, dat is té koud!). Dan heeft hij iets van stof dat koud is om op te sabbelen. De kou verdooft een klein beetje en dat lijkt hij heel fijn te vinden.
  Kleine tip: zorg dat je het washandje goed uitknijpt voor je het in de ijskast legt. Anders is na het sabbelen z’n hele outfit doorweekt en koud en kun je weer gaan omkleden.
 • Paracetamol. Als hij echt last lijkt te hebben en veel aan het ‘zeuren’ is geven we hem wat baby paracetamol. Dat helpt hem bij het slapen. Ik ben begonnen met zetpillen maar hier in Vancouver verkopen ze voornamelijk paracetamol in vloeistof vorm.
  Dat werkt eigenlijk heel fijn, je geeft het met een klein spuitje in de mond. Geen gedoe met een zetpil die eruit floept. Of dat hij poept als die zetpil er nét in zit en je met jezelf in discussie moet over of hij er dan nog een moet of niet 😉

En, met het krijgen van tanden begint ook de volgende fase: het tandenpoetsen. Op dit moment poets ik iedere avond voor het slapen gaan zijn tanden. Hij doet z’n mond al open als de tandenborstel in de buurt komt dus vindt het geloof ik best al wel leuk.

Mocht je nog andere goede tips hebben voor doorkomende tandjes bij je baby, laat ze vooral weten!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.