Verzorging,  Ontwikkeling

Doorkomende tanden bij je baby

Ik vond de eerste doorkomende tanden bij je baby best wel even ‘een ding’, ineens was onze baby echt wel iets minder baby. Wanneer een baby tandjes krijgt, welke ‘symptomen’ hij laat zien en hoe we hem er bij helpen lees je hier.

Wanneer krijgt een baby tandjes?

Gemiddeld krijgt een baby tussen de 6 en 10 maanden de eerste tanden, meestal zijn dat de ondertanden. Kijk bijvoorbeeld eens op ‘Volledig mondzorg‘ voor een plaatje waar je kunt zien wanneer gemiddeld welke tanden doorkomt.

M kreeg zijn eerste tanden toen hij 6 maanden was. De eerste die doorkwam was een voorste ondertand en in diezelfde week kwam ondertand nummer 2 door.
Bij 9,5 maand is de eerste bovenste voortand doorgekomen en kwamen er daar 4 op een rij tegelijk door.
Bij 12 maanden heeft hij aan iedere kant een kies, 4 boven- en 4 ondertanden en maken de hoektanden ook hun weg naar buiten.

M is dus vrij rap met het krijgen van tanden. Ik zie echter ook baby’s om me heen die nog geen enkele tand hebben bij 12 maanden of juist al een mond vol. Het verschilt dus enorm. Mocht jij je zorgen maken over het gebit van jouw baby, neem dan even contact op met je tandarts.

Doorkomende tanden bij je baby
Overal op kauwen

Wat gebeurt er als je baby tandjes krijgt?

Er zijn een aantal ‘symptomen’ die je baby kan krijgen bij doorkomende tanden.

  • Er komen verdikkingen / bobbels op het tandvlees en vervolgens zie je daarin witte puntjes verschijnen.
  • Kwijlen. Heel véél kwijlen. Het stroomt er dan echt bijna uit.
  • Overal op kauwen. Echt alles gaat die mond in. Nu doen baby’s dat volgens mij altijd wel maar als er tandjes doorkomen lijkt het nog erger. M pakt dan echt alles wat hij pakken kan en als hij niks heeft gebruikt hij zijn vingers.
  • Luieruitslag. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet in dit artikel over luieruitslag.
  • Diarree. Ik merk dat M 1 of 2 keer echt natte ontlasting heeft aan het begin, als de tanden er nog niet zijn maar je wel de bobbels op het tandvlees ziet.
  • Pijn in de mond. M houdt z’n lippen stijf op elkaar als je in de buurt van zijn mond komt en vindt het echt niet fijn als je wil kijken. Ook tandenpoetsen wordt dan een uitdaging. Als het echt gevoelig is laat ik die plek van z’n mond maar even voor wat het is.
  • Rode wangen. M heeft daarbij ook een beetje uitslag, het lijken hele kleine pukkeltjes. Hij heeft daar verder geen last van.
  • Het kan ook zijn dat je baby wat zeurderig, huilerig en hangerig wordt.
  • M heeft sporadisch een nacht dat het echt ellende is, vaak bij doorkomende tanden. Omdat hij dan pijn heeft of in ieder geval echt niet comfortabel doe ik er dan alles aan om het wat beter voor hem te maken. Zo heb ik ook weer eens staan wiegen met een kind van 12 kilo (niet goed voor je rug 😉 ), heeft hij een keer bij mij geslapen en/of heb ik hem in slaap ‘gesssshhhht’. Allemaal tactieken die ik in principe niet meer nodig heb, maar als hij niet lekker is dan trek ik ze weer uit de kast.

Wat helpt om het leed te verzachten?

  • Ergens op kauwen. Sophie de Giraf is een hele populaire ‘bijtring’. Je hebt ook deze banaan, die ook tandenborstel is. Handig, dan wennen ze meteen aan het idee van een tandenborstel. En er zijn ook varianten die je kunt koelen, zoals deze variant van Sophie. M bijt niet graag op bijtringen en ook de bekende ziet hij niet staan. Wel kauwt hij graag op stof, dus de hydrofiele doeken en oren van knuffels hebben het zwaar te verduren.
  • Een koud washandje. Omdat M graag op stof kauwt maak ik een washandje nat en leg dat even in de ijskast (niet in de vriezer, dat is té koud!). Dan heeft hij iets van stof dat koud is om op te sabbelen. De kou verdooft een klein beetje en dat lijkt hij heel fijn te vinden.
    Kleine tip: zorg dat je het washandje goed uitknijpt voor je het in de ijskast legt. Anders is na het sabbelen z’n hele outfit doorweekt en koud en kun je weer gaan omkleden.
  • Paracetamol. Als hij echt last lijkt te hebben en veel aan het ‘zeuren’ is geven we hem wat baby paracetamol.
    Ik ben begonnen met zetpillen maar hier in Vancouver verkopen ze voornamelijk paracetamol in vloeistof vorm. Dat werkt eigenlijk heel fijn, je geeft het met een klein spuitje in de mond. Geen gedoe met een zetpil die eruit floept. Of dat hij poept als die zetpil er nét in zit en je met jezelf in discussie gaat over of hij er dan nog een moet of niet 😉

En, met het krijgen van tanden begint ook de volgende fase: het tandenpoetsen. Hoe je dat aanpakt lees je in dit artikel over tandenpoetsen.

Mocht je nog andere goede tips hebben voor doorkomende tanden bij je baby, laat ze vooral weten!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.