DIY: een sensory play voelmat
Er is natuurlijk heel veel speelgoed op de markt waar je baby zich mee kan vermaken. Maar, je kunt speelgoed ook heel makkelijk zelf maken. Zeker in de categorie ‘sensory play’ zijn de mogelijkheden eindeloos, zo maakte ik een tijdje geleden een sensory play voelmat voor onze baby, M. Supermakkelijk en gegarandeerd plezier.
Wat is sensory play eigenlijk?
Mocht je er nog niet mee bekend zijn eerst nog even over ‘sensory play’. Het is een vorm van spelen waarbij je baby met alle zintuigen, spelenderwijs, op ontdekking gaat. Meer uitleg over wat sensory play precies is, waarom het goed is voor je baby en hoe je kunt beginnen lees je in het volgende artikel: Wat is sensory play en waarom is het goed voor je baby?
Sensory play voelmat
Baby’s ontdekken veel met behulp van hun handen, door te voelen. Door alles vast te pakken kunnen ze de wereld om zich heen verkennen en alles ‘plaatsen’. Dat doen ze bijvoorbeeld ook met eten. De Rapley methode wis daar een voorbeeld van. Doordat ze dan zelf eten, het vast pakken en structuren voelen, leren ze over het eten (hap groottes, structuur, vormen). En dat geldt ook voor alledaagse voorwerpen; ballen, stoffen, de afstandsbediening, flesjes. Alles wat je tegenkomt wil een baby vastpakken en voelen.
Deze ‘sensory play voelmat’ is een leuke manier om je baby kennis te laten maken met verschillende structuren en vormen. En je kunt hem ook nog makkelijk zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld ‘lava water’ maken (weet je nog, die lava lampen?), dan kan je baby het gekleurde water wegduwen. Ook kraaltjes in gel doen het goed, die kunnen ze verschuiven. En zo zijn er heel veel mogelijkheden.
Benodigdheden
Je hebt niet veel nodig om een sensory play voelmat te maken voor je baby. Je kunt variëren met wat je in de voelmat stopt, hieronder beschrijf ik wat ik heb gedaan.
- Diepvrieszakken, groot formaat
- (Duct)tape
- Water
- Olie
- Kleurstof voor voedingsmiddelen
- Kraaltjes
- Haargel
- Een stuk karton (optioneel)

Hoe je de sensory play voelmat maakt
Pak een stuk karton waar de zak(ken) op passen, dat is dan de ondergrond. Op die manier kun je de mat ook weer opbergen. Mocht je dat willen, of geen stuk karton hebben, kun je de zakken ook op een vloer plakken. Let er dan wel op dat dat kan op jouw vloer, tape wil nog weleens nare resten achterlaten. Ik had zelf niet echt de behoefte om het te testen dus ben voor een kartonnen ondergrond gegaan.
Pak de zakken en verwijder de witte opdruk, bijvoorbeeld door er met een pasje overheen te gaan of een beetje alcohol erop te wrijven. De opdruk hoef je overigens niet per sé te verwijderen, je kunt ook de kant met de opdruk als de onderkant gebruiken.
Voor de ‘lava zak’ neem je een zak, daar doe je een laag olie in, wat water en kleurstof. De kleurstof gaat mengen met het water maar het water niet met de olie. De verhoudingen maken niet heel veel uit maar let vooral op dat het niet teveel gekleurd water wordt en er nog wat te ‘schuiven’ is. Zorg dat je alle (zoveel mogelijk) lucht uit de zak perst voor je hem sluit. Als er teveel lucht in zit kunnen ze het water niet rondduwen.
In een andere zak doe je een goede laag haargel en daar meng je de kraaltjes doorheen. Ook hier haal je weer de lucht er zoveel mogelijk uit.
Bevestig beide zakken naast elkaar op de kartonnen ondergrond door de zijkanten vast te tapen.
En dan is het speeltijd! Als je baby het nog niet meteen snapt kun je het ook zelf eerst even voordoen. Deze voelmat is gegarandeerd speelplezier en je baby ontdekt ook nog een hoop en leert ervan.
Extra tips
- Neem diepvrieszakken van goede kwaliteit. Je baby gaat namelijk slaan op de voelmat en er met zijn nagels overheen. Als er toevallig een scherp hoekje aan een nagel zit, zit er ook snel een gaatje in de zak en komt de inhoud eruit.
- Gebruik kleurloze olie. Dan is het contrast met het gekleurde water het grootst en dus het interessantst.
- Je kunt een extra laagje plastic over de zakken plakken zodat je iets beter beschermd bent tegen scherpe nagels. Knip dan een zak open langs de naad zodat je de helften over de zakken kunt plakken.
- Je hebt hier geen dure spullen voor nodig. Ga bijvoorbeeld de euro schappen af bij de blokker en de kruidvat voor de kraaltjes en merkloze haargel. En pak de voordeelverpakking goedkope olie bij de supermarkt.
- Ga voor grote contrastkleuren bij zowel de lava zakken als de kraaltjes. Dat trekt aan!
- Als je baby al kan zitten of misschien kan staan kun je de zakken ook op borst- / ooghoogte tegen een deur of raam aanplakken. Zo worden ze ook nog uitgedaagd om de hoogte in te gaan.
- Je kunt de kraaltjes ook vervangen voor plastic vormpjes van dieren bijvoorbeeld.
- Kijk ook eens naar andere opties, zoals rietjes. Stop de rietjes zonder water, olie of gel in een zakje. Je baby kan dan de rietjes gaan verschuiven. Eigenlijk kun je vanalles erin stoppen, zolang het een mooi contrast heeft of een interessante structuur of er kan iet bewegen zit je goed.
- Deze voelmat werkt ook ideaal voor ’tummy time’. Als je baby daar niet zo van houdt is een voelmat met lekker veel contrast en iets makkelijks erin (bijvoorbeeld het lava water) een handige manier om je baby te stimuleren de tummy time vol te maken.
Veel plezier!
Eén reactie
Saskia
Ja dit is zo leuk voor je baby!