Slapen

De juiste wakkertijd voor je baby

Ik schreef er eerder al over, er zijn een paar dingen die ik wel had willen weten voor de komst van M. Zo had ik nog nooit over ‘wakkertijd’ gehoord. Na een paar maanden sukkelen met schema’s die toch niet helemaal werkten leerde ik over de wakkertijd voor je baby. En dat maakte een wereld van verschil.

Wat is wakkertijd

Wakkertijd is een tijdsspanne waarin een baby comfortabel wakker ‘kan’ zijn en waarna hij even moet slapen om weer op te laden. Pasgeboren baby’s slapen heel erg veel en hebben een korte wakkertijd en naarmate je baby ouder wordt kan hij langer wakker zijn tussen dutjes.

Ik vind de wakkertijd af en toe echt hogere wiskunde. De wakkere periode moet namelijk niet te lang zijn want dan raakt je baby oververmoeid met een slecht dutje als gevolg. Maar de wakkertijd moet ook niet te kort zijn want dan valt je baby misschien wel in slaap maar slaapt hij veel korter dan nodig omdat hij eigenlijk nog niet moe genoeg was. Je moet dus precies goed op die wakkertijd voor je baby zitten om fijne, kwalitatieve dutjes te krijgen. En wie wil dat nou niet 😉

Gemiddelde wakkertijd 

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar de wakkertijd per leeftijd en zijn daar gemiddelden uit gekomen. In onderstaand schema vind je de gemiddelde wakkertijd voor je baby, per leeftijd.

Leeftijd babyGemiddelde wakkertijd
0 – 3 weken45 tot 75 minuten
3 – 6 weken75 minuten tot 90 minuten
6 – 9 weken90 minuten
9 – 12 weken1,5 tot 1,75 uur
12 – 16 weken1,5 tot 2 uur
4 – 5 maanden2 tot 2,5 uur
5 – 6 maanden2,5 tot 3 uur
6 – 8 maanden2,5 tot 3,5 uur
8 – 12 maand2,5 tot 4 uur

Houd er wel rekening mee dat iedere baby anders is en bovenstaande dus alleen een richtlijn is. Maar het is wel een fijne start om de juiste wakkertijd voor je baby te vinden.

Juiste wakkertijd voor je baby vinden

Ik heb steeds bovenstaand schema bekeken en ben op basis daarvan gaan uitproberen wat werkte voor M. Soms lag hij daardoor een half uur wakker in zijn bed en soms had ik meteen de juiste wakkertijd te pakken en sliep hij na 5 minuten al. Per maand dat ze ouder worden kunnen ze weer wat langer wakker blijven. Op een gegeven moment merk je dat je baby niet meer zo lekker in slaap valt of juist korte dutjes gaat doen, dan is het tijd om weer even naar de wakkertijd voor je baby te kijken.

Overigens is de wakkertijd inclusief bedritueel en ‘in slaap komen’. Het is echt berekend van ogen open “ik ben wakker” tot ogen dicht “ik slaap”. Neem de tijd die je baby nodig heeft om in te slapen daarom mee in de wakkertijd zodat hij daadwerkelijk slaapt als de wakkertijd voorbij is. Zo leg ik M altijd ongeveer 10 – 15 minuten voor de tijd om is in bed, zodat hij nog even heeft om in slaap te vallen.
En het wakker zijn is echt dat je baby wakker is en niet wanneer jij besluit dat hij eigenlijk wakker had moeten worden en hem uit bed haalt. Zo haal ik M standaard om 7 uur uit bed maar is hij soms wel om 6 uur al wakker, de wakkertijd loopt dan vanaf 6 uur.

Wakkertijd versus een schema

In heel veel babyboeken staan schema’s die passen bij de leeftijd van je baby. Hoewel hierin waarschijnlijk ook wel rekening gehouden is met de wakkertijd merkte ik toch dat die schema’s voor ons niet helemaal werkten. Zo keek ik veel naar de schema’s in het boek ‘De tevreden baby‘ (wat ik overigens een bizar boek vind, maar dat terzijde) en in ‘Buskruit met muisjes‘. Vooral dat laatste boek vond ik prettig voor allerlei informatie over (pasgeboren) baby’s. Ook hield ik het schema dat hierin stond aan. Maar daar kreeg ik nou niet per sé een uitgeruste baby van.

Pas toen ik het fenomeen ‘wakkertijd’ ontdekte en ging toepassen kreeg ik het idee dat M wat beter ging slapen. Maar, toen kwam ik ook weleens in de knoop met het schema wat ik tot dan toe zo netjes gevolgd had. Als M bijvoorbeeld om 10:00 wakker is geworden en volgens het schema om 12:30u naar bed moet maar een wakkertijd heeft van 3 á 3,5 uur kom je natuurlijk niet uit. Ik ben dus al snel gaan ‘spelen’ met zijn schema door me vooral aan de wakkertijd te houden en het schema te zien als houvast ernaast.

Slaapcoach voor betere slaap

Mocht je nou meer willen weten over alles wat met babyslaap te maken heeft of kun je wel wat hulp gebruiken? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de slaapgidsen (of andere diensten) van een slaapcoach.

Zij hebben hele fijne gidsen (digitaal) waarmee je de meest voorkomende ‘problemen’ kunt verhelpen. Ook hebben ze fijne ‘standaard’ schema’s per leeftijd zodat je je baby kunt helpen aan een fijn ritme.

Je kunt ook laagdrempelig beginnen en een aantal slaapcoaches volgen op social media. Ik heb daar zelf al erg veel van geleerd en ook een aantal dingen toegepast bij M. Het toepassen van de juiste wakkertijd was het eerste en heeft ons meteen al erg geholpen. En wil je nou zelf een slaapcoach inschakelen maar weet je niet zo goed hoe je de juiste kunt vinden? Lees dan ook eens slaapcoach voor je baby kiezen, waarin Slaapcoach Anneke toelicht welke keuzes je kunt maken.

Wist jij al wat wakkertijd was? En slaapt jouw baby er beter door?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.