Overige

De eerste verjaardag van je baby vieren

Onze baby, M, is 1 jaar geworden – best een mijlpaal. En verjaardagen moet je vieren en zéker de eerste verjaardag van je baby! Maar, een baby van 1 jaar oud kan zich het natuurlijk totaal niet herinneren, voor mijn gevoel vier je het dus meer voor de ouders dan voor het kind zelf. Neemt niet weg dat het leuk is er aandacht aan te besteden want je hebt het maar wel mooi gered 😉 Hieronder lees je hoe wij het hebben aangepakt.

Van baby naar dreumes

M is nu toch echt officieel ‘baby-af’. In Nederland wordt een kindje tot 1 jaar oud baby genoemd. Kinderen tussen 1 en 2 jaar oud noemen we een dreumes.

Hij is officieel baby-af. Hij is geen baby meer die zich eindeloos in je armen nestelt, het is nu een kind die je geen seconde uit het oog kunt verliezen omdat hij dan allerlei dingen gaat doen die niet zo handig zijn. Echt een volgende fase dus.

Hoe kun je de eerste verjaardag van je baby vieren?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om de eerste verjaardag van je baby te vieren. Je kunt een (thema) feestje geven met al jullie vrienden en familie, je kunt dit op een locatie doen, lekker buiten, je kunt het klein houden met alleen familie – de mogelijkheden zijn eindeloos.

M is 1 jaar oud geworden tijdens een pandemie (COVID-19) én terwijl we voor een jaar in Vancouver wonen. Best een gek jaar, want ook in Vancouver hebben we natuurlijk restricties en kunnen we niet zomaar een feestje geven. En we hebben natuurlijk onze familie en vrienden nu niet om de hoek.

Het plan was als volgt: een paar vrienden uit onze ‘bubbel’ zouden verspreid over de dag langs komen. Dus ’s ochtends bij de koffie en ’s middags voor de borrel. En natuurlijk het thuisfront via FaceTime!

Helaas gooiden aanhoudende restricties roet in het eten; we mogen niemand over de vloer hebben. Dikke vette pech en best even balen. Maar goed, zoals gezegd herinnert hij het zich toch niet en is het voor hem een dag als alle anderen.

Wat hebben we wel gedaan?

Ondanks de restricties hebben we het natuurlijk wel ‘gevierd’.

We hebben de woonkamer de avond vooraf gevuld met ballonnen, een slinger voor hem opgehangen en zijn cadeau (zie ‘Wat te geven’ hieronder) onder een handdoek gezet.

Ik heb hem vervolgens toegezongen toen ik hem uit bed ging halen waarna we de normale routine hebben gedaan. Voor ons was het ochtend en in Nederland al einde dag dus de ochtend hebben we vooral facetimend doorgebracht met familie.

Na z’n eerste dutje, waar hij normaal fruit krijgt, kreeg hij nu ’taart’ met een kaarsje. En daarna zijn we naar de speeltuin gegaan voor een ‘date’ met een vriendinnetje van M. Helaas in de stromende regen en dus van korte duur.

En na zijn middagdutje hebben we nog even rondgewandeld en er verder een normale dag van gemaakt.

eerste verjaardag van je baby vieren
Ballonnen zijn altijd een succes

Taart?

Bij de eerste verjaardag van je baby hoort ook iets lekkers te eten.

In principe mogen baby’s, zeker tot ze 1 jaar oud zijn, geen suiker. En je kunt er voor kiezen om die eerste verjaardag te vieren met de eerste keer taart mét suiker. Je kunt er ook voor kiezen het nog even suikervrij te houden en zelf iets te maken of een suikervrije taart te kopen.

Een hele taart voor 2 volwassenen en 1 baby vond ik wat veel van het goede (zelfbescherming :)). Dus ik heb zelf babyproof muffins gemaakt, die vond hij heerlijk. Het recept volgt binnenkort.

Mocht je nou wel zin hebben om een echte taart zelf te bakken en die dan ook nog babyproof te maken, kijk dan eens naar deze recepten van Solid Starts.

Wat te geven

Er is natuurlijk enorm veel speelgoed wat je een 1 jarige kunt geven. Wij hebben 2 dingen gegeven:

Van zijn vriendinnetje heeft hij deze duikboot voor in bad gekregen.

Voor ons is het natuurlijk een wat andere situatie, nu wonen we nog in Vancouver maar over een half jaar komen we weer naar huis. We zijn hier met 3 koffers gekomen en we willen voorkomen dat we met een hele container aan spullen weer naar huis gaan (want dat is een prijzig geintje).
En daarnaast denk ik dat je een baby van 1 jaar niet per sé blij maakt met heel veel speelgoed, dan weten ze denk ik niet waar ze het zoeken moeten.

Mocht je nog wat andere inspiratie voor leuk speelgoed op willen doen, lees dan ook eens ‘Speelgoed voor een baby in het eerste jaar‘. Daar zitten ook genoeg dingen tussen waar M nog steeds heel graag mee speelt en die je dus ook goed kunt geven voor een eerste verjaardag.

Wat vond M er van?

Ik denk dat hij wel merkte dat er ‘iets’ was gedurende de dag.

Het facetimen in de ochtend met familie werd hem even te veel toen we allemaal tegelijk voor hem gingen zingen. Het arme kind wist niet wat hem overkwam.

De ballonnen vond hij fantastisch. Hij had ze nog nooit gezien dus het was een hele ervaring voor hem. En dat bleef het de hele weer erna ook nog. Ballonnen zijn sowieso een aanrader, ook al zijn ze niet jarig. Hij vindt ze mega interessant en speelt er al een hele week mee.

En de cadeau’s zijn een groot succes. Alles wat wielen heeft vindt M interessant dus het verbaasde me niks dat het karretje goed in de smaak valt. En de puzzel vindt hij eigenlijk nu al leuker dan ik dacht dat hij het zou vinden. Ik heb hem een aantal keer laten zien hoe de puzzelstukjes er ‘in’ en er ‘uit’ moeten en dat ook benoemd en hij lijkt dat ook al wel te snappen. Al gaan de stukjes nog niet succesvol terug op hun plek natuurlijk, dat is nog even een stap te ver 😉

Hoe heb je de eerste verjaardag van jouw baby gevierd of hoe ga je deze vieren?


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.