Overige

De draagzak: een onmisbaar baby item

In het begin (de eerste paar weken) lag M non-stop in mijn armen. Tot de kraamzorg weg was, we het toch echt zelf moesten gaan doen en hij reflux bleek te hebben en dus niet graag plat lag. Toen heb ik een draagzak uit de kast gehaald en na de eerste keer wist ik meteen: dit ga ik veel, héél veel gebruiken. De draagzak is dan ook één van mijn favoriete baby items geworden. Mijn geluk was dat ik 1 draagzak heb gekregen, een Ergobaby, en 1 draagzak kan lenen, een Marsupi. Ik kon dus twee varianten uitproberen.

Juiste houding

Voordat ik het heb over de twee draagzakken nog even dit: de juiste houding is heel erg belangrijk bij het dragen van je baby. Voor een lesje ‘dragen’ kun je een draagconsulent benaderen, die kan je alle ins & outs vertellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit artikel over ergonomisch dragen.

Twee verschillende draagzakken

Zoals gezegd heb ik twee verschillende draagzakken kunnen gebruiken. De Marsupi en de Ergobaby. Hieronder lees je wat ik van beide vond.

Marsupi

De Marsupi is een draagzak van flexibele stof en werkt met klittenband. Ik vond deze vooral heel fijn in de eerste weken (en maanden). Omdat de stof van de draagzak zacht en flexibel is, vormt hij zich naar de houding van je baby.

Wel moet ik zeggen dat ik sneller last kreeg van mijn rug omdat de draagbanden dus niet van stevig materiaal zijn. Maar, dat kan ook aan mijn eigen houding liggen 😉

Een hele fijne bijkomstigheid van deze draagzak is dat hij heel klein te maken is en dus makkelijk mee op reis te nemen.

Ergobaby

We hebben een oud model van de Ergobaby Omni 360 met een ‘infant insert’. Je kunt je baby in deze draagzak op vier manieren dragen:
– op je buik met gezicht van je baby naar je toe
– op je buik met gezicht van je baby van je af
– meer op je heup
– op de rug.

Wij hebben tot nu toe (M is nu 7 maanden) vooral veel op de buik met gezicht naar ons toe gedragen. Maar, ik merk dat hij veel interesse heeft in de wereld om hem heen. Dus we gaan binnenkort op de buik met gezicht van ons af proberen.

Het fijne van deze draagzak vind ik dat het een stevig model is. De band die je op de heup bevestigt en de banden over je schouders zijn stevig en van wat dikker materiaal. Zo wordt het gewicht van je baby goed verdeeld en krijg je zelf minder last van je rug.

We hadden er een ‘infant insert’ bij, dat is een extra laag om de draagzak op te vullen. Want daar zijn ‘newborns’ nog niet groot genoeg voor. En er zit een los kussentje bij, zo zorg je dat je baby wat hoger zit en in de juiste houding.

Nadeel van deze draagzak is dat hij vrij groot is en je hem niet klein kunt opvouwen.

Wanneer dragen?

We hebben M vooral de eerste 3/4 maanden veel gedragen als de dutjes in bed niet lukten. Hij sliep vaak in de draagzak maar ik moest wel blijven bewegen, anders werd hij meteen weer wakker. 10.000 stappen op een dag red je dan makkelijk 😉

In maand 5 en 6 hebben we hem eigenlijk nauwelijks gedragen, het was hoog zomer en hij en ik zijn echt kacheltjes als hij aan me hangt. Geen goede combi met warm weer.

Nu in maand 7 hebben we hem toevallig wel weer een aantal keer gedragen omdat we op pad gingen en de kinderwagen niet handig was. Maar, wel op dagen dat het niet al te warm was. Ik merk dat hij het eigenlijk best leuk vindt dus denk dat we hem weer wat vaker gaan dragen.

Ook zijn we nu aan het kijken naar een grotere rugdrager, dus wordt vervolgd!

PS. Meer over mijn favoriete baby items lezen? Ik heb op een rijtje gezet wat je allemaal nodig hebt.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.