Ritme

Dagschema voor een dreumes van 16 maanden

Zoals ik in het ritme bij 15 maanden al aangaf hebben we zitten puzzelen met de dutjes overdag. We merkten dat onze dreumes, M, overdag wat onzekerder ging slapen. Vooral het middagdutje, wat normaliter het langste dutje is, wilde nog weleens rommelig verlopen. Of heel kort, of met veel huilen, überhaupt niet slapen of eindigen in de draagzak. Daar moesten we dus iets aan doen. En dat lijkt nu, bij 16 maanden, goed gelukt te zijn. Verder is het ritme nog wel redelijk gelijk aan het dagschema voor 15 maanden. Hieronder lees je hoe het dagschema voor een dreumes van 16 maanden eruit kan zien.

Dagelijks ritme

7:00 wakker. Meestal is M rond 6:00/6:30 wel wakker. Ik laat hem eigenlijk bijna altijd tot 7:00 liggen. Soms dommelt hij ook weer in. En het is de laatste maand ook wel voorgekomen dat hij zelfs tot 6:45 sliep. Heeft misschien te maken met het aanpassen van de dutjes overdag.

7:15 melk. Hij krijgt ongeveer 90ml warme koemelk. Die krijgt hij uit de fles en komt dan nog even gezellig bij me op schoot zitten. Door de ochtend te beginnen met een fles warme melk weet ik zeker dat hij al wat melk (en bijbehorende voedingsstoffen) heeft binnen gekregen.

7:45 ontbijt. We ontbijten eigenlijk iedere ochtend met havermout met wat kaneel of fruit erdoor. Ik neem ‘gewone’ havermout en maak het met melk. Wel doe ik er nog een klein beetje gemalen havermout doorheen (de babyvariant) gezien we nog in de overgangsfase zitten van de babystructuur naar de ‘normale’ structuur.

9:20 – 9:45 slapen. Dit dutje hebben we ingekort naar 15 – 20 minuten. Ik breng hem rond 19:15 naar bed, vaak slaapt hij dan rond 9:20/9:25 en dan maak ik hem rond 9:45 weer wakker. Na 15 tot 20 minuten slaap. Ik moest er in het begin wel even aan wennen om hem zo kort te laten slapen en hij kwam soms ook echt van ver. Maar het werkt goed! En tegenwoordig is hij eigenlijk alweer wakker als ik binnenkom. Het is dus echt meer een overbruggingsdutje geworden dan een echte kwalitatieve dut en dat is prima.

10:00 rond 10:00 eet hij wat fruit. En soms eet hij het niet en krijgt hij het bij de lunch weer en eet het dan wel op.

12:00 lunch. We lunchen meestal met 2 boterhammen, in het schema bij 13 maanden kun je lezen wat ik daar op doe en er bij geef. En soms maak ik bananenpannenkoekjes.

12:30 naar bed. Doordat we het ochtenddutje hebben ingekort breng ik hem iets eerder naar bed, om 12:45. Vaak slaapt hij dan 10 minuten later.

15:00 uit bed. Door het inkorten van het ochtenddutje is hij hier weer langer gaan slapen. Voorheen was het nog weleens 75 minuten, of was hij aan het muiten en werd het een draagzakdutje. Dat hebben we niet meer gehad sinds het korte ochtenddutje (even afkloppen). Hij wordt nu echt uitgerust en blij wakker. En meestal is dat rond 14:45.

15:15 krijgt hij een snack. Een stukje boterham, wat groente, een cracker, iets kleins dus. En soms is hij na 1 hap klaar, ook prima.

17:00 avondeten. Hij eet gewoon met de pot mee. Al heeft hij ook zijn voorkeuren en eet hij de ene dag iets wel om het de volgende dag niet aan te willen raken. Maar, ik blijf gewoon van alles aanbieden en hij kan kiezen wat hij wel of niet eet. En dan is het soms heel frustrerend als hij niet eet 😉

17:40 in bad. M gaat meestal om de dag in bad maar als het bijvoorbeeld een warme dag was met veel zonnebrand en in het zand spelen gaat hij ook gewoon in bad. Het badderen doe ik voor z’n laatste fles zodat hij daarna schoon z’n bed in kan.

18:00 fles kunstvoeding van 210ml en deze gaat meestal helemaal op. Mocht hij slecht hebben gegeten overdag dan wil ik hier nog weleens wat pap bij doen zodat hij in ieder geval genoeg heeft gegeten op de dag. Deze fles geef ik soms wat eerder als hij slecht heeft geslapen en dus eerder naar bed moet.

18:30 richting bed. Dit tijdstip is dus afhankelijk van de dutjes overdag en de wakkertijd. Hij valt meestal 4 / 4,5 uur nadat hij wakker is geworden in slaap dus een kwartier / twintig minuten voor die tijd breng ik hem meestal naar bed. Over het algemeen valt hij binnen 20 minuten wel in slaap. Al heeft M er ook een handje van om eerst nog even z’n luier te vullen als hij eenmaal alleen in z’n bed ligt. Maar, hij gaat niet huilen als hij gepoept heeft. Dus als hij na 20 minuten nog niet in slaap lijkt te vallen weet ik dat de kans groot is dat ik eerst nog even een luier moet verschonen. Dit doe ik dan in z’n bed, zodat hij niet weer helemaal ‘wakker’ wordt als ik hem eruit haal.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.