Ritme

Dagschema voor een baby van 9 maanden

Het ritme bij 9 maanden is niet zo gek veel anders dan bij 8 maanden. Hij wordt ’s ochtends standaard op dezelfde tijd wakker en slaapt twee keer overdag. Wat wel anders is, is het eetmoment na zijn middagdutje. Hieronder lees je hoe het dagschema voor een baby van 9 maanden eruit kan zien.

Ritme

Ergens tussen 5:45 en 6:15 wordt hij meestal wel wakker. Hij ligt eigenlijk altijd wel rustig nog een beetje te kletsen, te rommelen met z’n speen of z’n bed te onderzoeken. Zolang hij niet huilt laat ik hem liggen tot 7:00. Als hij wel een beetje aan het zeuren is, is meestal een hele volle luier de boosdoener. Als ik die verschoon is hij weer rustig en valt soms nog even in slaap.

7:00 uit bed en luier verschonen. Dan gaan we even rondwandelen; bij z’n vader kijken die dan in de badkamer is, we gaan gordijnen open doen, lichtknopjes voelen, deuren open maken – alles is vermaak. Dit doe ik vooral omdat ik van een slaapcoach heb geleerd dat het goed is wat tijd tussen het uit bed komen en de eerste fles te hebben – zo associeert hij uit bed komen niet met de fles.

7:15-7:30 hij krijgt een fles van 210ml met 7 scheppen. Die maak ik voor 7:00 al klaar, dan zorg ik dat hij net iets te warm is en tegen 7:15 is hij dan perfect. Soms doe ik hier wat schepjes havermout voor baby’s bij.

Dan even uitbuiken in de wipper, op de grond spelen, boek lezen en nog meer rondwandelen. Alles is interessant, lichtknopjes, deuren, spiegels, gordijnen. Echt alles.

09:05 richting bed. Meestal slaapt hij dan wel rond 9:15.

10:00 wakker (maken)

10:15 fruit eten. 

Vaak gaan we nu even naar buiten.

Tegen 11:30 geeft hij meestal wel aan dat hij een fles wil. Die is dan 180ml met 6 scheppen.

11:45/12:00 brood eten. Overigens ben ik in de tweede helft van deze maand deze volgorde gaan omdraaien. Eerst brood en daarna de fles. Op die manier wordt het brood de lunch en is melk extra. Zo kunnen we alvast weer een beetje voorbereiden op dat er nog een fles af gaat 😉

12:45-13:00 richting bed. We schommelen nog een beetje tussen 2 uur en 45min en 3 en een half uur wakker kunnen blijven. Soms valt hij om 13:00 al in slaap en soms is hij wakker tot 13:30. Het gaat steeds vaker richting 13:30.

Uiterlijk 2 uur nadat hij in slaap is gevallen haal ik hem uit bed. Ik laat hem in principe tot minimaal 15:00 liggen. Na dit dutje blijft hij ongeveer 4 uur wakker voor hij weer naar bed gaat dus 15:00 wakker zou een mooie tijd zijn, dan zou hij namelijk om 19:00 weer moeten slapen.

Rond 15:00, als hij wakker is, krijgt hij iets te knagen. We zijn in deze maand overgestapt van 4 naar 3 flessen. In plaats van een fles krijgt hij nu iets te snacken.

Ook nu gaan we meestal even naar buiten.

Tussen 16:45 – 17:00 krijgt hij z’n avondeten.

Afhankelijk van hoe laat hij wakker was krijgt hij z’n laatste fles dan tussen 17:30 – 18:00. Ik probeer hem even 15 minuten te laten uitbuiken voordat we aan zijn bedritueel beginnen.

En wát hij dan eet lees je later deze week.

Wakkertijd

Bij 9 maanden kan M zo’n 2 uur en 45 minuten tot 3 en een half uur wakker zijn. En na z’n laatste dutje gaat het richting de 4 uur.

Ik merk, richting de 10 maanden, dat hij weer langer wakker kan zijn. Het schommelt tussen 3,5 en 4 uur. Dat zorgt echt weer even voor een ander schema dus we gaan weer even puzzelen 🙂

Hoe ziet het schema van jouw baby van 9 maanden eruit?

<< Schema 8 maanden Schema 10 maanden >>

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.