Dagschema voor een baby van 8 maanden
We zijn weer een maand verder, een maand ouder en wijzer ;). We zijn in deze maand ook van 3 naar 2 dutjes gegaan. Dit betekent ook dat zijn schema weer wat is veranderd. In dit artikel lees je hoe het dagschema voor een baby van 8 maanden er bij ons uit ziet.
Schema
Hij wordt (nog steeds) vroeg wakker. Vaak tussen 5:30 – 06:00. Hij ligt eigenlijk altijd wel rustig nog een beetje te kletsen, te rommelen met z’n speen of z’n bed te onderzoeken. Zolang hij niet huilt laat ik hem liggen tot 7:00.
7:00 uit bed en luier verschonen. Dan gaan we even rondwandelen; bij z’n vader kijken die dan in de badkamer is, we gaan gordijnen open doen, lichtknopjes voelen, deuren open maken, alles is vermaak. Dit doe ik vooral omdat ik heb begrepen dat het goed is wat tijd tussen het uit bed komen en de fles te hebben. Op die manier gaat hij ‘uit bed gaan’ niet associeren met de fles.
7:15 hij krijgt een fles van 210ml met 7 scheppen. Die maak ik voor 7:00 al klaar, dan zorg ik dat hij net iets te warm is en tegen 7:15 is hij dan perfect. Eerder deed ik hier altijd wat havermout voor baby’s bij. Ik kreeg echter het idee dat dat niet zo lekker viel dus daar ben ik even mee gestopt.
Dan even uitbuiken in de wipper vanwege de reflux. En daarna lekker op de grond spelen, boek lezen, nog meer rondwandelen, etc.
09:05 richting bed. Meestal slaapt hij dan wel rond 9:15.
10:00 wakker (maken)
10:15 fruit eten.
Tussen 11:00 – 11:30 geeft hij wel aan dat hij een fles wil. Die is dan 180ml met 6 scheppen.
11:45 brood eten.
12:30-12:45 richting bed met schone luier. We schommelen nog een beetje tussen 2,5 – 3 uur wakker kunnen blijven. Soms valt hij om 12:35 al in slaap en soms is hij wakker tot 13:10. Maar het wordt steeds vaker 13:00, dus hij kan inmiddels denk ik goed 3 uur wakker zijn.
Uiterlijk 2 uur nadat hij in slaap is gevallen haal ik hem uit bed. Maar in deze maand heeft hij veel korte middagdutjes gedaan dus vaak was hij na 45 – 75 minuten alweer wakker. Bloedirritant natuurlijk als je eigenlijk allerlei dingen had willen doen tijdens dat dutje. Ik probeer hem weer in slaap te krijgen door een speen te geven (als dat nodig is) of hem gewoon te laten liggen en geen aandacht te geven. Want als ik hem wel aandacht geef is er geen kans meer op verder slapen. Ik laat hem in principe tot minimaal 14:30 liggen. Als hij niet meer slaapt heeft hij in ieder geval nog even relatieve rust.
Tussen 14:45 – 15:00 fles van 180ml met 6 scheppen
Dan gaan we naar buiten. We spreken af met andere moeders en hun baby in het park, doen boodschappen, lopen door de stad of gaan op een bankje lekker mensen kijken.
Tussen 16:45 – 17:00 krijgt hij z’n avondeten.
Afhankelijk van hoe laat hij wakker was krijgt hij z’n laatste fles dan tussen 17:30 – 18:00. Ik probeer hem even 15 minuten te laten uitbuiken voordat we aan zijn bedritueel beginnen.
En wat hij dan eet kun je hier lezen.
In slaap vallen
Ik merk dat hij steeds makkelijker in slaap valt, hij ligt niet meer een uur te rollen in bed. Dat heeft denk ik te maken met het overstappen van 3 naar 2 dutjes. Nu probeer ik hem niet langer dan 4 uur na zijn laatste dutje in bed te hebben liggen, ook op aanraden van de gidsen van de slaapcoaches. Als we daarover heen gaan wil hij nog weleens té moe zijn en valt hij niet zo makkelijk in slaap. Maar als we 4 uur aanhouden valt hij met 15 minuten wel in slaap.
En, wat een bevrijding, hij kan nu zelf z’n speen pakken. Het duurde even en we hebben hem wat moeten helpen maar wat een fijn moment als ze dat eenmaal zelf kunnen 🙂
Hoe ziet het dagschema voor een baby van 8 maanden er bij jullie uit?