Ritme

Dagschema voor een baby van 7 maanden

Het schema van een baby staat (helaas?) nooit vast; zit je net lekker in een fijn ritme, verandert het weer. Zo is het schema voor onze baby van 7 maanden ook weer anders dan bij 6 maanden. Hieronder lees je meer over hoe het dagschema voor een baby van 7 maanden eruit kan zien.

Algemeen

Zoals bij het 6 maanden schema aangegeven zijn er een paar algemene dingen waar ik gedurende de dag rekening mee houd en aanvullend daarop inmiddels ook het volgende:

 • De ‘wakkertijd’. Op dit moment kan hij comfortabel zo’n 2,5 uur wakker zijn tussen dutjes in. Ik zorg dat hij ongeveer 10 min voordat die tijd voorbij is in bed ligt zodat ik niet over de wakkertijd heen ga, inslapen wordt dan nog lastiger. 
 • Ik leg hem niet eerder dan 9:00 op bed voor zijn eerste dutje. Dit is één van de tips die ik van een slaapcoach heb gekregen. Voor 9:00 weer naar bed brengen schijnt een te grote invloed te hebben op z’n biologische ritme. Dat betekent dus ook dat hij, wanneer hij al om 5:00 wakker is, 4 uur wakker blijft tot hij weer naar bed gaat. Nu haal ik hem nooit om 5:00 uit bed om de dag te beginnen dus hij ligt sowieso tot ongeveer 7:00 in bed. Wakker, doezelend of slapend.
dagschema voor een baby van 7 maanden

Dagschema

Ik baseer het schema over het algemeen mede op basis van de tips van die slaapcoaches. Het dagschema voor een baby van 7 maanden ziet er in ons geval over het algemeen als volgt uit:

Meestal wordt hij rond 6:00 wakker maar ik laat hem liggen tot ongeveer 7:00. Mits hij niet huilt natuurlijk. Soms ligt hij te kletsen, met z’n doek te spelen en soms (als ik mazzel heb) valt hij weer in slaap.

7:15 fles opvolgmelk van 210ml water + 7 scheppen.

Daarna even uitbuiken in de wipper terwijl ik zelf ontbijt, dan even spelen, knuffelen, etc. Dit is voor M ook fijn omdat hij zo even recht op kan zitten, gezien zijn reflux is meteen op de grond spelen of liggen geen succes. Dus eerst even die melk een beetje laten zakken.

9:00/9:15 afhankelijk van hoe laat hij wakker was en hoe moe hij is breng ik hem naar bed. Soms is hij om 8:45 er al helemaal klaar mee, dan gaat hij om 9:00. Maar als hij iets later red doe ik dat zodat we uiteindelijk richting 2 dutjes per dag kunnen. Ik laat hem meestal zo’n 30-35 min slapen.

10:00 oefenhap fruit

Dan even zelf spelen, samen spelen, boekje lezen, etc.

11:00 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen. Soms heeft hij al wat eerder behoefte aan die fles, ook prima. Ik geef hem uiterlijk om 11:00.

12:00-12:15 richting bed zodat hij om 12:15/12:30 kan slapen. De precieze tijd is afhankelijk van hoe laat hij wakker werd van het eerste dutje.

14:15/14:30 ik maak hem dan uiterlijk om 14:30 wakker. Vaak slaapt hij 1,5 -2 uur.

14:45 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen

15:00 stukje brood, een rijstcrackertje of een komkommer om op te knagen.

16:15/16:30 naar bed. Vaak is dit z’n slechtste dutje van de dag. En soms lukt het hem überhaupt niet om in slaap te komen.
Maar, als hij bijvoorbeeld om 13:30u is wakker geworden i.p.v. 14:30 gaat hij om 16:00 naar bed. Soms slaapt hij dan 35 min – 60 min. Kortom: afhankelijk van hoe de eerdere dutjes zijn gegaan bepaal ik hoe laat en hoe lang ik hem laat slapen.

17:00 uit bed en meteen een oefenhap groente

17:50/18:00 fles opvolgmelk van 180ml + 6 scheppen (210ml + 7 scheppen sinds de avondfles eraf is).

+/- 18:45 richting bed. Deze tijd hangt een beetje af van de dutjes, als dat niet heel goed ging gaat hij eerder naar bed. Dan is het rond 18:15 en krijgt hij iets eerder z’n fles. Hij doet er soms ’s avonds langer over om in slaap te vallen dus ik ben blij als hij om 19u slaapt.

22:00 fles opvolgmelk van 60 ml + 2 scheppen. Deze hebben we inmiddels afgebouwd, je leest hier hoe we dat hebben aangepakt.

Naar buiten

Ik wil iedere dag wel even met hem naar buiten. Vaak doe ik dat na het lange dutje, dus rond 14:30. Ik ga dan graag naar het park om daar lekker op een kleedje te zitten/liggen en geef hem daar dan ook z’n fles. Hij lijkt in de kinderwagen altijd wat verveeld dus heb niet het idee dat hij het erg leuk vindt. En als we ergens gaan zitten kijkt hij altijd zijn ogen uit en ik vind het voor hem wel fijn als hij gewoon lekker zelf kan bewegen, het gras kan ontdekken, etc.

Helaas slaapt hij ook niet heel goed in de kinderwagen dus lange stukken lopen terwijl hij slaapt gaat niet. Lopen met de wagen doe ik dus vooral als hij wakker is, en bijvoorbeeld toch moet uitbuiken van een fles, of als hij een kort dutje moet doen waarvan het niet erg is als hij hem eventueel overslaat.

Van 3 naar 2 dutjes

Dit dagschema voor een baby van 7 maanden is een richtlijn waar ik me aan houd. Het ziet er af en toe totaal anders uit omdat hij meer en meer moeite heeft met het derde dutje. Hij is er nog niet helemaal aan toe maar ik heb het vermoeden dat we binnenkort wel het derde dutje kunnen gaan overslaan. Daarover binnenkort meer.

Inmiddels is het gelukt en zijn we van 3 naar 2 dutjes over gestapt.


>> Schema 8 maanden


Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

4 reacties

 • Gertrude

  Beste Hanneke,

  Hoe doen jullie dat met je eigen avondeten? Ik loop daar steeds tegenaan. Zelf om 17:00 eten vind ik erg vroeg en is vaak ook niet haalbaar met werk etc.
  Ik wil onze baby wel leren dat we samen aan tafel eten maar vind dat nu nog een beetje onhandig. Tussen de groentehap en fles door zelf eten is een optie maar zo lang laat je hem dan ook weer niet in z’n kinderstoel zitten (hij zit nog niet zelfstandig)
  Ik ben erg benieuwd hoe jij dat doet.

  Groetjes

  • Hanneke

   Hoi Gertrude,

   Ik vind zelf 17:00 ook nog wat vroeg om zelf te eten, daarbij lukt dat inderdaad ook niet i.c.m. bijvoorbeeld werk. Maar ook ik vind het belangrijk dat ons kind gaat leren dat we samen aan tafel eten. Op dit moment maak ik eigenlijk altijd wel teveel eten voor hem en leg ook niet alles meteen op zijn bord omdat hij anders veel te gulzig aan de slag gaat. Dus wat ik vaak doe is van het bordje waar zijn evt. tweede ronde op ligt een beetje mee eten, dat is voor mij dan een soort snack. Zo krijgt hij al wel het idee mee van samen eten maar heb ik niet om 17:00 al mijn avondmaaltijd achter de kiezen.
   Daarnaast zit ik áltijd aan tafel met hem, ik ga niet in de keuken rommelen of op mijn telefoon kijken o.i.d. Ik probeer echt te zorgen dat we ‘aan tafel’ zitten. Op dit moment gaat M echt vaak tussen 18-18:30 en ik denk dat het met de tijd, als hij ook iets later naar bed gaat (19:00) ook wel vanzelf komt, dat je echt met elkaar kunt eten. En voor nu vooral de basis leggen 🙂

   En tussen het eten en de fles door zorg ik er vaak juist voor dat hij dan nog even kan spelen (oefenen met zitten, poging doen tot kruipen) zodat hij dat hopelijk uit z’n systeem heeft als hij eenmaal naar bed gaat 😉

   Groeten!

 • Gertrude

  Dank je voor je snelle reactie.
  Ik blijf ook altijd met hem aan tafel zitten en de focus is op het eten. Idd een ‘snackje’ meeeten had ik ook al bedacht en ik neem soms ook wat hapjes van zijn eten om te proeven. Maar ik voelde me er een beetje schuldig over dat hij dan ‘alleen’ eet, maar de keren dat we wel hebben meegegeten had ik nou ook niet het idee dat hij dat helemaal meekreeg haha.
  Komt wel goed! Nog jaren genoeg om samen te eten 😊
  Dank je!!

  Groetjes Gertrude

  • Hanneke

   Voel je vooral niet schuldig! Denk dat het al heel goed is dat je er überhaupt over nadenkt 🙂 En inderdaad; zolang we nu gewoon al lekker met ze aan tafel zitten komt de rest vanzelf.
   Groeten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.