Ritme

Dagschema voor een baby van 6 maanden

Een baby (van 6 maanden in dit geval) en het schema, het voelt af en toe als een doolhof waar iedere keuze een doodlopende kan zijn. En als je dan eenmaal de juiste weg hebt gevonden verandert er weer iets anders en kun je weer opnieuw beginnen. Hieronder lees je hoe het dagschema voor een baby van 6 maanden eruit kan zien.

Rekening houden met

M heeft bij 6 maanden oud gelukkig een redelijk goed schema te pakken waarbij hij content lijkt met de afwisseling tussen slapen, eten en spelen. Het slapen gaat overigens niet altijd even goed hoor, dat is een proces denk ik dan maar 😉 

Er zijn een paar dingen waar ik gedurende de dag rekening mee hou:

  • Ik begin de dag idealiter tussen 6:30 en 7:00. Maar, M kan natuurlijk geen klok kijken en heeft geen boodschap aan mijn wens om tot 7:00 te slapen. Meestal wordt hij eerder wakker, soms rond 5 uur, half 6 of 6 uur. Dan geef ik hem z’n speen terug, doek in z’n handen, Hummy weer aan in de hoop dat hij nog even doorslaapt.
  • Ik begin de dag in ieder geval niet voor 6:30. De dag beginnen wil in ons geval zeggen: uit bed, luier verschonen, aankleden en een fles. Zolang hij niet huilt laat ik hem ook gewoon weleens liggen, dan ‘kletst’ hij gewoon een beetje tot ik hem kom halen rond 7:00.
  • De ‘wakkertijd’. Op dit moment kan hij comfortabel zo’n 2/2,5 uur wakker zijn tussen dutjes in. Ik zorg dat hij 10 min voordat die tijd voorbij is in bed ligt zodat ik niet over de ‘wakkertijd’ heen ga, inslapen wordt dan nog lastiger.
  • M heeft reflux en heeft dus even tijd rechtop nodig om zijn eten te laten zakken voordat hij naar bed gaat. Daar hou ik minimaal 30 min voor aan.

Dagschema voor een baby van 6 maanden ziet er zo uit

Het schema ziet er idealiter als volgt uit:

7:00 – 7:15 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen en 1,5 theelepel havermoutpap voor baby’s (we zijn nog aan het opbouwen ;))

Daarna even uitbuiken in de wipper terwijl ik zelf ontbijt, even spelen, knuffelen, etc

9:00 breng ik hem naar bed. Ik laat hem meestal zo’n 45/50 min slapen. Maar, soms is hij na 30 min alweer wakker en soms slaapt hij wel een heel uur, dat wisselt weleens.

10:00 maak ik hem uiterlijk weer wakker.

Zodra hij wakker is is het even speeltijd.

10:30 oefenhap fruit

11:00 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen

12:00-12:15 richting bed zodat hij om 12:15/12:30 kan slapen

14:15 ik maak hem uiterlijk om 14:15 wakker

14:45 fles opvolgmelk van 180ml water + 6 scheppen

16:15/16:30 naar bed. Vaak is dit z’n slechtste dutje van de dag en niet meer dan 30 min. En soms lukt het hem überhaupt niet om in slaap te komen.

17:00 als hij wakker wordt nog even spelen

17:15 oefenhap groenten

17:45 fles opvolgmelk van 180ml + 6 scheppen

+/- 18:30 richting bed. Deze tijd hangt een beetje af van de dutjes, als dat niet heel goed ging gaat hij eerder naar bed. Hij doet er soms ’s avonds langer over om in slaap te vallen dus ik ben blij als hij om 19u slaapt.

22:00 fles opvolgmelk van 120ml + 4 scheppen. Deze zijn we langzaam aan het afbouwen.

Dit is het schema dat we ongeveer aanhouden bij 6 maanden. Maar, zoals bij iedere baby, het kan per dag verschillen. Als hij bijvoorbeeld om 9:30 alweer wakker wordt, schuift het schema dus ook een beetje op (want max 2,5 uur wakker) en gaat dan om 12:00 slapen i.p.v. 12:30. Zo bekijk ik iedere dag opnieuw hoe het loopt.

Daarnaast lijkt hij nu af en toe het namiddagslaapje in zijn geheel over te slaan. Dus misschien is hij er bijna aan toe om naar 2 dutjes gaan. En dan gaan we gewoon weer zoeken naar een nieuw ritme/schema.

Ik hou je op de hoogte 🙂

Meer weten over de oefenhapjes? Ik vertel je wat ik geef, wanneer, hoeveel, etc.


>> Schema bij 7 maanden


Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

  • Aletta

    Hai,

    Ik ben al zo lang opzoek naar een babytje wat een beetje in het zelfde ritme zit als mijn zoontje en jaa, daar ben jij met je schema, iets wat een beetje past bij ons 🙂 Heel fijn om te zien dat hij ook vroeg wakker is en je hem dan laat liggen, dat doe ik ook. (tenzij hij huilt natuurlijk) De tip om voor 9uur niet aan het eerste slaapje te beginnen is ook heel fijn. Al is het wel een struggle soms om nog even wakker te blijven maar goed, rond een uur of 9 lukt wel haha en dan loopt de dag ook wat beter. Leuk dus jouw ervaringen te lezen, dankjewel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.