Ritme

Dagschema voor een baby van 12 maanden

En dan is je baby ineens 1 jaar oud. En officieel is het dan een ‘dreumes’. Maar, ook die dreumes heeft een fijn dagelijks ritme nodig. Je leest hier hoe het dagschema voor een baby van 12 maanden er in ons geval uit zag.

Ritme bij 12 maanden

Het dagschema voor een baby van 12 maanden zag er idealiter in grote lijnen iedere dag hetzelfde uit. Zo weet je baby wat er komen gaat en die regelmaat vinden ze fijn. Hieronder zie je hoe dat schema er voor ons idealiter uit ziet.

7:00 uit bed

7:15 fles van 180ml

7:45 ontbijt. We ontbijten samen met wat havermoutpap. Hij nog de babyvariant omdat ik die nog in huis heb. Dat maak ik met koemelk en dan varieer ik met wat fruit erin (bosbessen, frambozen) of ik doe er wat kaneel doorheen. Bereid je wel voor op een bende, havermout gaat in alle hoekjes zitten en als het opdroogt is het helemaal vastgekoekt.

9:00 richting bed. Meestal slaapt hij dan tegen 9:15.

10:00 uit bed. Soms is hij al wakker en anders maak ik hem wakker.

10:15 fruit eten.

12:00 lunch. We lunchen ook weer samen, hij met 2 boterhammen met wat mascarpone, avocado, notenpasta, tahini, ricotta, etc. Of ik maak bijvoorbeeld wat pannenkoekjes.

13:00 naar bed. Soms duurt het even voor hij inslaapt. Maar, meestal slaapt hij tegen 13:30 wel.

15:00 uit bed. Idealiter haal ik hem uiterlijk om 15:00 uit bed. Gezien de 4 uur wakkertijd in de middag zou dat betekenen dat hij om 19:00 weer moet slapen en dat vind ik een mooie bedtijd.

15:00 snack. Soms wat brood, een baby cracker, een stuk baby muffin, wat (leftover) groente of een paar tomaatjes.

16:45 / 17:00 avondeten. Een pasta, wat vlees met aardappelpuree en groente, rijstballetjes met zalm. Je kunt ze nu eigenlijk bijna alles wat je zelf eet wel voorschotelen.

18:00 fles van 210ml.

Tussen 18:15 en 18:45 naar bed.

12 maanden sprong

Dit is het dagschema voor een baby van 12 maanden dat wij voor M in principe iedere dag aanhielden. Maar, vanaf ongeveer zijn verjaardag merkten we dat M weer ergens doorheen ging. Noem het een sprong of een regressie. Wat het precies was zullen we nooit weten maar het slapen ging weer even voor geen meter.

Hij sliep slecht overdag; de dutjes waren kort en soms had hij moeite met inslapen. Ik probeerde de middagdut wel minimaal 1,5 uur te laten duren en dan maximaal tot 15:30u. Als hij dan in totaal nog geen 2 uur geslapen had, bracht ik hem vroeg naar bed, rond 18:00.

En de ochtenden waren ook vroeg. Hij kon gerust om 5:00 wakker worden en dan wakker blijven. Zoals eerder ook aangegeven heb ik van een slaapcoach geleerd dat je consistent moet blijven in je ritme, ook op de momenten dat het even niet gaat zoals gewoonlijk. Dus zolang hij niet huilde liet ik hem liggen en haalde hem gewoon volgens plan om 7:00 uit bed. Maar, man, wat duren je dagen lang als je zelf al vanaf 5:00 wakker bent.

Gelukkig zijn dit echt fases en kun je er zeker van zijn dat het weer over gaat. Maar pittig kan het wel zijn, zeker als het een week of 2 duurt. Tegen het einde van de 12 maanden ging M ineens van 19 – 7 slapen, hij kán het dus wel 😉

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.