Ritme

Dagschema voor een baby van 10 maanden mét een sprongetje erbij

Het schema bij 10 maanden (inclusief een sprongetje) vond ik wel weer even een lastige. Zijn slaap overdag was heel wisselend waardoor we niet een vast ritme hadden zoals we dat voorheen wel best goed hadden. Het was dus soms even puzzelen. En daarbij kreeg hij ook nog tanden én kiezen. Hij had het dus soms best even lastig, en ik dus ook. Je leest hier hoe het dagschema voor een baby van 10 maanden eruit kan zien én hoe we dat sprongetje hebben aangepakt.

Ritme gedurende de dag

In principe ziet zijn ritme er op een dag ongeveer als volgt uit.

7:00 uit bed. Soms wordt hij om half 6 al wakker en soms moet ik hem om 7:00 wakker maken. Dat laatste is redelijk uniek en heeft hij sinds kort een paar keer gedaan – hij kan het dus wel 😉 Ik heb natuurlijk uitgebreid geprobeerd te analyseren wat er anders was als hij tot 7:00 sliep en heb het helaas nog niet kunnen ontdekken.

7:30 fles. 210 ml met 4/5 theelepels baby havermout

Tussen 9:00 – 9:30 naar bed. Afhankelijk van hoe laat hij wakker is geworden. Als hij om 6:00 al wakker is leg ik ik hem om 9:00 in bed en slaapt hij tussen 9:05 – 9:15. Als hij heeft geslapen tot 7:00 leg ik hem om 9:15 / 9:20 in bed, dan slaapt hij rond 9:30 / 9:45.

Ik laat hem meestal zo’n 45 – 60 minuten slapen. Dus ergens tussen 10:00 en 10:30 komt hij weer uit bed.

10:30 fruit

12:00 / 12:30 lunch

12:30 / 13:00 fles. 150ml

De wakkertijd is daarna zo’n 3,5 tot 3,75 uur. Dus tegen 13:30/13:45 weer naar bed (als hij om 10 uur wakker is geworden).

Uiterlijk 15:30 maak ik hem weer wakker. De wakkertijd ná dit dutje is namelijk in principe 4 uur. En 4 uur na 15:30 wordt 19:30, dat is wat mij betreft al aan de late kant voor bedtijd. Zeker als hij dan ook al om 6:00 wakker is. Overigens schijnt de perfecte babybedtijd tussen 18:00 en 19:30 te liggen.

15:30 iets te knabbelen.

17:00 avondeten

18:00 fles. 210 ml

Ergens tussen 18:00 – 19:00 naar bed. Ik hou hier niet altijd die 4 uur wakkertijd aan. Als hij slechtere dutjes heeft gedaan overdag en niet aan 2,5 – 3 uur slaap is gekomen leg ik hem wat eerder in bed en slaapt hij na 3,5 uur wakker te zijn. Ik merk echt dat eerder naar bed brengen bij een ‘slechtere’ dag helpt voor een betere nacht.

Waar hij eerder bijna tot op de minuut hetzelfde schema aanhield, is hij nu steeds wisselender. Ik laat zijn schema van de dag daarom heel erg afhangen van hoe laat hij wakker wordt en hoe lang hij dan geslapen heeft.

Sprongetje bij 10 maanden

Het arme kind heeft eindeloos doorkomende tanden en kiezen en voelt zich dus vaak niet helemaal lekker. En tegen het einde van de 10 maanden had M duidelijk ook last van een sprongetje wat ook weer zorgde voor wat ontregeling en dus een wat ander dagschema.

De dutjes overdag gingen nog steeds relatief goed. Maar ’s avonds bij bedtijd werd het lachen. Zo’n 10 minuten nadat je hem in bed had gelegd begon hij te zeuren. En als je daar niet op reageerde werd het huilen om vervolgens te gaan krijsen. Als je gaat reageren op het zeuren is denk ik het hek van de dam en gaat hij meer en meer zeuren om je aandacht te krijgen. Maar dat krijsen was ook echt niet grappig. En we waren het ook niet (meer) gewend dus dan is het weer even schakelen.

Hij raakte dan ook nog zijn speen kwijt en wist niet meer hoe hij die moest pakken. Althans, hij deed alsof hij dat niet wist want hij weet prima hoe hij de speen zelf moet pakken. En er liggen er 4 in z’n bed dus grote kans dat er één in de buurt ligt. Maar goed, hij ‘kon’ het dus niet en bleef stijf, huilend liggen tot we kwamen.

Dit heeft ongeveer een week geduurd en dit heeft hij vervolgens ingewisseld voor extreem vroeg wakker worden. Hij wordt altijd al op tijd wakker (6 uur) maar nu was het tussen 4:30 – 5:00 iedere ochtend. En dat heeft hij ook een week volgehouden. Best even pittig dus weer.

Tactiek bij een sprongetje

Iedere slaapcoach zal zeggen dat je bij een regressie (sprongetje) moet proberen te voorkomen nieuwe (onhoudbare) slaapassociaties te creëren. Het laatste dat je wil is natuurlijk terug naar af en eindeloos wiegen of aan dat bed staan.

Dus de tactiek die we bij het huilen aanhielden was als volgt: kamer in, donker houden, speen geven, doekje in z’n handen, ssshhh-en. Maar niet uit bed halen. En ook niet in zicht blijven. Zodra hij me zag waren zijn problemen namelijk als sneeuw voor de zon verdwenen en zodra ik weg ging was het weer huilen. Maar, door in z’n kamer of bij de deur te staan en te shhhh-en werd hij uiteindelijk rustig en viel dan in slaap.

De extreem vroege ochtenden hebben we aangepakt zoals we dat altijd al deden; in principe laten liggen zolang hij niet huilt. Vaak valt hij dan weer in slaap. Als hij wel huilt is het soms ook een volle luier. Na het verschonen, als je dan weer weg gaat, gaat hij weer even huilen maar stopt al vrij snel. Er zijn maar 1 of 2 ochtenden geweest dat hij 2 uur lang aan het zeuren was. Verder zijn we redelijk gespaard gebleven. Het vervelendste was het denk ik voor mij, eenmaal wakker om 4:30 val ik niet meer in slaap.

Ik denk dat consistent blijven bij sprongetjes heel belangrijk is. Maar wel laten weten dat je er voor hem bent want het is nogal wat, dat opgroeien. Liefdevol en toch consistent ofzo? 😉
En ik blijf zelf altijd maar denken: het is een fase, het is een fase, het is een fase.

Maar goed, we zijn de 10 maanden nu weer voorbij, het sprongetje is genomen en we gaan kijken hoe het schema zich nu weer gaat ontwikkelen.


<< Schema 9 maanden Schema 11 maanden >>

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.